ZZPSERVICEDESK

Geld lenen als zzp’er

Geld lenen als zzp’er

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je wilt voor jezelf beginnen als zzp’er. Je hebt een product of dienst waarin je gelooft en waarmee je denkt geld te kunnen verdienen. Maar eerst is startkapitaal nodig, vaak door externe financiering. Denk aan een subsidie, een lening of durfkapitaal dat derden investeren omdat ze geloven in de potentie van jouw bedrijf.
Dit zijn de mogelijkheden

Waarom geld lenen als zzp’er?

Er komt een hoop kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Je hebt een bedrijfsruimte nodig en die moet ingericht worden. Ook wanneer je klein begint met een kantoor aan huis. Je moet mogelijk een voorraad opbouwen en hebt wellicht een bedrijfsauto nodig. Dit zijn allemaal belangrijke investeringen die voor een goede start van de onderneming onmisbaar zijn. Daar heb je geld voor nodig.
 

Startersleningen en subsidies

In het verleden kenden banken niet zo makkelijk leningen toe aan zzp’ers. Dat kwam doordat er te weinig garantie was dat zij hun geld terug zouden krijgen. Zelfstandige ondernemers die net beginnen hebben immers nog geen vast inkomen. De laatste jaren stimuleert  de overheid zelfstandig ondernemen steeds meer. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van zogenoemde Qredits. Hiermee kunnen starters een krediet van maximaal 50.000 euro krijgen, waarbij de overheid garant staat. Grote banken als ING, ABN AMRO en Rabobank doen mee en geven bovendien advies en coaching. Ook kan een startende ondernemer met Qredits een hypothecaire lening aanvragen tot 250.000 euro om een bedrijfspand te kopen. Kijk op Qredits.nl voor meer informatie.

Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB)
Een alternatief voor Qredits is het zogeheten Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB). Dit is een overheidsregeling die bedoeld is om de kredietverstrekking aan het mkb te bevorderen. Ook hier staat de staat garant voor jou als zzp’er. De bank waarbij je een lening aanvraagt, besluit of je voor dit borgstellingkrediet in aanmerking komt. 

Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ)
Je kunt ook vanuit een bijstands- of WW-uitkering een eigen bedrijf beginnen dankzij het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ). Je krijgt dan niet alleen een starterskrediet, maar ook een aanvulling op je inkomen tot het sociaal minimum, en dat maximaal drie jaar. Wel moet je aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet je onder meer minimaal 1225 uur per jaar aan de onderneming besteden en deze moet levensvatbaar zijn. 
 

Durfkapitaal en crowdfunding

Lukt geld lenen bij de bank niet en krijg je ook geen subsidie, dan kun je proberen financiering te krijgen van vermogende derden. Wanneer die besluiten te investeren in jouw bedrijf, zullen ze meestal een tegenprestatie verlangen. Bijvoorbeeld in de vorm van aandelen in het bedrijf of een deel van de opbrengst wanneer het begint te lopen. Behalve zakelijke investeerders zijn er tegenwoordig ook steeds meer vermogende particulieren die bereid zijn geld te steken in startende ondernemingen. Ook wordt crowdfunding steeds populairder onder zzp’ers en biedt het investeerders een marketingtool omdat ze bereid zijn te investeren in nieuwe ondernemingen.

Factoring (debiteurenfinanciering)

Banken of factuurmaatschappijen kunnen jou een bepaalde kredietvorm leveren of schieten een factuurbedrag voor. Het voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat je facturen snel betaald krijgt en daardoor financiële speelruimte of werkkapitaal voor debiteuren, voorraden en onderhanden werk creeërt. De vergoeding die je de factor voor deze dienst betaald is een percentage van je omzet of een percentage per factuur. 
 

Business angels/strategische partners

De zogenoemde business angels zijn zelf ondernemer of zijn dat geweest. Zij zijn voornamelijk geïnteresseerd in ondernemingen die in de start- en groeifase zitten en willen daar dan ook in investeren. Deze investeerders geven meestal voorkeur aan bedrijven uit eigen regio, dus zoek niet al te ver. Business angels investeren steeds vaker in groepsverband. Investeringen kunnen de vorm hebben van een (converteerbare) achtergestelde lening, een aandeleninvestering of een combinatie van beide. Naast business angels, kunnen participatiemaatschappijen, concurrenten, klanten, leveranciers en overnamekandidaten tot uw financiers behoren. 

Ketenfinanciering

Wanneer je samen met jouw klant een betaalgarantie opstelt, is daarmee vastgelegd dat de betaling van de klant gegarandeerd is. Met deze betaalgarantie wordt voorfinanciering door een bank of andere financiers mogelijk. 
 

Leasen

Heb je niet voldoende kapitaal om bedrijfsmiddelen te kopen, dan is leasen een optie. Er zijn twee vormen: operational en financial lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en krijg jij het bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een auto, in bruikleen voor een afgesproken periode en betaal je maandelijks een vast leasebedrag. Financial lease werkt iets anders, want hier ben jij economisch gezien wel de eigenaar van het bedrijfsmiddel en dit item komt ook op de balans te staan. In dat geval los je het aankoopbedrag binnen een afgesproken periode af.
 

Ook voor jezelf beginnen?

Ben je van plan voor jezelf te beginnen en wil je meer weten over hoe je als zzp’er een succesvolle start maakt? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie en tips.
 

Bron: KvK en Ondernemersplein

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.