ZZP Servicedesk

Het leven van een thuiswerkende zzp’er

Het leven van een thuiswerkende zzp’er

Veel zzp’ers werken vanuit huis. Dat kan handig zijn, maar tegelijkertijd knap lastig! Hoe bewaak je bijvoorbeeld je vrije tijd? Een kijkje in het leven van twee thuiswerkende, zelfstandige tekstschrijvers: Hans Stuyling de Lange (63) en Vala van den Boomen (33).

Is thuiswerken een eigen keuze?

Hans had niet gedacht dat hij ooit thuiswerker zou worden. Hans: “Ik raakte overspannen tijdens mijn baan als sociaal raadsman. De bedrijfsarts adviseerde mij om in een vertrouwde omgeving te blijven, want ik bleek gevoelig voor prikkels van buitenaf. Dit heeft mij doen besluiten om vanuit huis mijn eigen tekstschrijfbureau te gaan runnen. Ik ben nu als thuiswerkende een stuk gelukkiger dan toen ik nog in loondienst werkte. Ik heb echter geen spijt van mijn tijd als sociaal raadsman. Het stelt me gerust dat ik ook in loondienst kán werken.”

Ook Vala is blij dat ze haar werktijden zelf kan indelen. Vala: “Ik had eerst een vaste kantoorbaan, maar toen mijn partner voor z’n werk naar de Verenigde Staten moest verhuizen stopte ik hiermee. Ik startte mijn eigen bedrijfje, Clever Copy, en was toen al zwanger van mijn eerste kind. Het leek mij handig om vanuit huis te gaan werken om voor mijn baby te zorgen. Toen bleek dat mijn eerste kind autistisch was en mijn tweede kind chronisch ziek, wilde ik al helemaal thuis werken. Inmiddels wonen we weer in Nederland en ook hier is een fulltime baan op kantoor niet meer te combineren met mijn twee zorgintensieve kinderen.”

Een eigen werkomgeving is prettig

Thuiswerken heeft voor beiden voordelen. Ze genieten vooral van de rust. Hans: “In mijn werkkamer kan ik mij helemaal afsluiten van de buitenwereld. “Mijn werkkamer heeft uitzicht op het platteland en dat geeft mij zo veel inspiratie!” Vala: “Op een kantoor is er veel ruis, er lopen de hele dag mensen in en uit. Thuis op mijn werkkamer, als mijn kinderen er niet zijn, kun je een speld horen vallen.”

Thuiswerken kan eenzaam zijn

Het werken vanuit huis heeft echter ook nadelen: het kan best eenzaam zijn. Hans: “Je moet vaak zelf het initiatief nemen om contacten te onderhouden. Ook het benaderen van mensen om mee te sparren kan een hele onderneming zijn. Ik ben heel gelukkig als thuiswerkende zzp’er, maar mis soms het geouwehoer met collega’s.” Vala: “Ik heb geen aanspraak en kan niet even met iemand een kopje koffie drinken. Ook heb ik de neiging om te lang door te gaan. Soms zit ik met knallende koppijn om middernacht nog te werken, terwijl op kantoor de werkdag gewoon ophoudt als iedereen om 17.30 uur de computers uitzet.“

Inspiratie vinden

Ook al gaat het leven van een thuiswerker niet altijd over rozen, het geeft hen allebei genoeg inspiratie om mooie stukken te schrijven. Hans: “Ik woon op het platteland en haal inspiratie uit de prachtige uitgestrekte groene akkers rondom mijn huis.” Vala schrijft voor haar eigen bedrijfje, Clever Copy, en blogt over haar leven met twee zorgintensieve kinderen. Vala: “Ik schrijf bijvoorbeeld over mijn dochter als ze weer naar het ziekenhuis moet. En over hoe vervelend ik het vind als ze weer geprikt moet worden.”

Ga eens de deur uit!

Hoewel Hans en Vala erg tevreden zijn over hun werkplek, zijn hun partners er niet altijd even blij mee. Hans: “Mijn vrouw zegt wel eens tegen me: je bent altijd thuis en zit hier een beetje te vereenzamen, je moet er eens vaker op uit! Ik snap dat ze het zo voelt, maar ik vind het gewoon heerlijk om thuis te zijn!” Vala: “Mijn partner vindt het soms moeilijk, omdat ik wel eens ‘s nachts doorwerk. De opdrachten voor mijn bedrijfje liggen op dit moment nou eenmaal niet voor het oprapen, dus ik grijp elke klus aan!”

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Help ons

Verricht 1 van deze gratis acties en help zowel je eigen onderneming als dit platform verder groeien. Door zzp’ers voor zzp’ers.

Enkel een klik helpt ons al

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief