ZZPSERVICEDESK

Hoe bepaal ik mijn tarief?

Hoe bepaal ik mijn tarief?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Vaak werk je als zzp’er met een uurtarief. Maar hoe bepaal je hoe hoog jouw uurtarief is? Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.
Wat moet ik vragen voor mijn diensten?
Een tarief bepaal je op basis van de tijd die je aan een klus besteedt. Je moet hierbij denken aan een uurtarief (“uurtje, factuurtje”) of een tarief per dagdeel. Soms werken ondernemers ook met een vast tarief per product of dienst, denk bijvoorbeeld aan een journalist die een vast bedrag per woord betaald krijgt. Soms kunnen tarieven worden gekoppeld aan de transactiewaarde. Dit is per branche verschillend.
 

Bepaal je standaardtarief

Allereerst stel je je standaardtarief vast. Om dit te doen heb je een goed overzicht nodig van je kosten. Hierbij horen je kosten voor levensonderhoud, inkomstenbelasting, kosten voor vervoer, telefoon, administratie, verzekeringen en pensioenvoorzieningen.
 
De hoogte van je standaardtarief kun je dan als volgt vaststellen:
Tel je gewenste bruto basisinkomen, je bedrijfskosten en je premies bij elkaar op.
Deel dit bedrag door de uren/eenheden die je in een jaar verwacht te kunnen leveren.
De uitkomst is je standaardtarief.
 
Om te weten te komen welke tarieven binnen je vakgebied gangbaar zijn, kun je bij collega’s en opdrachtgevers informeren. Kijk ook naar salarissen die werknemers in loondienst verdienen. Je krijgt zo een indicatie van de bandbreedte waarbinnen je je tarief kunt vaststellen. Bepalend voor je positie binnen die range is je mate van ervaring, status, opleiding en specialisatie.
 

Je tarief opschroeven

Je standaardtarief is een basis. Maar je kunt uiteindelijk je tarief nog naar boven opschroeven. Welk bedrag je kunt vragen, is afhankelijk verschillende zaken. Hoe belangrijker en moeilijker een opdracht is, hoe hoger je je tarief kunt vaststellen.
Voorbeelden van gemiddelde tarieven:
 
Timmerman: 35 euro per uur
Verpleegkundige: 29 euro per uur
ICT consultant: 75 euro per uur
Interim manager: 110 euro per uur
 

Tips:

Verlaag je basistarief niet wanneer een klant je aanspreekt op je hoge tarief. De klant is dan namelijk wel geïnteresseerd in je dienstverlening. Vertel de klant daarom wat hij krijgt voor dat tarief.
 
Bereken je tarief ieder jaar opnieuw, elk jaar nemen de kosten van levensonderhoud toe en doe je als ondernemer meer ervaring op en ben je dus meer geld waard.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…
Succesvol ondernemen, voor veel mensen is het een droom. Er zijn genoeg redenen te bedenken om je eigen bedrijf te starten, maar vaak nog…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.