ZZP Servicedesk

Hoe maak je een website?

Hoe maak je een website?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je voor jezelf begint is het hebben van een website een must. Zonder website word je niet makkelijk gevonden en kom je niet professioneel over. Maar waar moet je beginnen nadat je bedacht hebt dat je een website wilt maken? Thijs Verhoeven heeft een bedrijf dat WordPress handleidingen verkoopt en weet precies waar een goede website aan moet voldoen.
Tips van expert Thijs Verhoeven
“Het eerste wat je moet doen is beslissen of je de website laat bouwen of dat je het zelf gaat doen. Het is niet heel eenvoudig om zelf een site te bouwen, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het zelf zou moeten kunnen. Een goede websitebouwer vraagt als snel 500 tot 1000 euro voor een website. Dat is best wat geld voor iets wat je ook zelf kunt”, aldus Thijs.
 

Systeem

Wanneer je erover uit bent wie de site gaat bouwen, moet je kiezen met welk systeem je dit gaat doen. Er zijn verschillende opties, zoals WordPress, Wix, Drupal en Joomla. Thijs zweert bij WordPress. “Dat is heel gebruiksvriendelijk. 19 procent van alle websites ter wereld draait op WordPress. Omdat het zo groot is, blijft het continu ontwikkelen. Nieuwe dingen zie je als eerst op WordPress, de rest loopt wat achter.”
 

Lay-out schetsen

Zodra je het systeem gekozen hebt, moet je bepalen hoe je wilt dat jouw website eruit komt te zien. “Ik adviseer mensen altijd eerst een lay-out te schetsen op papier. Je moet bedenken waar je berichten wilt plaatsen, waar beeld komt te staan en wat de structuur van jouw pagina moet worden. Het moet duidelijk en overzichtelijk zijn voor de bezoeker.”
 

Template kiezen

Als je dat gedaan hebt moet je een template kiezen. Dit is een kant en klare lay-out voor jouw website, die je naar jouw wensen aan kunt passen. “Voor WordPress templates kun je onder andere terecht op Themeforest.com. Dat is zeg maar de Marktplaats van de WordPress templates. Je kiest er een uit die je mooi vindt en die kun je zelf naar jouw wensen aanpassen.”
 

Is hij responsive?

Als je een template gekozen hebt, moet je testen of het design responsive is. Responsive betekent dat de site er ook mooi uitziet op mobiele devices. “Er staat bij de templates op Themeforest aangegeven of ze responsive zijn, maar test het ook altijd even zelf. Het kan zijn dat het design verouderd is en dat er toch dingen verspringen als je het op je smartphone of tablet bekijkt.”
 

Foto’s

Wanneer je een goede website wilt, moet je op verschillende dingen letten. “Allereerst is het heel belangrijk dat jouw website overzichtelijk is. Daarnaast moet je je realiseren dat beeld heel bepalend is. Gebruik alleen kwalitatief goede foto’s. Als je zelf niet handig bent met een fotocamera, kun je foto’s aankopen uit verschillende beeldbanken.”
 

Leesbaarheid

Niet alleen het beeld en de structuur van de website zijn belangrijk, de leesbaarheid is ook iets waar je rekening mee moet houden. “Je ziet vrij veel websites met een donkere achtergrond en een witte tekst. Dat is voor veel mensen moeilijk te lezen. Je kunt het beste kiezen voor een lichte achtergrond met donkergrijze tekst. De letters moeten niet te klein zijn. Lettergrootte 11, 12 of 13 is aan te raden.”
 

Trends 

Websitedesigns zijn trendgevoelig. “Op dit moment zie je veel onepagers; websites waarbij je enkel naar beneden hoeft te scrollen om al je informatie te vinden. Je ziet ook dat flat design het nog altijd goed doet. Dat betekent dat er niet gewerkt wordt met schaduwen, zoals bijvoorbeeld op de websites van Apple en Microsoft. Dat zijn twee trendsetters in de markt. Verder wordt er momenteel weinig gekozen voor felle kleuren, maar eerder voor pastels en natuurlijke tinten.”
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Janneke van Bemmel
Of je nou een website maakt, een boek schrijft of een nieuwsbrief stuurt, je tekst laten redigeren en corrigeren is een must. Want een goede tekst bevat geen fouten, heeft de juiste lengte én moet begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Zzp’er…
Pilot webmodule zzp
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van start gegaan. Met deze online module kunnen opdrachtgevers middels het invullen van een vragenlijst helder krijgen of ze een zzp’er mogen inhuren voor een opdracht…
Jigal Schrijver
Je bent zzp’er en je krijgt een aanvraag voor een mooie opdracht binnen. Na kennis te hebben gemaakt met de opdrachtgever, zal de opdracht besproken worden. De onderhandeling kan beginnen. Maar hoe pak je dat aan als zzp’er? Jigal Schrijver en…
Inge | Foto: Nationale-Nederlanden
Op basis van goed vertrouwen en mondelinge afspraken verloopt het gros van de zzp-opdrachten vlekkeloos. “Maar juist die ene keer waarbij het misging, had ik graag willen voorkomen”, zegt zelfstandig copywriter Ingeborg. Een overeenkomst van…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.