ZZP Servicedesk

Het fenomeen Mompreneur

Het fenomeen Mompreneur

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wanneer je de sociale media een beetje in de gaten houdt, zie je met regelmaat leuke nieuwe woorden tegenkomen. Eentje waar ik een tijdje aan heb moeten wennen is het woord Mompreneur. Waarom nu weer die nadruk leggen op het moeder gedeelte? Zaken en privé houden we toch juist graag gescheiden?
Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid
Totdat ik er een beetje langer over nadacht. Ja, zaken en privé houden we tot op zeker niveau graag gescheiden. Maar in de praktijk, wanneer je een gezin bent met twee werkende ouders, lijkt dit helemaal niet zo gemakkelijk. Een paar jaar geleden ben ik gestopt met werken voor een werkgever, zodat ik meer tijd zou hebben voor de kleine man. Dit is iets waar ik mezelf met regelmaat aan moet herinneren wanneer ik me laat meeslepen door mijn huidige werkzaamheden. Het is een keuze die we gemaakt hebben. Eigenlijk is de keuze al gemaakt toen we besloten om te proberen zwanger te worden.

Maatschappelijke discussie

Ik wil geen maatschappelijke discussie starten over het wel of niet werken van twee ouders. Ik begrijp dat sommige mensen die keuze niet kúnnen maken en ik vind niet dat ik een mening moet hebben over het feit dat zij dan aan kinderen zijn begonnen. Iedereen weet dat kinderen geld kosten, maar iedereen heeft ook een eigen idee bij opvoeden. Wij vinden dat er een ouder bij de kleine man moet zijn. Daarnaast weten we dat een kind krijgen, onderhouden en opvoeden duur is en daarom besparen we op andere zaken. Het feit dat ik ondertussen een goed lopend eigen bedrijf heb verandert daar helemaal niets aan. Ik ben de ouder die thuis blijft.

Duplo en Dora

In hoeverre houd ik dan zaken en privé gescheiden? Ik werk vanuit huis, train mijn klanten vanuit huis, voed mijn kind thuis op. Het komt met regelmaat voor dat ik achter de laptop zit terwijl de kleine man een compleet imperium met Duplo aan het bouwen is aan mijn voeten. Ik kijk Dora met hem terwijl ik lijsten uitzoek en doorloop. Ik haast me bij klanten vandaan om hem op tijd op te willen halen van het ochtendje spelen bij het kinderdagverblijf. Volgens mij houd ik helemaal niets gescheiden. Zelfs terwijl ik deze blog schrijf heb ik al drie keer vermanend geroepen dat tekenen op de kleurplaat mag en niet op de tafel.

Illusie

Maar aan de andere kant, als ik er niets over had gezegd had niemand het geweten. Betekent dit dat wanneer niemand het weet je succesvol zaken en privé gescheiden kunt houden? Ik denk dat het misschien een illusie is die we onszelf willen laten geloven. Iedereen praat wel eens met een familielid of vriend terwijl hij/zij op zijn werk is. Facebook, Whatsapp, Telegram, het was nog nooit zo gemakkelijk. Ik denk dat de kunst is om te zorgen dat zakelijk jouw privé niet lastig valt en andersom.

Trots

Wanneer ik écht even moet werken zorg ik dat de kleine meneer keurig door iemand geëntertaind wordt. Aan de andere kant, wanneer ik ervoor kies om met de kleine meneer op pad te gaan dan ben ik zakelijk ook niet bereikbaar. Dus eigenlijk ben ik wel een Mompreneur en ik ben er trots op!
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Artikel 4. Klant is koning
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van je klanten. Wanneer je die nieuwe klant binnen hebt gehaald, moet je er vervolgens zelf voor zorgen dat je die klant behoudt. We kennen de uitdrukking ‘de klant is koning’…
Knopen doorhakken
Als je in loondienst werkt worden belangrijke beslissingen vaak genomen en knopen doorgehakt door de manager of baas. Als zzp’er dien je dit echter helemaal zelf te doen. Dagelijks neem jij je eigen beslissingen en maak je keuzes voor je…
Sjanne Marie van den Groenendaal promoveert
Sommige zzp’ers maken de tocht naar de Kamer van Koophandel, omdat zij diep van binnen altijd al eigen baas hebben willen zijn. Voor anderen voelt het als de enige manier om te ontsnappen aan de vervelende sfeer op werk. In haar promotieonderzoek…
huis
Werk jij als zzp’er vanuit huis? Dan is jouw woonadres als zzp’er voor iedereen te vinden via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK)? De meeste zzp’ers vinden dit geen prettig idee. Als het aan de AP ligt, behoort deze…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.