ZZP Servicedesk

Geld lenen als startende zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?

startende zzp'er geld lenen

Geld lenen als startende zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?

Als startende zzp'er is het lastig om geld te lenen. Omdat bedrijfsgegevens ontbreken is er uitsluitend een ondernemersplan nodig om kredietverleners te overtuigen een lening te verstrekken. Een lening heeft verschillende vormen en is in feite afgestemd op het doel.

Vorm

Een kort krediet betekent een relatief laag bedrag met een snelle aflossing. Deze vorm van lenen is in feite de duurste vorm. Het rentepercentage is hoog. Bij investeringen voor bedrijfsmiddelen zijn er leasemogelijkheden. Het bedrijfsmiddel vormt dan meestal het onderpand. Leasen kan in eigendom of in bruikleen. Het kiezen voor financial lease betekent dat er gebruik gemaakt kan worden van de fiscale investeringsaftrek.

Hypotheek

Leningen met een lange duur, zoals een hypotheek zijn, van toepassing op een eigen bedrijfs- of kantoorpand. Is er overwaarde bij de huidige woning, dan kan deze mogelijk gebruikt worden als onderpand. Veel banken kiezen vaak voor deze leningsvorm omdat deze de beste zekerheid biedt.

Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds meer gebruikt om vreemd vermogen te verkrijgen. In feite zijn verschillende constructies mogelijk: terugbetaling inclusief rente over een vastgestelde termijn of het bieden van een aandeel in het bedrijf, zelf als er sprake is van een BV. Ook donaties zijn mogelijk. Vooral als de lening een ideële of maatschappelijke doelstelling heeft.

Overheid

Gemeenten en het UWV bieden voor startende ondernemers mogelijkheden voor een krediet op basis van het Besluit Zelfstandigen of een starterskrediet en een voorbereidingskrediet bij het UWV. Ook bij de overheid kan de startende ondernemer aankloppen. Er zijn vele provinciale, nationale en Europese subsidies voor startende ondernemers. Daarnaast is er de ‘Regeling Borgstelling MKB-kredieten’ waarbij de overheid garant staat voor een deel van de lening.

Een nieuwe vorm van lenen is het PIN-voorschot. Een lening wordt verstrekt aan de ondernemers waarvan de klanten betalen met het pinapparaat. Afhankelijk van de geschatte omzet wordt een bedrag als lening vastgesteld. De terugbetaling geschiedt dagelijks met een afgesproken vast percentage van de dagomzet. Lenen kost altijd geld. Vergelijk daarom altijd de verschillende vormen op specifieke vergelijkingssites.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!