ZZP Servicedesk

Het belang van een schriftelijke overeenkomst

Het belang van een schriftelijke overeenkomst

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er wil je je het liefst maar met éen ding bezig houden: ondernemen. Opdrachten binnenhalen, goed werk afleveren en winst maken. Dat is waar het voor jou om draait. Het opstellen van een overeenkomst waarin de afspraken met betrekking tot een opdracht worden neergelegd, betreft niet de favoriete bezigheid van de meeste zzp’ers. Toch doe je er goed aan een overeenkomst op te stellen. Je kunt hiermee moeilijkheden voorkomen en indien de overeenkomst niet wordt nagekomen door de opdrachtgever, kun je aantonen wat er is afgesproken. Bij een mondelinge overeenkomst is het vaak jouw woord tegen het woord van de klant: doorgaans een strijd zonder winnaar.
Nieuwe opdracht! Schriftelijke overeenkomst of niet?

 

Duidelijkheid

Een schriftelijke overeenkomst zorgt voor duidelijkheid. Regel alle zaken die voor de opdracht van belang zijn. Denk hierbij onder meer aan de volgende onderwerpen: een precieze omschrijving van de uit te voeren werkzaamheden, de vergoeding voor het geleverde werk, de betalingswijze en -termijn, eventuele verzekeringen en last but not least: verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Als je deze belangrijke onderwerpen van te voren regelt en vastlegt, voorkomt dit discussie op het moment dat de werkzaamheden reeds zijn gestart of zelfs al zijn afgerond.
 

Risicoverdeling

Een overeenkomst op schrift geeft partijen ook de positie om een verdeling van de risico’s te bepalen. Je kunt bepalen wie in welke situatie het risico draagt, wat het risico precies inhoudt en wanneer sprake kan zijn van een eventuele uitzondering. De praktijk leert dat dit vaak discussies en zelfs lange gerechtelijke procedures voorkomt. Neem dit onderwerp dus altijd uitgebreid op in je overeenkomst!
 

Bewijs

Mocht de opdrachtgever zich niet aan de gemaakte afspraken houden, dan blijkt eens te meer dat een schriftelijke overeenkomst grote voordelen biedt. Je hebt hiermee een ontzettend relevant bewijsstuk in handen. Mocht het conflict onverhoopt tot een gerechtelijke procedure leiden, dan zal een rechter veel waarde hechten aan hetgeen in de overeenkomst is bepaald.
 

Conclusie

Het wordt aanbevolen om voorafgaand aan een opdracht een schriftelijke overeenkomst op te stellen en ervoor te zorgen dat deze wordt ondertekend door alle betrokken partijen. Dit zorgt voor duidelijkheid, rust en de overeenkomst kan daarnaast dienen als belangrijk bewijsstuk. Hiernaast vind je een modelovereenkomst om je op weg te helpen.
 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de bedrijfsadviseurs van ZZP Servicedesk door te bellen naar 020-2101496 of te mailen naar support@zzpservicedesk.nl

 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
Mastersnetwerk activa en passiva
Als je als zzp’er een balans opmaakt, bestaat deze uit twee zijden: debet (activa) en credit (passiva). Op de balans zet je alle bezittingen,…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…
customer relationship management
Klanten bepalen het succes van jouw onderneming. Om ervoor te zorgen dat zij in de toekomst voor jouw diensten of producten blijven kiezen, is…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.