ZZP Servicedesk

Hoe presenteer ik op de meest professionele manier?

Hoe presenteer ik op de meest professionele manier?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tips voor een onvergetelijke presentatie

Sommige mensen denken dat een speciaal talent vereist is om presentaties te geven. Niets is echter minder waar. Spreken voor een publiek is iets wat je kunt leren. De voordelen van deze skill zijn groot. Met een presentatie kun je namelijk een onvergetelijke indruk maken, klanten binnenhalen en voor een grote naambekendheid zorgen. Wat zijn nu de geheimen van een goede presentatie?

Bereid de presentatie helemaal voor

Bij het spreken voor publiek begint alles met het beheersen van de stof waarover je wilt vertellen. Je moet zelf helemaal overtuigd zijn van de boodschap die je wilt brengen. Je dient alle ins en outs van jouw verhaal kennen. Heb je deze overtuiging, dan maak je vast een goede eerste indruk op potentiële klanten. Bereid daarom de presentatie tot in de puntjes voor.
 

Zorg voor de nodige technische accessoires zoals laptoptrolleys en adapters

Een powerpoint op een scherm projecteren is een sterke ondersteuning van jouw presentatie. Tijdens de voorbereiding moet je controleren of alle technische accessoires hiervoor voorhanden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld nodige adapters om de inhoud van je laptop te projecteren of een usb-stick met jouw presentatie. Je kunt bij de organisatie waar je je presentatie geeft navragen of er een laptoptrolley of beamerwagen voorhanden is. Ook zijn er aantal accessoires die van jouw presentatie een indrukwekkend moment * helpen maken.
 

Straal charisma uit

Het geheim van een goede presentatie zit in het charisma dat je als spreker uitstraalt. Om een sterke, charismatische indruk te wekken kun je bij jouw presentatie op volgende zaken letten:

 • Spreek in duidelijke en korte zinnen.
 • Zorg ervoor dat jouw presentatie levendig is. Gebruik verhalen en anekdotes om een bepaald punt te verduidelijken. Verhalen maken jouw toehoorders nieuwsgierig en aandachtig.
 • Zorg voor een verzorgd uiterlijk. Kleding maakt wel degelijk de man. Kleding moet comfortabel zijn en aangepast aan het seizoen. De looks van jouw kleding moeten gericht zijn op de doelgroep. Er is een groot verschil tussen een presentatie voor ICT’ers van een hippe startup of een presentatie voor bankiers. Let bij je kleding op het gebruik van kleur. De kleding die je draagt moet bij de tint van jouw huid passen.

Gebruik pauzes en richt jouw aandacht op het publiek

Als je een presentatie geeft komt het erop aan voldoende te spreken, maar laat ook genoeg pauzes vallen. Dit is een heel efficiënt middel om de aandacht vast te houden. Jouw toehoorders kunnen de boodschap die je brengt laten doordringen tijdens een stilte. Tegelijk kun je van pauzes gebruik maken om even op adem te komen en rustig te worden. Oefen je presentatie zeker enkele keren in. Onthoud dat je je tijdens de presentatie concentreert op jouw toehoorders. Je moet heel aandachtig luisteren naar vragen en regelmatig jouw ogen naar verschillende toehoorders richten. 

Het grote voordeel van een presentatie is dat je op korte tijd veel naamsbekendheid krijgt bij potentiële klanten.

* Dit artikel is in samenwerking met Vink Lisse geschreven.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Toegang tot exclusieve content
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

customer relationship management
Klanten bepalen het succes van jouw onderneming. Om ervoor te zorgen dat zij in de toekomst voor jouw diensten of producten blijven kiezen, is…
Twitter is een platform waarop je snel korte berichten, foto’s en video’s kunt delen. In tweets van maximaal 280 tekens kun je ideeën en…
presenteren masterclass
Zo vertel je wie je bent en waar je goed in bent Pijn en problemen Veel zzp’ers verkopen te weinig omdat ze laaiend enthousiast…
Binnen de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) heeft coaching voorheen nog geen plaats gekregen. Nu wel, want vanaf heden kunnen coaches met een eigen praktijk zich…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.