ZZPSERVICEDESK

Handhaving wet DBA gaat voorlopig niet door

Handhaving wet DBA gaat voorlopig niet door

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De kogel is door de kerk. Staatssecretaris Wiebes zet een streep door de wet DBA in zijn huidige vorm. Wat gaat er nu gebeuren?
Toch geen vervanger van de VAR?
3 veranderingen:
  • De handhaving van de wet DBA wordt opgeschort tot juli 2018. Alleen duidelijk kwaadwillenden lopen risico op een boete of naheffing.
  • De Belastingdienst komt de werkvloer op. In plaats van controle zal de Belastingdienst een coachende rol vervullen.
  • Er wordt onderzoek gedaan naar een betere manier om het arbeidsrecht te laten aansluiten op de praktijk.
 
De wet DBA zélf wordt niet afgeschaft. In principe is het nog steeds de bedoeling dat je als zzp’er een modelovereenkomst gebruikt als je zelfstandigheid niet vanzelfsprekend is. Het enige wat verandert is dat je voorlopig niet bang hoeft te zijn voor de hoge boetes waarmee werd gedreigd.
Sinds het invoeren van de wet DBA in mei 2016 mag iedereen een modelovereenkomst neerleggen bij de Belastingdienst. Het beoordelen van deze overeenkomsten kost veel kostbare tijd en leidt tot chaos bij de Belastingdienst.
 

Aantal zzp’ers stagneert

Dit jaar is het voor het eerst dat het aantal zzp’ers in Nederland is gestagneerd. Waar het aantal startende zzp’ers gelijk is gebleven, leggen steeds meer het bijltje erbij neer. In 2016 is per kwartaal gemiddeld 5 procent van de zelfstandigen gestopt.
 
Het is te stellig om te zeggen dat deze stagnatie uitsluitend komt door de wet DBA. Toch noemen belangenorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland de wet wel als belangrijke reden dat organisaties zzp’ers links laten liggen. Opdrachtgevers zijn namelijk bang om met zzp’ers in zee te gaan uit angst voor naheffingen en slechte publiciteit door problemen met de Belastingdienst. Waar je vroeger als zelfstandige na het goed uitvoeren van een opdracht op vervolgopdrachten kon rekenen, ligt dit tegenwoordig niet meer in de lijn der verwachting. Werkgevers zijn namelijk bang dat de opeenvolgende opdrachten door de Belastingdienst worden gezien als arbeidsrelatie.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.