ZZP Servicedesk

Hoe kun je als zzp’er een hypotheek krijgen?

Hoe kun je als zzp’er een hypotheek krijgen?

De woningprijzen worden steeds hoger, afgelopen jaar is de prijs met zeven procent gestegen. Steeds minder mensen zijn in staat om een fatsoenlijk huis te kunnen betalen. Vooral voor mensen die als zzp’er werken is het kopen van een huis niet altijd eenvoudig. Het inkomen van een zzp’er verschilt namelijk per maand, wat het geld lenen een stuk moeilijker maakt.

Hypotheek op basis van loondienst

De traditionele hypotheek wordt berekend op basis van je inkomen uit loondienst. Daarbij wordt tachtig procent van het inkomen van een partner meegerekend. Daarnaast spelen eerder gemaakte schulden en maandelijkse betalingen, zoals alimentatie, een rol op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

Stijging aantal zzp’ers

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen voor zichzelf begonnen. Dit komt door een economie waarin het belangrijk is om flexibel inzetbaar te zijn. Voor deze mensen is het behoorlijk lastig om een hypotheek te bemachtigen. Dit komt doordat banken kijken naar het inkomen dat je in de vorige drie jaren hebt gehad. Hier wordt een gemiddelde van genomen. Op basis van het gemiddelde inkomen wordt bepaald voor welk bedrag je kunt geld lenen.

In het eerste jaar dat je zzp’er bent, verdien je meestal nog niet zo heel veel. Als je in de laatste twee jaar veel geld hebt verdiend, maar in het eerste jaar niet, dan heeft dit grote invloed op het bedrag dat je mag lenen. Je moet dus drie jaar een bepaald inkomen hebben, om een fatsoenlijke hypotheek te kunnen krijgen.

Risico van de zzp’er

Als je in loondienst bent zijn de risico’s voor een geldlening minder hoog dan wanneer je als zelfstandige werkt. Als zelfstandige heb je geen recht op een WW-uitkering, waardoor er een kans bestaat dat je de hypotheek niet kunt betalen. Je kunt bijvoorbeeld hier je lening berekenen. Op deze website kun je gemakkelijk verschillende leningen vergelijken.

Tips om als zzp’er een hypotheek te krijgen

Geen dure huurwoning

Probeer zoveel mogelijk te sparen, door niet gelijk een duur huis te huren. Neem voor een paar jaar genoegen met een wat goedkopere huurwoning. Wanneer je inkomen onder een bepaalde grens ligt, kan het zijn dat je recht hebt op een sociale huurwoning. Voor een sociale huurwoning krijg je huurtoeslag, zodat de kosten niet niet de pan uit rijzen.

Eerst een hypotheek afsluiten

Als je nog niet gestart bent met je eigen onderneming, kun je beter eerst een hypotheek afsluiten. Als je eenmaal een hypotheek hebt, kan deze niet meer worden afgepakt. Als je elk termijn kunt betalen, dan neemt de bank daar genoegen mee.

Ondernemershypotheek

Als je eerst in loondienst hebt gewerkt, kun je een ondernemershypotheek aanvragen. De bank kan dan onder voorwaarden het inkomen dat uit je loondienst komt meerekenen.    

Dit artikel is in samenwerking met leningen.nl geschreven.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.