ZZP Servicedesk

Het overwinnen van mijn werkverslaving

Het overwinnen van mijn werkverslaving

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zoals sommigen al weten, probeer ik een werkverslaving te overwinnen. Ondanks dat veel mensen er lacherig over doen, begon het bij mij vormen aan te nemen die niet alleen ongezond waren, maar die ook mijn gezin en mijn privéleven begonnen te beïnvloeden. Begin dit jaar heb ik dan ook besloten dat alles radicaal anders moest. Ik heb hulp gezocht en afgelopen weekend was voor mij een enorme mijlpaal.
Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid
Als zp’er voel je jezelf bijna verplicht om meer te werken dan gemiddeld. Ten minste, zo voelde het voor mij wel. Ik vond dat ik te allen tijde bereikbaar moest zijn voor mijn klanten en opdrachtgevers. Ik vond dat het vanzelfsprekend dat ik dat ene stapje extra zette. Totdat dat ene stapje extra de norm werd en er voor mijn gevoel dus nog een stapje bij moest.
 

Onbedwingbare drang

Het resultaat was dat ik heel erg veel uren maakte. En niet alleen omdat ik dat wilde, maar omdat ik een bijna onbedwingbare drang voelde. Ik móést werken en als iemand me dat niet toestond, werd ik een heel onaangenaam persoon. Mijn all-time dieptepunt was toch wel toen ik met mijn schoonfamilie een weekendje in Griekenland was en ik mezelf opgesloten had op de wc om even snel (en vooral stiekem) mijn e-mail te lezen en te beantwoorden.
 
Begin dit jaar heb ik het roer radicaal omgegooid. Het moest anders. Ik heb hulp gezocht en ik heb geaccepteerd dat ik eigenlijk gewoon ziek was. Ik heb met Sylvia Heistek en Bas Aschman samengewerkt om over mijn verslaving heen te komen. Of eigenlijk om ervoor te zorgen dat ik er grip op heb en op houd. Ze hebben me geholpen een duidelijkere structuur aan te brengen in mijn werk en privéleven. En dat ik heb geleerd los te durven laten.
 

Netwerk

Maar dat is niet het enige. Ik weet dat ik ondertussen een betrouwbaar en zeer capabel netwerk heb waar ik op kan terugvallen wanneer ik even een stap terug moet doen. De samenwerking met Kelly Bakker voor de agenda is er een uit duizenden. Margot Galiart kan ik altijd bereiken wanneer mijn back-office overgenomen moet worden. Dat maakt het loslaten ook gemakkelijker. Thuis heb ik de Grote Meneer die op tijd op de rem trapt of huishoudelijke dingen overneemt.
 
Het grote verschil? Ik doe het niet meer alleen. Ondanks dat ik nog steeds zelfstandig ondernemer ben, heb ik het gevoel mét anderen samen te werken. Allemaal met ons eigen doel, maar allemaal voor en met elkaar. Ik werk samen met ondernemers die stuk voor stuk weten wat werken is. Die betrouwbaar zijn en hun woord nakomen. Ondernemers die mij laten zien hoe ik zou willen zijn en die ervoor zorgen dat ik mijn doel voor ogen houd.
 

Praag

Afgelopen weekend ben ik met mijn familie naar Praag geweest. Zonder laptop maar met smartphone. Het hotel had gratis WiFi en dat was nog super snel een betrouwbaar ook. Ik heb geen enkele e-mail gelezen. Mijn telefoon is enkel gebruikt om mijn familie een WhatsApp-bericht te sturen wanneer de Grote Meneer, de Kleine Meneer en ik naar beneden gingen om te ontbijten. Afgelopen weekend heb ik mijn doel voor dit jaar gehaald. Ik heb gedaan waar ik in januari doodsbang voor was: een lang weekend weg en álles loslaten. 
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Artikel 4. Klant is koning
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van je klanten. Wanneer je die nieuwe klant binnen hebt gehaald, moet je er vervolgens zelf voor zorgen dat je die klant behoudt. We kennen de uitdrukking ‘de klant is koning’…
Knopen doorhakken
Als je in loondienst werkt worden belangrijke beslissingen vaak genomen en knopen doorgehakt door de manager of baas. Als zzp’er dien je dit echter helemaal zelf te doen. Dagelijks neem jij je eigen beslissingen en maak je keuzes voor je…
Sjanne Marie van den Groenendaal promoveert
Sommige zzp’ers maken de tocht naar de Kamer van Koophandel, omdat zij diep van binnen altijd al eigen baas hebben willen zijn. Voor anderen voelt het als de enige manier om te ontsnappen aan de vervelende sfeer op werk. In haar promotieonderzoek…
huis
Werk jij als zzp’er vanuit huis? Dan is jouw woonadres als zzp’er voor iedereen te vinden via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK)? De meeste zzp’ers vinden dit geen prettig idee. Als het aan de AP ligt, behoort deze…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.