ZZP Servicedesk

Geld lenen als zzp’er? De opties op een rij

mogelijkheden om als zzp'er geld te lenen en startkapitaal te krijgen

Geld lenen als zzp’er? De opties op een rij

Om je ondernemersdroom te realiseren, is de kans groot dat er meer euro’s nodig zijn dan waar je nu over kunt beschikken. Misschien moet je een nieuwe machine aanschaffen of wil je in een foodtruck of bedrijfspand investeren. Geld lenen kan lastig zijn, maar tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om je droom in gang te zetten. De mogelijkheden verschillen in vorm, maar hebben één ding gemeen: geld lenen kost geld. Naast negen varianten om geld te lenen delen we in dit artikel ook vier alternatieven, waarmee jij voldoende financiële middelen bij elkaar kunt krijgen om jouw droom te verwezenlijken.

We beginnen het artikel met de alternatieven, omdat die onder de streep waarschijnlijk voordeliger voor je uitpakken. Lees je liever direct de mogelijkheden om geld te lenen? Via onderstaande links spring je snel naar het tweede deel.

In dit artikel:

Deel 1: Alternatieven voor geld lenen

1: Kosten verlagen
2: Subsidies aanvragen
3: Geef je klanten de optie vooraf te betalen
4: Ga met een partner in zee

Deel 2: Manieren om geld te lenen

1: Leen van jezelf
2: Crowdfunding
3: Financieer een object
4: Microkrediet
5: Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB)
6: Rekening-courantkrediet
7: Banklening
8: Kredietunie
9: Familie en vrienden

Conclusies en aanbevelingen

Alternatief 1: Kosten verlagen

Stel jezelf de vraag: heb ik die lening echt nodig? Kun je door het optimaliseren van bepaalde processen je cashflow verbeteren en zo voldoende geld vrijspelen voor je investering? Wanneer je kritisch naar je eigen processen kijkt, blijkt soms dat je met minder voorraad uit de voeten kan of betere deals kunt sluiten met toeleveranciers.

Alternatief 2: Subsidies aanvragen

Heb jij al eens goed onderzocht of je vanuit jouw unieke situatie recht hebt op een subsidie? Ben je bijvoorbeeld actief in de beeldende kunst? Mogelijk heb je recht op de subsidies van het Mondriaan Fonds. Begin je een bedrijf vanuit een uitkering? Dan kun je waarschijnlijk gebruik maken van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Wanneer je nog nooit onderzocht hebt of je recht hebt op een subsidie, kan het lonen je hier eens goed in te verdiepen. Wellicht heb je na het ontvangen van die subsidie helemaal geen lening meer nodig.

Alternatief 3: Geef je klanten de optie vooraf te betalen

Wanneer word jij betaald door je klanten? Stuur jij een factuur nadat je jouw dienst of product geleverd hebt of moet men vooraf aftikken? In het eerste geval kan het voordelig zijn klanten sneller te laten betalen door de betalingstermijn te verkorten. Zo heb jij sneller geld tot je beschikking zonder extra kosten te maken. De meest impactvolle manier om je betalingstermijn te verkorten is door jouw dienstverlening alleen nog maar te leveren nadat de klant betaald heeft. Factoring is een populaire methode om als zzp’er facturen binnen 24 uur betaald te krijgen. Lever jij als zzp’er diensten aan grote organisaties, zoals de overheid of beursgenoteerde bedrijven? Dan is ketenfinanciering ideaal om veel sneller betaald te worden.

Alternatief 4: Ga met een partner in zee

Wie geen lening af wil sluiten en toch een flinke investering wil doen, kan een deel van zijn onderneming verkopen in ruil voor aandelen. Wie zoekt op termen als “risicokapitaal”, “venture-capital”, “Business Angels” en “durfkapitaal” komt verschillende opties tegen. Het bekijken van de TV-show Dragon’s Den kan tot goede inzichten leiden over hoe jij jouw product of dienst vooral wel en niet moet aanprijzen.

Bij Dragon’s Den Nederland pitchen ondernemers hun product in de hoop een financiering te krijgen van een van de vijf succesvolle ondernemers.

Investeerders zijn vaak zelf ondernemer of zijn dat geweest. Zij zijn voornamelijk geïnteresseerd in ondernemingen die in de start- en groeifase zitten en willen daar dan ook in investeren.

Een voordeel van het binnenhalen van vermogen bij gevestigde ondernemers is dat zij vaak bereid zijn hun kennis, kunde en netwerk in te zetten voor de groei van jouw bedrijf. Jouw succes is na hun investering namelijk ook hun succes. Investeringen kunnen de vorm hebben van een (converteerbare) achtergestelde lening, een aandeleninvestering of een combinatie van beide. 

Mogelijkheid 1: Leen van jezelf

Heb jij genoeg vertrouwen in je product of dienst en heb je de beschikking tot spaargeld of ander privévermogen? Je kunt ervoor kiezen een deel van dat vermogen in te leggen in je bedrijf. Je betaalt zo geen rente aan derden. Wel moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je dit vermogen nu niet meer in kunt zetten om rente te ontvangen of op de beurs dividend en koersstijging na te streven.

Mogelijkheid 2: Crowdfunding

Crowdfunding is een goed voorbeeld van een non-bancaire financieringsmogelijkheid. Met crowdfunding kun je bij een grote groep kleine investeerders voldoende geld voor jouw project binnenhalen. Dit kan handig zijn wanneer je een product op de markt wilt brengen dat nog niet bestaat. Geïnteresseerden en toekomstige klanten kunnen, al dan niet tegen een tegenprestatie, geld inleggen om jouw idee werkelijkheid te maken.    

Een bijkomend voordeel van deze strategie is dat je gelijk valideert of er interesse is in jouw nieuwe aanbod.

Er zijn veel wereldwijde crowdfunding platformen, maar ook in eigen land zijn diverse platformen te vinden. Tips over het succesvol opzetten van een crowdfunding campagne vind je in dit artikel. Ben je overtuigd dat crowdfunding voor jou de beste manier is om jouw droom te verwezenlijken? In dit artikel vind je voorbeelden van Nederlandse crowdfunding platformen voor zzp’ers.

Mogelijkheid 3: Financieer een object

Is jouw gewenste vermogen specifiek bedoeld om een bepaald object, zoals een bedrijfswagen of machine of pand te financieren? Wellicht is leasen de beste manier. Leasen bestaat in twee vormen. Ten eerste is er financial lease, waarbij je als ondernemer het eigendom hebt en het dus ook op je balans komt. De tweede variant is operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van het object. In dit overzicht vind je een overzicht van de tien voordelen van leasen voor zzp’ers. Wil je leasen en tegelijkertijd maximale flexibiliteit behouden? Shortlease biedt uitkomst en is geschikt voor zzp’ers.

Wanneer het object dat je wilt financieren onroerend goed betreft, kun je overwegen een hypotheek af te sluiten.

Mogelijkheid 4: Microkrediet

Hoewel microkrediet bekend staat om de beperkte hoogte van de lening, is het in Nederland mogelijk om via stichting Qredits €250.000,- te lenen. Qredits is een onafhankelijke en private kredietverstrekker met partners zoals het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Europese Investeringsbank. Deze optie is vooral geschikt voor zzp’ers die in de startfase van hun bedrijf zitten.

Mogelijkheid 5: Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB)

Een alternatief voor Qredits is het zogeheten Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB). Dit is een overheidsregeling die bedoeld is om de kredietverstrekking aan het mkb te bevorderen. Ook hier staat de staat garant voor jou als zzp’er. De bank waarbij je een lening aanvraagt, besluit of je voor dit borgstellingkrediet in aanmerking komt.

Mogelijkheid 6: Rekening-courantkrediet

Een snelle manier om direct meer geld tot je beschikking te hebben, is door met je bank overeen te komen dat je “rood” mag staan. Dit kan handig zijn voor bepaalde zzp’ers, maar kan gepaard gaan met een hoge rente. Neem contact op met je bank om jouw mogelijkheden te ontdekken.

Mogelijkheid 7: Banklening

Je zou het bijna vergeten, maar je kunt voor een lening natuurlijk ook nog steeds bij een bank aankloppen. Je zult niet de eerste zijn, want in totaal is er in Nederland €76 miljard aan bankleningen verstrekt. Om kans te maken op financiering is het belangrijk dat je een sterk ondernemingsplan en weloverwogen financieel plan kunt overleggen.

Mogelijkheid 8: Kredietunie

Een kredietunie is een coöperatieve kredietvereniging zonder winstoogmerk waarin ondernemers zich per regio of per branche organiseren en elkaar geld lenen. Het verschil met de banken is dat kredietunies bij het beoordelen van een kredietaanvraag eerst kijken naar de ondernemer en de kansen van zijn of haar bedrijf en daarna pas naar de verschillende ratio’s en zekerheden. Hier vind je een overzicht van de kredietunies die in Nederland actief zijn.

Mogelijkheid 9: Familie en vrienden

Familieleden of vrienden die dicht bij je staan, vinden het wellicht interessant te investeren in je bedrijf. Ze hebben er vertrouwen in dat jij van het bedrijf een succes gaat maken en willen graag dat je slaagt. Wees echter voorzichtig. Er zijn een hoop doemverhalen te vinden van deze “onderhandse leningen” die uiteindelijk tot stukgelopen relaties leiden. Denk vooraf dus goed na of dit risico het je wel waard is. Besluit je er alsnog voor te gaan? Zorg dat je alle afspraken kraakhelder op papier zet. Vergeet daarbij niet op te schrijven wat er gebeurt wanneer het slechter loopt dan verwacht. Wat doen jullie bijvoorbeeld als jij het geleende bedrag pas (veel) later terug kunt betalen? Door alles vooraf goed op te schrijven voorkom je problemen achteraf.

Conclusies en aanbevelingen

Wanneer je als zzp’er een grote investering wilt doen om je bedrijf verder te laten groeien, zijn er tegenwoordig talloze mogelijkheden. Onderzoek vooraf goed wat jouw unieke opties zijn en weeg deze goed af. Wat voor een ander het beste is, is niet per definitie het beste voor jou. In veel gevallen blijkt dat een combinatie van bovenstaande opties het beste werkt. Zo kun je bijvoorbeeld een deel zelf, een deel via familie en een deel via de bank financieren. Denk in alle gevallen goed na over je financiële risico’s.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.