ZZP Servicedesk

Hoe houd ik mijn administratie overzichtelijk?

Hoe houd ik mijn administratie overzichtelijk?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Hoe je het ook wendt of keert, als zzp’er zul je moeten (leren) administreren. Niet alleen omdat je moet, maar ook omdat het ontzettend nuttig is.

Een nette administratie is wettelijk verplicht, maar met een overzichtelijke administratie heb je ook te allen tijde inzicht in hoe je onderneming ervoor staat. En daar kun je je voordeel mee doen. Zo houd je alles overzichtelijk en georganiseerd:

1. Begin er vroeg mee

Nog voor je ook maar één klant hebt binnengehaald is het al tijd om je met je administratie bezig te houden. Hoe eerder je begint, hoe beter. Zo weet je namelijk altijd precies hoe hoog je kosten zijn, wat je omzet is en hoeveel winst je hebt gemaakt. Aan de hand daarvan kun je dan weer je toekomstplannen uitzetten.

2. Houd je aan de bewaarplicht

Je bent wettelijk verplicht je basisadministratie zeven jaar te bewaren. Dus doe dat ook. De fiscale bewaarplicht begint zodra de gegevens niet meer tot de jaaradministratie horen.

3. Weet wat je bewaart

Wat je precies moet bewaren gedurende die zeven jaar is het volgende:
  • Grootboek;
  • debiteurenadministratie;
  • crediteurenadministratie;
  • voorraadadministratie;
  • in- en verkoopadministratie;
  • indien van toepassing: de loonadministratie.

Let op: kasadministratie en kassabonnen, facturen, urenregistratie, rittenadministratie, bankafschriften, contracten, enzovoorts moet je ook digitaal opslaan. Je mag ze ook in een andere vorm bewaren, zolang ze maar binnen afzienbare tijd inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Maar om verwarring te voorkomen en het simpel te houden kun je het beste gewoon alles in papiervorm en op je computer bewaren.

4. Gebruik handige tools

Leg die papieren bonnen en je zakrekenmachine maar weg! Er zijn tegenwoordig genoeg online boekhoudprogramma’s die je kunnen helpen zoals:


 

5. Huur iemand in

Vind je het echt niet leuk en snap je er helemaal niks van? Of heb je echt geen tijd? Geeft niks, daar zijn boekhouders en accountants voor. Houd er wel rekening mee dat jij nog steeds de eindverantwoordelijke bent voor je eigen belastingaangifte en heldere administratie.

Als beloning: belastingvoordeel

Als je goed te werk gaat, kun je vaak ook profiteren van allerlei fiscale voordelen. Zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

In deze startersgids gaan we dieper in op wat er komt kijken bij de reis die je als zzp’er aflegt. Boordevol informatie, waardevolle tips en lessen. 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Startende ondernemers zo doe je de btw aangifte
Iedere maand of ieder kwartaal moeten ondernemers hun aangifte omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, doen. Wat is btw, hoe bereken je wat je moet betalen en wat gebeurt er als je te laat, te weinig of niet…
TVL aanvragen Q4 2020 zzp
Heb je minimaal 30% omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten te betalen? Dan kun je via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. Wil je dit aanvragen voor Q4 2020? Dan kan dit nog tot 29 januari…
tijd voor de btw aangifte Q4 2020
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is januari, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het vierde kwartaal van 2020. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 31 januari 2021. Een aantal…
Als ondernemer ben je verplicht je administratie minimaal zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Mag dat ook digitaal? En wat moet je precies bewaren? Acht regels op een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.