ZZP Servicedesk

Hoe hebben kleuren invloed op je productiviteit?

Hoe hebben kleuren invloed op je productiviteit?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Jouw kantoor is een plek waar je productief wilt zijn. Wist je dat de kleuren die je in jouw kantoor gebruikt hier invloed op kunnen hebben? Interieurstyliste Evelyne Bok van Evelyne Ontwerp legt uit wat je moet weten over kleuren in je werkomgeving.
Interview met interieurstyliste Evelyne Bok | Evelyne Ontwerp
“Kleur heeft grote invloed op je emoties. Dit merk je zowel op het werk als thuis,” vertelt Evelyne. “Om te weten welke kleuren bij jouw kantoor passen, moet je jezelf verschillende vragen stellen: wat voor imago wil ik dat mijn bedrijf heeft? Wat is mijn identiteit en hoe vertaal ik dit door in de ruimte waarin ik werk? En: welke kleur past bij mijn doelen?”
 

Verschillende kleuren per sector

“Hoe kleuren in een zakelijke omgeving gebruikt worden, verschilt per sector. In ziekenhuizen zie je veel wit gecombineerd met pastelgroen of hemelsblauw. Dit zorgt voor een hygiënische uitstraling en een rustgevend gevoel.”
 
“Niet alleen de kleuren van je muren of vloer zijn bepalend voor je gemoedstoestand. De kleur van je meubels is ook belangrijk. Gebruik verschillende tinten van dezelfde kleur om het effect dat deze kleur heeft te versterken. Als je ‘out of the box’ wilt denken, kun je voor kleuren kiezen die sterk contrasteren.”
w0t.jpg
 
Nu is de vraag: welke kleuren kun je het beste gebruiken op jouw kantoor? Evelyne geeft per kleur aan welk gevoel ze oproepen.
 

Blauw

“Blauw is de kleur van concentratie. Het heeft een rustgevend effect. Het is een kleur die vaak wordt gebruikt in de gezondheidszorg. Het stelt patiënten op hun gemak.”
 

Groen

“Groen is een natuurkleur. Als je tijdens je werk vaak het gevoel hebt dat je naar buiten wilt, is dit een goede kleurkeuze. Een groene kleur associeer je namelijk met buiten. Door deze kleur in jouw kantoor te gebruiken, breng je gevoelsmatig de natuur naar binnen. Je hoeft niet meteen een hele muur groen te verven, maar je kunt bijvoorbeeld een schilderij van een bos ophangen.”
 

Oranje

“Oranje is de kleur van positiviteit. Het stimuleert de creatieve geest en zorgt ervoor dat je productief kunt werken.”
 

Bruin

“Bruin moet je niet te veel gebruiken op de werkvloer. Het is een kleur die meer past in een huiselijke omgeving omdat het warmte uitstraalt, maar op kantoor stimuleert het je niet om te werken.”

 

Rood

“Rood is de kleur van passie en emotie. Het versterkt de emoties die een persoon al heeft. Het wordt geassocieerd met bloed en het kan je het gevoel geven dat de muren op je af komen. Je ziet deze kleur vaak in kroegen en clubs.Op dat soort plekken is het juist de bedoeling is dat de emoties worden versterkt.”

Geel

“Geel is de kleur van de vreugde. Toch kiezen veel mensen niet voor deze kleur, want het is lastig te combineren. Dit is heel jammer, want het stimuleert je creativiteit. Geel roept alleen maar positieve gevoelens op. Het is wel erg prikkelend, dus een volledig gele werkplek kan je gek maken.”

 

Paars

“Paars is een alternatieve kleur. Het laat je ‘out of the box’ denken. Het heeft dan ook een stimulerende werking op de geest.”
 

Roze

“Roze is de kleur van harmonie. Het creëert vriendschappen en zorgt voor verzoening. Het is de kleur die je het meest laat verbinden met anderen. Deze kleur zou geschikt zijn om te gebruiken bij flexwerkplekken, want je voelt je meer in contact met de mensen om je heen.”
 

Flexwerkplekken

Niet iedereen heeft een eigen kantoor. Voor de zelfstandig professionals die veel op flexwerkplekken werken, heeft Evelyne ook een tip: “Op flexwerkplekken zie je vaak verschillende kleuren in de omgeving. Als je een bepaalde kleur nodig hebt om jou te stimuleren, en het is mogelijk om je eigen plek uit te zoeken, probeer dan een kleur te kiezen die bij je past.”
Wil je meer weten over Evelyne en haar bedrijf? Klik hier.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Ga na of een aov iets voor jou is
Slechts 1 op de 5 zelfstandigen is verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Voor sommigen is dat niet zo erg, omdat zij bijvoorbeeld ook nog in loondienst werken of een partner hebben die genoeg verdient. Maar heb je je inkomsten als zzp’er wél nodig om je levensstandaard te kunnen handhaven? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden om inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval te voorkomen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan dit.
Onze zzp'ers interview Els Hijlkema
Waar de coronacrisis voor veel zzp’ers in het teken staat van stress en ‘overleven’, is het voor velen ook een tijd van bezinning, omscholing en het roer omgooien. En wat blijkt: steeds meer mensen beginnen als zzp’er in het onderwijs. In 2003 maakte Els Hijlkema al de stap naar het voortgezet onderwijs en is sinds 2008 interim docent Frans en Duits én onderwijscoach. Hoe ga je te werk als zzp’er in het onderwijs? En is het voor iedereen weggelegd? Els vertelt meer.
Zakelijke Iphone 12
Onlangs presenteerde Apple haar nieuwe smartphone: de iPhone 12. Het toestel wordt verkocht in vier modellen en kent diverse verbeteringen ten opzichte van de iPhone 11 uit 2019. Heb je als ondernemer een nieuw toestel nodig, of wil je medewerkers een telefoon aanbieden voor zakelijk gebruik? In dat geval kan de iPhone 12 het overwegen waard zijn.
Zo maak je van sporten een gewoonte
Iedere ondernemer moet prioriteiten stellen. Vaak komt werk op één, omdat er toch geld verdiend moet worden. Sporten (en gezond eten) wil er dan nog wel eens bij inschieten. Maar bedenk jezelf eens hoe energiek je je voelt na het sporten. Door regelmatig te sporten heb je meer energie en kun je dus ook met veel meer energie aan je bedrijf werken.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.