ZZP Servicedesk

Het wondermiddel tegen stress en vermoeidheid

Het wondermiddel tegen stress en vermoeidheid

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als drukke zelfstandige ondernemer ben je wel eens gestresst en moe. Er bestaat een wondermiddel tegen en iedereen kan het gebruiken: sporten. Je moet het alleen even ontdekken.
Blog van Anoek de Voogd | Zelfstandig voedingsadviseur, sportpsycholoog & personal trainer
Op social media lijkt het vaak alsof mensen vooral sporten om er goed uit te zien. Voor een deel van de mensen is dat waarschijnlijk ook zo, maar ik weet bijna zeker dat zij geen voldoening uit het sporten halen. Als je wel voldoening uit het sporten haalt, ervaar je ook de mentale voordelen die het biedt.

Betere stemming

Sporten is namelijk niet alleen goed voor je lijf, maar ook juist voor de geest. Je krijgt bijvoorbeeld al een betere stemming door 10 minuten sporten. En als je gedurende de week minimaal 50 minuten sport (en dat is echt niet veel) halveer je de kans op een depressie.
Naast dat sporten je stemming verbetert, heeft het ook nog andere voordelen die nuttig zijn voor ondernemers:
 1. Het geeft je meer energie
 2. Je voelt je minder gestresst
 3. Je voelt je minder moe
 4. Je kunt sneller leren
 5. Je kunt je beter concentreren
 6. Je ervaart minder angst

Controle over lichamelijke reacties

Bepaalde gevoelens, zoals stress, vermoeidheid en angst hebben lichamelijke reacties tot gevolg. Sporten kan vergelijkbare lichamelijke reacties teweeg brengen, maar hier heb je andere associaties bij en je hebt deze reacties onder controle. Deze controle kun je zowel bewust als onbewust toepassen in het dagelijkse leven.
Bij bijvoorbeeld een verhoogde hartslag door spanning, kun je bewust rustiger ademhalen om je hartslag omlaag te brengen. Na het sporten doe je dit ook, dus je weet dan hoe het moet. Verder heeft sporten allerlei positieve lichamelijke reacties tot gevolg, zodat de weerstand van je lichaam verbetert en je meer aankunt. En hierdoor heb je weer meer energie.

Hoe pas je deze kennis toe in de praktijk?

 • Elke 10 minuten die je aan sport kunt doen, zijn mooi meegenomen. Iedereen heeft wel een keer 10 minuten over.
 • Ochtendsporters zijn consequenter in hun sportactiviteiten dan avondsporters, dus leer jezelf aan om in de ochtend te sporten als je weet dat je moeite hebt om het vol te houden.
 • Maak een wandeling of loop een rondje hard in je lunchpauze. Dit geeft je energie voor de middag.
 • Plan sportmomenten in je agenda. Een afspraak met je ‘baas’ zeg je immers niet af 😉
 • Vind een sportactiviteit die je leuk vindt en daardoor ook volhoudt. ‘Moeten’ sporten is niet vol te houden.
 • In de praktijk merk ik dat mensen motivatie halen uit het positieve gevoel na het sporten. Dus houd dit in gedachten.
Succes met het sporten en het trainen van je geest!
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Powerwoman Diana Yussupova lacht
Voor sommige ondernemers is het een uitdaging helder te verwoorden welke verandering zij met hun onderneming willen realiseren. Powerwoman Diana Yussupova behoort duidelijk niet tot die categorie. De passie voor haar onderneming spat door de…
pexels-marcus-aurelius-4064174
Iedereen weet hoe belangrijk een goede nachtrust en voldoende slaap is. De vele studies en onderzoeken naar slaap beamen dit. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en brein zich van de dag, zodat je de volgende ochtend weer fris wakker wordt en…
bezorgde zzp'er aan keukentafel
Elke twee jaar houden TNO en het CBS een enquête onder duizenden zzp’ers om hen aan de tand te voelen over hun financiën, gezondheid en tevredenheid. Wat valt op uit de nieuwste editie van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA)? We zetten de…
Mike Verbruggen aan bureau
Opgroeiende met ondernemende ouders werd Mike Verbruggen van jongs af aan continu blootgesteld aan ondernemersprikkels. Sinds de middelbare school had hij de vurige wens een succesvolle ondernemer te worden. Zijn wens is niet veranderd. Zijn…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.