ZZPSERVICEDESK

Het ZZP Pensioen: hoe zit het nu precies?

Het ZZP Pensioen: hoe zit het nu precies?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Afgelopen 19 november vond het ZZP Pensioen Congres plaats. Wat mij opviel, is dat er meer behoefte is aan informatie en uitleg over het ZZP Pensioen. Natuurlijk geven wij als samenwerkende zzp-organisaties hier graag gehoor aan. Wij willen tenslotte zo transparant en duidelijk mogelijk communiceren, ook al is het soms taaie kost. Daarom geef ik hier graag wat meer uitleg, die meer inzicht geeft in het nieuwe ZZP Pensioen.
Blog van Louise Beduwé | Directeur PZO-ZZP

Wat is het ZZP Pensioen?

Het ZZP Pensioen is een regeling voor en door zzp’ers en die het mogelijk maakt om vermogen voor later op te bouwen. Het is geen pensioenfonds, zoals sommige media het onterecht noemen. Wij spreken van een vrijwillige regeling, die aansluit bij de wensen van de doelgroep. Flexibiliteit – zowel qua inleg als uitkeringsduur – staat hoog in het vaandel en het pensioen kan onder voorwaarden als buffer gebruikt worden bij arbeidsongeschiktheid.
 

Waarom is dit ZZP Pensioen zo belangrijk?

In mijn ogen is het ZZP Pensioen een eerste stap in de goede richting om zzp’ers een eigen plek in ons stelsel te geven. Zzp’ers krijgen zo immers een eigen plek binnen het pensioenstelsel, dat is een goede zaak. Het huidige pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. De eerste pijler betreft de AOW voor alle Nederlanders, de tweede pijler vooral de werknemerspensioenregelingen en een aantal verplichte bedrijfstakpensioenfondsen en de derde pijler de verzekeringsproducten, lijfrenten en bankspaarregelingen. Voor veel zzp’ers is het belangrijk dat er een goede voorziening voor hen openstaat. Dankzij uitvoerige lobby is het vier samenwerkende zzp-organisaties en Loyalis/APG gelukt om voor deze vernieuwende regeling in de derde pijler ruimte te creëren en aanpassingen in wet- en regelgeving te creëren.
 

Wat is er anders aan dan de bestaande producten uit de derde pijler?

De regeling is bijzonder te noemen. Het ZZP Pensioen valt namelijk niet onder de pensioenwetgeving of de zogenaamde tweede pijler en past ook niet volledig binnen de bestaande individuele vermogensopbouw van de derde pijler. Er is dus ruimte gemaakt voor de specifieke kenmerken van het ZZP Pensioen. Ik zet deze kenmerken graag op een rij:
 • Het ZZP Pensioen is een individuele regeling. Jouw pensioenpot is en blijft dus van jou.
 • Het ZZP Pensioen kan een hoog rendement behalen, doordat er collectief belegd wordt en de kosten collectief gedeeld worden.
 • Het rendementsrisico loopt af. Dat betekent dat jong niet betaalt voor oud.
 • Het pensioenvermogen is straks beschermd bij aanspraken van derden en de bijstand. Je hoeft jouw vermogen dus bijvoorbeeld niet aan te spreken wanneer je onverhoopt in de bijstand belandt. Enkel een bovenmatige inleg kan worden meegewogen.
 • De deelname is vrijwillig.
 • De hoogte van de inleg is vrij. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je geld inlegt.
 • Bij langdurige arbeidsongeschiktheid is het mogelijk om een deel van het pensioenvermogen op te nemen in een periodieke uitkering over een bepaalde tijd.
 • Je kiest zelf de duur van jouw pensioenuitkering. Je hebt hierbij de keuze tussen een tijdelijke (tien, vijftien of twintig jaar) of een levenslange uitkering.
 • Je kiest vanaf wanneer je jouw pensioenuitkering wilt ontvangen.
 • Ook tijdens de uitkeringsperiode behaal je nog rendement.
 • Bij overlijden gaat de pensioenuitkering naar de nabestaanden.
 • Het ZZP Pensioen is een regeling voor en door zzp’ers. Dat betekent dat we vanuit de Stichting ZZP pensioen blijven kijken naar de behoeften van de doelgroep. Jullie hebben direct inspraak in de deelnemersraad.
Zoals ik het zie, bevat het ZZP Pensioen het beste van twee werelden. Aan de ene kant de flexibiliteit die past bij het zelfstandig ondernemerschap, en aan de andere kant de voordelen van collectiviteit als het gaat om kosten en rendement. Blijven er vragen openstaan? Neem dan gerust contact op met één van de samenwerkende ZZP-organisaties of ga naar de website van het ZZP Pensioen.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…
Iedereen heeft het recht mee te doen in de maatschappij. Het gebruikmaken van internet, computers en smartphones hoort hier ook bij en daarom is…
Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben. Met alleen een geldig paspoort kun je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.