ZZP Servicedesk

Heeft het nieuwe keurmerk voor zzp-bemiddelaars meerwaarde?

Heeft het nieuwe keurmerk voor zzp-bemiddelaars meerwaarde?

Veel zzp’ers krijgen via bemiddelaars hun opdrachten. Probleem is dat er veel bemiddelaars zijn en dat er vaak onduidelijkheid is over de kwaliteit van de bemiddelaar. Een nieuw keurmerk van de branchevereniging NBBU moet nu uitkomst bieden. Het biedt zelfstandigen en hun opdrachtgevers inzicht in de kwaliteit van een zzp-bemiddelaar. Heb jij wat aan dat keurmerk, of kan je beter zelf beoordelen of je met een goede intermediair te maken hebt?

Column Gabor Mooij
De kwaliteit van de zzp-bemiddeling is belangrijk, omdat veel opdrachtgevers de inhuur van zzp’ers organiseren via een bemiddelaar. Dit is nog toegenomen vanwege de door de Wet DBA ontstane onzekerheid over het ondernemerschap van zzp’ers. Probleem hierbij is dat er veel bemiddelaars zijn van bovendien zeer wisselende kwaliteit. Heeft een intermediair zijn financiële zaken niet op orde of houdt hij onvoldoende rekening met je zelfstandig ondernemerschap, dan kan je problemen krijgen met de belastingdienst

Goed beeld van tussenpersoon

Het is dus belangrijk om te weten of je met een betrouwbare en goede bemiddelaar te maken hebt. Biedt het nieuwe keurmerk van de NBBU hier ook voldoende garantie voor? Een controle-instelling kijkt voor de NBBU onder andere naar de voorwaarden die de bemiddelaar aan de zzp’er stelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het op tijd betalen, of de bemiddelaar de eigen financiën op orde heeft en of de tussenpersoon de zelfstandige ook daadwerkelijk als ondernemer behandelt. Zo moet het risico van niet-betalen door de opdrachtgever bij de zzp’er liggen. Verder kijkt de instelling naar de transparantie in de dienstverlening en of de intermediair werkt met een door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst.
Deze beoordeling dekt alle belangrijke punten af die je moet weten als je wilt werken via een bemiddelaar. Het keurmerk geeft je daarmee een goed beeld of je met een betrouwbare tussenpersoon te maken hebt. Bied je je diensten aan via een bemiddelaar met een keurmerk, dan is dat geruststellend voor de opdrachtgever. Deze zal dan eerder een beroep op je doen.

Zelf beoordelen

Een nadeel is dat het nog even duurt voordat er voldoende bemiddelaars zijn met een NBBU-keurmerk. Maar je kunt intussen natuurlijk ook heel goed zelf beoordelen of je met de juiste bemiddelaar te maken hebt. Dit kan je doen door punten na te lopen, zoals:
  • Welke naam heeft de bemiddelaar in jouw markt?
  • Hoe lang is de bemiddelaar al actief?
  • Is de modelovereenkomst die de bemiddelaar gebruikt, goedgekeurd door de belastingdienst?
  • Wat is het betalingsgedrag van de bemiddelaar? Zoek bijvoorbeeld op het internet naar opmerkingen van andere zzp’ers over de bemiddelaar.
  • Kan je facturen sturen op jouw bedrijfsnaam en ligt het ondernemersrisico bij jou?
  • Is de werkwijze van de intermediair transparant en duidelijk?
  • Brengt de bemiddelaar niet meer bemiddelingskosten in rekening dan gangbaar in de markt?
  • Hoeveel ondersteuning biedt de bemiddelaar als je tegen problemen aanloopt?
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.