ZZP Servicedesk

Help! Ik kan mijn schulden niet betalen

Help! Ik kan mijn schulden niet betalen

Om faillissement te voorkomen, moet je weten hoe je kunt toetreden tot de schuldsanering van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Minnelijk traject

Je kunt niet meteen schuldsanering aanvragen, eerst moet je proberen bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) of de Sociale Dienst van je gemeente een minnelijk traject te starten. Dit is de schuldhulpverlening van je eigen gemeente. Tijdens dit traject wordt geprobeerd afspraken te maken tussen jou en je schuldeisers. De toelatingseisen tot het minnelijk traject zijn per gemeente verschillend. Zodra één van de schuldeisers hier niet mee instemt, kun je toetreden tot de schuldsanering.

Schuldsanering aanvragen

Je hebt van de Gemeentelijke Kredietbank een verklaring nodig waarin wordt vermeld waarom het niet mogelijk is een minnelijk traject te starten. Deze moet je vervolgens opsturen naar de rechtbank, inclusief een overzicht van je schulden. Je kunt een schuldhulpverlener inschakelen die een inventarisatie maakt van je schuldeisers en de hoogte van je schulden.

Toelatingseisen

Als je schuldsanering hebt aangevraagd, kun je niet direct starten met het traject. De rechtbank kijkt eerst of je ‘te goeder trouw’ bent. Dit houdt in dat je de afgelopen 10 jaar geen gebruik hebt gemaakt van de Wsnp, geen onverantwoord koopgedrag hebt getoond en niet vaker failliet bent gegaan. De rechtbank houdt ook rekening met de herkomst van je schulden: als jouw schulden bestaan uit strafrechtelijke schulden, zoals bekeuringen of fraude, dan wordt je afgewezen. Indien je verzoek is afgewezen, kun je in hoger beroep gaan. Hiervoor moet je wel een advocaat inhuren.

Hoe ziet het traject eruit?

Onder toezicht van een bewindvoerder betaal je gedurende 3 jaar je schulden af. De rechtbank houdt rekening met de hoogte van je inkomen om te bepalen hoeveel je moet betalen. Na drie jaar kan de rechter je eventuele restschuld kwijtschelden, zodat je kunt beginnen met een schone lei. Dit gebeurt echter alleen als je je aan de saneringsregeling hebt gehouden die de rechtbank voor jouw situatie heeft opgesteld.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.