Tips van expert Thijs Verhoeven
“Het eerste wat je moet doen is beslissen of je de website laat bouwen of dat je het zelf gaat doen. Het is niet heel eenvoudig om zelf een site te bouwen, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het zelf zou moeten kunnen. Een goede websitebouwer vraagt als snel 500 tot 1000 euro voor een website. Dat is best wat geld voor iets wat je ook zelf kunt”, aldus Thijs.
Systeem
Wanneer je erover uit bent wie de site gaat bouwen, moet je kiezen met welk systeem je dit gaat doen. Er zijn verschillende opties, zoals WordPress, Wix, Drupal en Joomla. Thijs zweert bij WordPress. “Dat is heel gebruiksvriendelijk. 19 procent van alle websites ter wereld draait op WordPress. Omdat het zo groot is, blijft het continu ontwikkelen. Nieuwe dingen zie je als eerst op WordPress, de rest loopt wat achter.”
Lay-out schetsen
Zodra je het systeem gekozen hebt, moet je bepalen hoe je wilt dat jouw website eruit komt te zien. “Ik adviseer mensen altijd eerst een lay-out te schetsen op papier. Je moet bedenken waar je berichten wilt plaatsen, waar beeld komt te staan en wat de structuur van jouw pagina moet worden. Het moet duidelijk en overzichtelijk zijn voor de bezoeker.”
Template kiezen
Als je dat gedaan hebt moet je een template kiezen. Dit is een kant en klare lay-out voor jouw website, die je naar jouw wensen aan kunt passen. “Voor WordPress templates kun je onder andere terecht op Themeforest.com. Dat is zeg maar de Marktplaats van de WordPress templates. Je kiest er een uit die je mooi vindt en die kun je zelf naar jouw wensen aanpassen.”
Is hij responsive?
Als je een template gekozen hebt, moet je testen of het design responsive is. Responsive betekent dat de site er ook mooi uitziet op mobiele devices. “Er staat bij de templates op Themeforest aangegeven of ze responsive zijn, maar test het ook altijd even zelf. Het kan zijn dat het design verouderd is en dat er toch dingen verspringen als je het op je smartphone of tablet bekijkt.”
Foto’s
Wanneer je een goede website wilt, moet je op verschillende dingen letten. “Allereerst is het heel belangrijk dat jouw website overzichtelijk is. Daarnaast moet je je realiseren dat beeld heel bepalend is. Gebruik alleen kwalitatief goede foto’s. Als je zelf niet handig bent met een fotocamera, kun je foto’s aankopen uit verschillende beeldbanken.”
Leesbaarheid
Niet alleen het beeld en de structuur van de website zijn belangrijk, de leesbaarheid is ook iets waar je rekening mee moet houden. “Je ziet vrij veel websites met een donkere achtergrond en een witte tekst. Dat is voor veel mensen moeilijk te lezen. Je kunt het beste kiezen voor een lichte achtergrond met donkergrijze tekst. De letters moeten niet te klein zijn. Lettergrootte 11, 12 of 13 is aan te raden.”
Trends
Websitedesigns zijn trendgevoelig. “Op dit moment zie je veel onepagers; websites waarbij je enkel naar beneden hoeft te scrollen om al je informatie te vinden. Je ziet ook dat flat design het nog altijd goed doet. Dat betekent dat er niet gewerkt wordt met schaduwen, zoals bijvoorbeeld op de websites van Apple en Microsoft. Dat zijn twee trendsetters in de markt. Verder wordt er momenteel weinig gekozen voor felle kleuren, maar eerder voor pastels en natuurlijke tinten.”