ZZPSERVICEDESK

Hoe bespaar je op de kosten van je jaarrekening?

Hoe bespaar je op de kosten van je jaarrekening?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het is er weer tijd voor, het voorbereiden van je jaarrapport. Tijd om te zorgen dat je een mooi overzicht hebt van je jaarcijfers. Voor je aangifte inkomstenbelasting, de bank, of mogelijke samenwerkingspartners. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de accountantskosten zo laag mogelijk houdt? En dat je niet nog een heleboel vragen krijgt die je uit moet zoeken?
Column Suzanne Schipper
Ik ga je erbij helpen. Voor deze keer achteraf, maar als je dit nu al bijhoudt voor de volgende keer, dan heb je er niet zoveel werk meer aan. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van een paar extra tabbladen in je order, of een mappen op je pc erbij. Deze aandachtspunten bij de hand houden en er een vaste gewoonte van maken. Dat laatste is kan trouwens wel een paar maanden duren ;).
 
1. Wat heb je gekocht het afgelopen jaar?
Meestal ben je dat alweer vergeten maar je aankopen zijn belangrijk voor de accountant. Vooral die meer dan € 450 kosten éxclusief btw. Die komen namelijk op je balans onder inventaris. Doe je zo’n aankoop, maak dan meteen een kopie van de factuur. Zet erop wat het is als dat niet duidelijk blijkt en bewaar deze (kopie)facturen apart. Boek je zelf je facturen, zorg dan dat deze bedragen op de balans komen en niet in de kosten!
 
2 Heb je kosten die eigenlijk voor volgend jaar zijn?
Houd ook deze facturen apart. Boek je zelf je kosten, zet dan het gedeelte kosten voor het vorige/volgende jaar dan op ‘nog te betalen/ontvangen bedragen’. Dit gebeurt vaak met contributies/abonnementen, verzekeringspremies etc. Wees hier alert op!
 
3. Heb je kosten die eigenlijk voor vorig jaar zijn?
Ook in het nieuwe jaar zijn er nog kosten van het oude jaar, zoals bijvoorbeeld je bankkosten. Maak daar dan een overzicht van, want deze kosten horen in het oude jaar. Boek je zelf je kosten, zie punt 2.
 
4. Heb je slecht betalende klanten?
Maak hier een dossier van. Mochten de facturen oninbaar zijn, dan kan je accountant de btw hierover terugvragen. Maar hij kan bijvoorbeeld ook alvast in je jaarcijfers rekening houden met deze dubieuze debiteuren.
 
5. Heb je een duidelijk inzicht en/of overzicht in je openstaande facturen per 31-12?
Belangrijk voor je jaarcijfers, geldt zowel voor inkomende als uitgaande facturen.
 
6. Zijn er nog zakelijke kosten die je privé hebt betaald?
Zoals bijvoorbeeld je wegenbelasting, verzekeringspremies, telefoonkosten etc. Zorg ervoor dat je hier ook een overzicht van maakt zodat het niet meer nagevraagd en uitgezocht hoeft te worden.
 
7. Heb je met je privé auto zakelijke kilometers gereden?
Deze horen dan ook in de zakelijke kosten. Maak een overzicht en lever het aan.
 
8. En als laatste…
Het ligt voor de hand maar het gebeurt vaak niet. Zorg dat je compleet bent! Dus check of je alle bankafschriften hebt, ook die van je deposito- of spaarrekening. Kijk of je verkoopfactuurnummering opeenvolgend is, check of je alle bonnen en inkoopfacturen hebt. Geldt ook voor facturen die je nog niet betaald hebt, dus ook deze meenemen.
 
Succes!
 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Urenregistratie
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.