ZZP Servicedesk

Hoe maak je een website?

Hoe maak je een website?

Tips van expert Thijs Verhoeven

Als je voor jezelf begint is het hebben van een website een must. Zonder website word je niet makkelijk gevonden en kom je niet professioneel over. Maar waar moet je beginnen nadat je bedacht hebt dat je een website wilt maken? Thijs Verhoeven heeft een bedrijf dat WordPress handleidingen verkoopt en weet precies waar een goede website aan moet voldoen.

“Het eerste wat je moet doen is beslissen of je de website laat bouwen of dat je het zelf gaat doen. Het is niet heel eenvoudig om zelf een site te bouwen, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het zelf zou moeten kunnen. Een goede websitebouwer vraagt als snel 500 tot 1000 euro voor een website. Dat is best wat geld voor iets wat je ook zelf kunt”, aldus Thijs.

Systeem

Wanneer je erover uit bent wie de site gaat bouwen, moet je kiezen met welk systeem je dit gaat doen. Er zijn verschillende opties, zoals WordPress, Wix, Drupal en Joomla. Thijs zweert bij WordPress. “Dat is heel gebruiksvriendelijk. 19 procent van alle websites ter wereld draait op WordPress. Omdat het zo groot is, blijft het continu ontwikkelen. Nieuwe dingen zie je als eerst op WordPress, de rest loopt wat achter.”

Lay-out schetsen

Zodra je het systeem gekozen hebt, moet je bepalen hoe je wilt dat jouw website eruit komt te zien. “Ik adviseer mensen altijd eerst een lay-out te schetsen op papier. Je moet bedenken waar je berichten wilt plaatsen, waar beeld komt te staan en wat de structuur van jouw pagina moet worden. Het moet duidelijk en overzichtelijk zijn voor de bezoeker.”

Template kiezen

Als je dat gedaan hebt moet je een template kiezen. Dit is een kant en klare lay-out voor jouw website, die je naar jouw wensen aan kunt passen. “Voor WordPress templates kun je onder andere terecht op Themeforest.com. Dat is zeg maar de Marktplaats van de WordPress templates. Je kiest er een uit die je mooi vindt en die kun je zelf naar jouw wensen aanpassen.”

Is hij responsive?

Als je een template gekozen hebt, moet je testen of het design responsive is. Responsive betekent dat de site er ook mooi uitziet op mobiele devices. “Er staat bij de templates op Themeforest aangegeven of ze responsive zijn, maar test het ook altijd even zelf. Het kan zijn dat het design verouderd is en dat er toch dingen verspringen als je het op je smartphone of tablet bekijkt.”

Foto’s

Wanneer je een goede website wilt, moet je op verschillende dingen letten. “Allereerst is het heel belangrijk dat jouw website overzichtelijk is. Daarnaast moet je je realiseren dat beeld heel bepalend is. Gebruik alleen kwalitatief goede foto’s. Als je zelf niet handig bent met een fotocamera, kun je foto’s aankopen uit verschillende beeldbanken.”

Leesbaarheid

Niet alleen het beeld en de structuur van de website zijn belangrijk, de leesbaarheid is ook iets waar je rekening mee moet houden. “Je ziet vrij veel websites met een donkere achtergrond en een witte tekst. Dat is voor veel mensen moeilijk te lezen. Je kunt het beste kiezen voor een lichte achtergrond met donkergrijze tekst. De letters moeten niet te klein zijn. Lettergrootte 11, 12 of 13 is aan te raden.”

Trends

Websitedesigns zijn trendgevoelig. “Op dit moment zie je veel onepagers; websites waarbij je enkel naar beneden hoeft te scrollen om al je informatie te vinden. Je ziet ook dat flat design het nog altijd goed doet. Dat betekent dat er niet gewerkt wordt met schaduwen, zoals bijvoorbeeld op de websites van Apple en Microsoft. Dat zijn twee trendsetters in de markt. Verder wordt er momenteel weinig gekozen voor felle kleuren, maar eerder voor pastels en natuurlijke tinten.”
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.