ZZPSERVICEDESK

Het roer omgooien en voor jezelf beginnen

Het roer omgooien en voor jezelf beginnen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zij had een goedbetaalde droombaan in de televisiewereld en een scherp oog voor goede programma’s. Na bijna vijftien jaar in televisieland koos ze een geheel nieuw pad en begon haar eigen bedrijf als businesscoach. Het geluk lacht haar nu toe.
Interview met Lisette Tol, business coach
Lisette Tol werkte vijftien jaar als programmamaker bij de televisie, waarvan de laatste zeven jaar in leidinggevende functies. Ze gaf haar leven een nieuwe wending en besloot haar goedlopende carrière te beëindigen en haar eigen coaching bedrijf op te zetten.
 

Programma’s maken

“Ik dacht dat de televisiewereld de ideale wereld voor mij was. Ik maakte programma’s, bedacht de scripts en schreef teksten. Het was heel gaaf om te doen en ik was goed in wat ik deed. De programma’s Waar is de Mol?, Het Blok, Samenwonen, Je Leven in de Steigers en Kop Spijkers waren leuk om aan mee te werken. Met Waar is de Mol? reisde ik bijvoorbeeld de hele wereld over! Het creatieve deel van een programma maken sprak mij het meeste aan. Een goede of spannende verhaallijn bedenken en vervolgens het verhaal op een originele en aantrekkelijke manier laten overkomen. Toch voelde ik mij niet helemaal op mijn plek in de loop van de jaren.”
 

Politieke spel

“Ik merkte dat ik de kriebels kreeg van mijn leidinggevende functie en kwam erachter dat hoe meer ik in leidinggevende functies terechtkwam, hoe erger het ‘politieke spel’ werd. Met het politieke spel bedoel ik dat je niet tegen iedereen eerlijk kunt zijn. Omgekeerd is ook niet iedereen eerlijk tegen jou. Ik heb daar zo’n hekel aan. Ik had te maken met zoveel verschillende belangen van bijvoorbeeld de zenderbaas, mijn baas, de sponsor en de presentator. Je moet dan heel tactisch zij, wat ik ook was, maar ik werd er niet gelukkig van. Ik wil eerlijk zijn tegen mensen en het ‘spel’ niet meespelen. Ik moest met weinig geld veel kijkcijfers scoren en tegelijkertijd een inhoudelijk verhaal presenteren. Dat was een onmogelijke taak.”
 

Twijfels

“Op een gegeven moment kreeg ik er schoon genoeg van om steeds het spelletje mee te spelen. Ik kreeg sterker het gevoel dat ik iets wilde doen wat er toe doet. Ik stelde mij de vraag: wil ik oud worden in deze televisiewereld? Om erachter te komen wat ik nou echt wil in het leven en waar ik gelukkig van word ging ik naar een coach. Bij de tweede ontmoeting met mijn coach besefte ik: ik wil het werk doen wat zij doet. Mensen begeleiden en helpen erachter te komen hoe ze gelukkiger kunnen leven. De wereld van coachen leek mij heel anders dan de televisiewereld waar je iets maakt, het bekeken wordt en het opgaat in de lucht. Met coachen zou ik voor mijn gevoel echt een bijdrage kunnen leveren.”
 

Het roer om

“Ik besloot om het roer om te gooien en ook coach te worden. Als ik me ergens instort dan ga ik er voor de volle 100 procent voor, dus ik heb vanaf dat moment diverse coachopleidingen gevolgd. Je bent nooit uitgeleerd. In 2010 startte ik met mijn eigen coachpraktijk en yogastudio. Ik was tijdens mijn werk al gestart met een vierjarige yogaopleiding. In no time had ik een goedlopende yogastudio en een coachpraktijk met leuke klanten en mooie opdrachten bij grote bedrijven als Tele2, HEMA en L’Oréal. Ik begreep dat focus belangrijk was en had mij gespecialiseerd in stressmanagement en vitaliteit.”
 

‘Tips om ontspannen te ondernemen’

“Ik volgde de afgelopen jaren diverse coachtrajecten, trainingen en opleidingen van ‘businessguru’s’ om te leren hoe ik, zonder mijn creativiteit en enthousiasme te verliezen, succesvol ondernemer kon zijn. Ik merkte dat ik als zzp’er geneigd ben om al mijn vrije tijd op te geven. Onder andere door te kiezen, te focussen en prioriteiten te stellen leerde ik hoe ik in minder tijd meer kon verdienen en hoe ik mijn bedrijf naar een ander niveau kon tillen. Dit maakt mijn bedrijf niet alleen succesvoller, maar ook leuker! Hier was ik zo enthousiast over dat ik het wilde delen met andere ondernemers. Inmiddels ben ik gecertificeerd businesscoach en begeleid ik andere ondernemers naar meer rust, meer vrije tijd en meer omzet. Ik schreef een e-book over hoe je ontspannen kunt ondernemen en ben sinds ik voor mezelf ben begonnen een stuk gelukkiger. Dat ik nu iets doe om andere mensen te helpen voelt beter dan ooit te voren!”
 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Urenregistratie
Uren registreren is van groot belang | Keeping Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je…
Succesvol ondernemen, voor veel mensen is het een droom. Er zijn genoeg redenen te bedenken om je eigen bedrijf te starten, maar vaak nog…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…
Sabine Klykens begeleidt en verzorgt kinderen en jongvolwassen (0-18 jaar) met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het verzorgen en opvoeden van kinderen met een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.