ZZP Servicedesk

Hoe houd ik mijn administratie overzichtelijk?

Hoe houd ik mijn administratie overzichtelijk?

Hoe je het ook wendt of keert, als zzp’er zul je moeten (leren) administreren. Niet alleen omdat je moet, maar ook omdat het ontzettend nuttig is.

Een nette administratie is wettelijk verplicht, maar met een overzichtelijke administratie heb je ook te allen tijde inzicht in hoe je onderneming ervoor staat. En daar kun je je voordeel mee doen. Zo houd je alles overzichtelijk en georganiseerd:

1. Begin er vroeg mee

Nog voor je ook maar één klant hebt binnengehaald is het al tijd om je met je administratie bezig te houden. Hoe eerder je begint, hoe beter. Zo weet je namelijk altijd precies hoe hoog je kosten zijn, wat je omzet is en hoeveel winst je hebt gemaakt. Aan de hand daarvan kun je dan weer je toekomstplannen uitzetten.

2. Houd je aan de bewaarplicht

Je bent wettelijk verplicht je basisadministratie zeven jaar te bewaren. Dus doe dat ook. De fiscale bewaarplicht begint zodra de gegevens niet meer tot de jaaradministratie horen.

3. Weet wat je bewaart

Wat je precies moet bewaren gedurende die zeven jaar is het volgende:
  • Grootboek;
  • debiteurenadministratie;
  • crediteurenadministratie;
  • voorraadadministratie;
  • in- en verkoopadministratie;
  • indien van toepassing: de loonadministratie.

Let op: kasadministratie en kassabonnen, facturen, urenregistratie, rittenadministratie, bankafschriften, contracten, enzovoorts moet je ook digitaal opslaan. Je mag ze ook in een andere vorm bewaren, zolang ze maar binnen afzienbare tijd inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Maar om verwarring te voorkomen en het simpel te houden kun je het beste gewoon alles in papiervorm en op je computer bewaren.

4. Gebruik handige tools

Leg die papieren bonnen en je zakrekenmachine maar weg! Er zijn tegenwoordig genoeg online boekhoudprogramma’s die je kunnen helpen zoals:

Logo e-boekhouden
5/5
1361 beoordelingen
4.3/5
125 beoordelingen
4.3/5
71 beoordelingen

5. Huur iemand in

Vind je het echt niet leuk en snap je er helemaal niks van? Of heb je echt geen tijd? Geeft niks, daar zijn boekhouders en accountants voor. Houd er wel rekening mee dat jij nog steeds de eindverantwoordelijke bent voor je eigen belastingaangifte en heldere administratie.

Als beloning: belastingvoordeel

Als je goed te werk gaat, kun je vaak ook profiteren van allerlei fiscale voordelen. Zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.