ZZP Servicedesk

Hoe begin ik als zzp’er?

Hoe begin ik als zzp’er?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je wilt voor jezelf beginnen, maar bij het opstarten van een onderneming komt veel kijken. Hoe gaat dit in zijn werk, waar moet je rekening mee houden en wat moet er allemaal geregeld worden? Hieronder vind je alles waar je als startende ondernemer aan moet denken.

Schrijf een ondernemingsplan

Voor je kunt beginnen moet je natuurlijk helder hebben wat je wilt gaan doen. Wanneer je gecheckt hebt of je voldoet aan de beroepseisen, kun je dit gaan omschrijven in een ondernemingsplan. Zo zorg je ervoor dat je goed voorbereid van start gaat en alle benodigdheden in kaart hebt gebracht. Een ondernemingsplan bevat een introductie, een omschrijving van jouw onderneming en de producten of diensten, een marktanalyse, een marketingplan, een onderzoek, een ontwikkelplan, het netwerk en een financiële planning. Kijk hier wat er niet mag missen in jouw ondernemingsplan.

Kies je bedrijfsnaam

Nadat je in het ondernemingsplan helder hebt gekregen wat je precies gaat doen, kun je een bedrijfsnaam gaan kiezen die past bij jouw werkzaamheden. Het moet een originele, pakkende naam zijn. Hier vind je een checklist om tot een goede bedrijfsnaam te komen.

Kies een bedrijfsvorm

De meeste zzp’ers schrijven zich in als eenmanszaak. Toch kan het zijn dat het voor jouw bedrijf voordeliger is om je als bv in te schrijven. Wat het beste past hangt af van veel omstandigheden. Kijk hier wat de beste bedrijfsvorm is voor jouw onderneming.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Het is voor alle ondernemingen en rechtspersonen verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister. Op de website van de Kamer van Koophandel vul je een vragenlijst in. Je geeft je onder andere de bedrijfsnaam door, je werkzaamheden, een schatting van de uren die je gaat maken en wat basisgegevens. Na het afronden maak je online een afspraak voor een bezoek aan het kantoor van de KVK.
Tijdens het gesprek loop je samen met een medewerker je ingevulde vragenlijst door. Samen kiezen jullie passende ondernemingsactiviteiten en je KVK- en BTW-nummer worden aangemaakt. De KVK geeft jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Je ondertekent een contract en betaald €50,- inschrijfkosten. Houd er rekening mee dat je alleen kunt pinnen. Vanaf nu ben je een echte ondernemer en sta jij in het handelsregister!

Sluit de juiste verzekeringen af

Als zelfstandige ondernemer val je niet meer onder de verzekeringen van een werkgever. Dit moet jij dus allemaal zelf gaan regelen. Vind hier welke verzekeringen voor jou van belang zijn.

Open een zakelijke rekening

Het is handig om een zakelijke rekening te openen voor het geld dat je gaat verdienen met je onderneming. Zou houd je gescheiden wat zakelijke inkomsten en uitgaven zijn en welke privé. Hier vind je een vergelijking van zakelijke pakketten van verschillende banken.

Regel een zakelijk telefoonabonnement

Door een zakelijke telefoonabonnement af  te sluiten houd je zakelijk en privé gescheiden. Daarnaast kun je de telefoon doorschakelen. Zo zorg je ervoor dat je altijd bereikbaar bent. Ook is een zakelijk telefoonabonnement op te nemen in de kosten op de balans en is belastingaftrekbaar.

Kies een logo en huisstijl

Als startende ondernemer is het belangrijk om een passend logo te hebben en een unieke huisstijl. Zo laat je namelijk je identiteit zien. Dit kun je het best door iemand laten ontwerpen. Hier is een lijst met dingen waar je in ieder geval aan moet denken.

Ontwerp visitekaartjes

Een visitekaartje is natuurlijk heel handig wanneer je met een potentiële klant staat te praten. Je kunt je kaartjes uitdelen of ergens neerleggen waar klanten ze kunnen pakken. Zorg ervoor dat je visitekaartje in jouw huisstijl is vormgegeven en dat de onderneming, het logo, je naam, je contactgegevens en je werkzaamheden er op terug te vinden zijn.

Schrijf een elevator pitch

Om nieuwe klanten en opdrachten binnen te halen zul je je bedrijf moeten verkopen. Zorg dat je in maximaal twee minuten enthousiast kunt vertellen over wat jouw bedrijf doet en wat jouw meerwaarde is. Zorg ervoor dat je de tekst goed kent, maar houd ruimte voor improvisatie.

Maak een website

Om bereikbaar te zijn voor klanten en om te kunnen communiceren over jouw werkzaamheden, is het belangrijk om een website te openen. Zorg ervoor dat er contactgegevens, een duidelijke omschrijving van je onderneming, je werkzaamheden en eventueel een portfolio op de website te vinden zijn. Wanneer je een website aanmaakt kun je hier ook een zakelijk e-mailadres aan koppelen. Dat staat een stuk professioneler dan een G-mail account. Hier kun je lezen hoe je een website kunt maken.

Je vindbaarheid op Google (SEO)

Het is belangrijk dat je goed vindbaar bent in Google. Zo zorg je ervoor dat klanten sneller op jouw website terecht komen en je jouw naamsbekendheid vergroot. Hier vind je 9 tips van een SEO expert.

Registreer je bij Google Mijn Bedrijf

Je kunt jouw onderneming hier gratis registreren en ook dit zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent in Google. Hier kun je je registreren.

Open zakelijke social media accounts

Via social media kun je makkelijk potentiële klanten bereiken. Je kunt op een goedkope en makkelijke manier adverteren en een groot publiek aanspreken. Hier lees je welk social media kanaal het beste past bij jouw bedrijf.

Blijf op de hoogte van wetten en regels

Als zelfstandige ondernemer heb je te maken met veel wetten en regels. Om up-to-date te blijven over wat er speelt in jouw branche kun je actuele informatie vinden op onze website, onze nieuwsbrief en bij brancheverenigingen.

Houd je administratie bij

Een zzp’er dient zelf zijn administratie bij te houden. De administratie moet  aan bepaalde eisen voldoen. Zo geldt er een bewaarplicht en wanneer je de administratie goed bijhoudt kun je gebruik maken van fiscale voordelen en speciale regelingen. Behoefte aan persoonlijk advies? Bekijk dan eens ons lidmaatschap.

Regel een werkruimte

Als zzp’er ben je vrij in het kiezen van je werkplek. Of je nou thuis werkt, op een flexplek of in een bedrijfspand: zorg dat je een goede werkplek creëert voor je van start gaat. Hoe je thuis een effectieve werkplek creëert lees je hier. Hoe je een geschikt bedrijfspand kunt kopen lees je in dit artikel.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Sjanne Marie van den Groenendaal promoveert
Sommige zzp’ers maken de tocht naar de Kamer van Koophandel, omdat zij diep van binnen altijd al eigen baas hebben willen zijn. Voor anderen voelt het als de enige manier om te ontsnappen aan de vervelende sfeer op werk. In haar promotieonderzoek…
huis
Werk jij als zzp’er vanuit huis? Dan is jouw woonadres als zzp’er voor iedereen te vinden via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK)? De meeste zzp’ers vinden dit geen prettig idee. Als het aan de AP ligt, behoort deze…
Powerwoman Diana Yussupova lacht
Voor sommige ondernemers is het een uitdaging helder te verwoorden welke verandering zij met hun onderneming willen realiseren. Powerwoman Diana Yussupova behoort duidelijk niet tot die categorie. De passie voor haar onderneming spat door de…
Bob Komen glimlacht naar camera
Speel jij met de gedachte om als zelfstandig Uber chauffeur (een deel van je) inkomsten te genereren? De 54-jarige Bob Komen ging je voor en deelt al zijn ervaringen, inzichten en tips. Na het lezen van dit interview weet jij of een toekomst als…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.