ZZPSERVICEDESK

Hoe optimaliseer ik bedrijfsprocessen?

Hoe optimaliseer ik bedrijfsprocessen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er hop je vaak van het ene project naar het andere. Zeker als je in de zakelijke dienstverlening zit. Je wilt dat jouw project een blijvend effect heeft voor de klant, zodat je goede referenties krijgt en de volgende keer weer wordt ingehuurd. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw project slaagt? Door bedrijfsprocessen te optimaliseren.
Tips van expert Robin Brinkerink | UNC Plus Delta
Robin Brinkerink, senior consultant bij UNC Plus Delta is expert op dat gebied. Hij deelt zijn tips voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen.
 

1. Doe het samen met de klant

Robin: “Houd in gedachte dat het project afronden niet het doel is, maar dat het effect van jouw project blijvend moet zijn. Het klinkt misschien cliché, maar desalniettemin vergeten zzp’ers vaak hun klant te betrekken. Als zzp’er ben je gewend zelfstandig te werken. Als je dat doet, kun je de fout maken jouw klant niet voldoende bij het project te betrekken. Hij voelt zich dan geen eigenaar van het project. Hierdoor kan jouw project als een kaartenhuis instorten op het moment dat jij vertrekt. In dat soort gevallen mislukt een project vaak.”
 

2. Zorg ervoor dat het project op alle niveaus gedragen wordt

“Als jij veranderingen en verbeteringen doorvoert, zonder draagvlak te creëren op alle niveaus zul je zien dat deze slechts tijdelijk zullen zijn. Vaak spelen ontwikkelingen zich af op een bepaald niveau binnen de organisatie, maar uiteindelijk heb je mensen op alle niveaus nodig om jouw project tot een succes te maken. Meestal vinden de daadwerkelijke veranderingen immers plaats op de werkvloer.”
 

3. Besteed aandacht aan proces, mensen en opvolging

“Als je een van deze drie dingen vergeet dan mislukt jouw project. Als je bijvoorbeeld de kwaliteit wilt verbeteren voor een opdrachtgever, dan zien mensen extra controles vaak als een oplossing. En controle is een vies woord, want dat betekent dat er iets niet goed gedaan wordt. In plaats van controles in te bouwen, kun je beter zorgen dat alles in één keer goed gaat. Dat scheelt tijd, geld en energie. Dat bedoel ik met aandacht hebben voor het proces.
Daarnaast moet je niet vergeten dat je aandacht moet hebben voor de mensen die uiteindelijk binnen het proces moeten werken. Zij moeten in staat zijn hun werk goed te doen en moeten dus over de competenties, kennis en hulpmiddelen beschikken die zij nodig hebben. En zij moeten begrijpen waarom hun bijdrage belangrijk is voor het proces.”
Als laatste is aandacht voor de opvolging belangrijk. Dat houdt in dat je het proces continu moet volgen, zodat je bij kunt sturen indien noodzakelijk. Het is net als autorijden. Als je in je auto zit, kijk je ook af en toe op de snelheidsmeter. Doe je dat niet, dan kun je een stapel boetes verwachten.”
 

4. Zorg voor data

“Zorg dat je voldoende zicht hebt op hoe het proces loopt. Komen de klachten vanuit een onderbuikgevoel of zijn het feiten? Vaak gaat het om onderbuikgevoelens en daar kun je niet mee werken. Als je in de auto je snelheid op gevoel bepaalt dan kun je er zeker van zijn dat je boetes krijgt. Zo werkt het ook binnen bedrijfsprocessen. Zorg dat je data hebt.”
 

5. Eis je plek op

“Je kunt je plek opeisen door aan het begin heldere, meetbare doelstellingen te formuleren en samen met de klant te toetsen of deze gehaald worden. Veel zzp’ers vinden dat lastig, ze voelen het als een controle op het eigen werk. Maar het is juist een middel dat je naar jouw opdrachtgever toe kunt gebruiken om de druk erop te houden. Als het project niet volgens plan loopt omdat de klant te druk is en minder tijd heeft dan beloofd, dan kun je hem onder druk zetten met de doelstellingen. Als jij kunt aantonen dat deze niet gehaald worden, dan kun je zorgen dat jouw project hoger op de priotiteitenlijst van je klant komt te staan.”
 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Plus: is de inrichting van een kantoor aan huis aftrekbaar?
Als zzp’er kun je veel kosten besparen door kantoor aan huis te houden. Je rekent direct af met huur- en reiskosten. Maar kun je…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve…
hoe bepaal ik mijn tarief als zzp'er
Vaak werk je als zzp’er met een uurtarief. Maar hoe bepaal je hoe hoog jouw uurtarief is? Wij hebben voor je op een rijtje…
Foto: Pexels
Zo blijf je gemotiveerd om in jezelf te willen investeren Ruim 800.000 zzp’ers en flexwerkers met een laag tot gemiddeld inkomen, hebben niet de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.