ZZP Servicedesk

Geld lenen als startende zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?

startende zzp'er geld lenen

Geld lenen als startende zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als startende zzp'er is het lastig om geld te lenen. Omdat bedrijfsgegevens ontbreken is er uitsluitend een ondernemersplan nodig om kredietverleners te overtuigen een lening te verstrekken. Een lening heeft verschillende vormen en is in feite afgestemd op het doel.

Vorm

Een kort krediet betekent een relatief laag bedrag met een snelle aflossing. Deze vorm van lenen is in feite de duurste vorm. Het rentepercentage is hoog. Bij investeringen voor bedrijfsmiddelen zijn er leasemogelijkheden. Het bedrijfsmiddel vormt dan meestal het onderpand. Leasen kan in eigendom of in bruikleen. Het kiezen voor financial lease betekent dat er gebruik gemaakt kan worden van de fiscale investeringsaftrek.

Hypotheek

Leningen met een lange duur, zoals een hypotheek zijn, van toepassing op een eigen bedrijfs- of kantoorpand. Is er overwaarde bij de huidige woning, dan kan deze mogelijk gebruikt worden als onderpand. Veel banken kiezen vaak voor deze leningsvorm omdat deze de beste zekerheid biedt.

Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds meer gebruikt om vreemd vermogen te verkrijgen. In feite zijn verschillende constructies mogelijk: terugbetaling inclusief rente over een vastgestelde termijn of het bieden van een aandeel in het bedrijf, zelf als er sprake is van een BV. Ook donaties zijn mogelijk. Vooral als de lening een ideële of maatschappelijke doelstelling heeft.

Overheid

Gemeenten en het UWV bieden voor startende ondernemers mogelijkheden voor een krediet op basis van het Besluit Zelfstandigen of een starterskrediet en een voorbereidingskrediet bij het UWV. Ook bij de overheid kan de startende ondernemer aankloppen. Er zijn vele provinciale, nationale en Europese subsidies voor startende ondernemers. Daarnaast is er de ‘Regeling Borgstelling MKB-kredieten’ waarbij de overheid garant staat voor een deel van de lening.

Een nieuwe vorm van lenen is het PIN-voorschot. Een lening wordt verstrekt aan de ondernemers waarvan de klanten betalen met het pinapparaat. Afhankelijk van de geschatte omzet wordt een bedrag als lening vastgesteld. De terugbetaling geschiedt dagelijks met een afgesproken vast percentage van de dagomzet. Lenen kost altijd geld. Vergelijk daarom altijd de verschillende vormen op specifieke vergelijkingssites zoals bijvoorbeeld Geld.nl.

Dit artikel is in samenwerking met Geld.nl geschreven.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
Mastersnetwerk activa en passiva
Als je als zzp’er een balans opmaakt, bestaat deze uit twee zijden: debet (activa) en credit (passiva). Op de balans zet je alle bezittingen,…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…
Ontdek of en hoe jij kosten kunt besparen met een e-bike
Elektrische vervoermiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.