ZZPSERVICEDESK

Hoe weet je of jouw website goed is?

Hoe weet je of jouw website goed is?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wanneer je op zoekt bent naar een webdesigner, merk je dat het verschil in prijzen enorm is. Je kunt al een website krijgen voor 200 euro, maar een beetje ontwerpbureau vraagt al gauw 1500-2000 euro voor het maken van, wat lijkt, diezelfde website. Wat maakt het prijsverschil in websites zo groot, ze zien er allemaal prima uit, toch?
Blog van Kelly Bakker | Macloune
Allereerst is er een enorm verschil tussen een webwinkel en een (informatieve) website. In deze blog ga ik niet te ver uitweiden over de webwinkel. Maar laat ik dit zeggen: een goede webwinkel, die veilig is, jaren mee kan en kan meegroeien met je onderneming is een hele investering. Laat je goed informeren over de (on)mogelijkheden voordat je overgaat op de aanschaf van een webwinkel. In mijn volgende blog zal ik daar meer over vertellen.
 
De standaard (informatieve) website is een website zoals bijna elk bedrijf heeft. Puur ter informatie en om gevonden te worden in zoekmachines. Nothing fancy, gewoon een goede website.
 

CMS systemen

De meeste van deze websites werken tegenwoordig met een Content Management Systeem (CMS). Een CMS houdt simpelweg in dat je als eigenaar van de website zelf kunt inloggen en wijzigingen kunt doorvoeren, zonder verstand te hebben van coderen. De meeste CMS’en hebben een editor die lijkt op Word. Super makkelijk in gebruik dus en het scheelt een hoop geld. Je hoeft namelijk niemand in te huren om de content op je pagina’s te wijzigen.

Er zijn heel veel aanbieders van (CMS-)websites. Dit varieert van studenten die op hun zolderkamertje bouwen, tot gerenommeerde reclame- en marketingbureaus die hoogopgeleide programmeurs en andere specialisten in dienst hebben om die ogenschijnlijk zelfde website te bouwen. Maar wat is dan het verschil? De prijs is één ding. Een student maakt voor 200 euro een website terwijl het reclamebureau daar rustig 2000 euro voor rekent. Voor de leek is het verschil nauwelijks te zien, behalve dan dat er wellicht meer tijd en aandacht is besteed aan de vormgeving van de website. Het verschil zit hem dan ook in de achterkant, de code en werking op het web.

Waar moet een goede website aan voldoen?

 • Hij moet er aantrekkelijk uitzien voor de doelgroep
 • Makkelijk in gebruik zijn
 • Duidelijk en overzichtelijk zijn (De bezoeker moet binnen enkele klikken bij de juiste informatie uitkomen.)
Tot zover komt elke webbouwer wel. Maar dan begint het echte werk pas. Want waar een student stopt, gaat de echte webbouwer verder:
 • Het ontwerp moet uniek zijn, toegespitst op jouw bedrijf, branche en doelgroep (Niet een standaard template waarvan alleen het logo nog even gewisseld hoeft te worden.)
 • Hij moet zoekmachinevriendelijk zijn. (Iedereen wil hoog in Google komen zonder daarvoor (veel) te moeten betalen.)
 • Hij moet veilig zijn in gebruik (Veel CMS systemen zijn Open Source (gratis) maar niets is gratis in deze wereld. Open Source betekent voor iedereen toegankelijk. Ook hackers en andere mensen die kwaad in de zin hebben. Wees dus voorzichtig met ‘gratis’ en gebruik alleen onderdelen van de websites die veilig zijn!)
 • Hij moet regelmatig worden geüpdatet naar de laatste standaarden en CMS-versies. (Dat voorkomt gaten in de code en toegang voor hackers)
 • Regelmatig een back-up maken is ook geen overbodige luxe.
 • Hulp op afstand, mocht je er niet uitkomen bij het zelf updaten van je website
 • De teksten die op de website staan moeten goed leesbaar zijn voor de doelgroep, maar ook voor zoekmachines als Google. Content is alles, ook voor je vindbaarheid.
 • Goede koppelingen met social media. (Niet meer weg te denken uit de marketing is social media. Laat die voor jou werken, door ze goed te koppelen met je website.)
 • Hij moet responsive zijn (Dat houdt in dat hij zowel op een computer, tablet en telefoon goed leesbaar is.)
Daar zit het verschil in.
Vaak kom ik zzp’ers of bedrijven tegen die een website op de kop hebben getikt, om er een jaar of twee later achter te komen dat die site helemaal niets voor hun bedrijf doet. De software is verouderd, er komen virussen op, in Google worden ze helemaal niet gevonden en de webbouwer is in geen velden of wegen meer te bekennen.

Zie de aanschaf van een website als de aanschaf van een huis. Laat je vooraf goed informeren, luister naar de adviezen van experts en maak geen overhaaste beslissing. Een echte expert pik je er zo uit. Die gaat niet gehaast te werk en laat je niet snel kiezen uit een standaard ontwerp. Een expert gaat met je in gesprek: wat zijn je wensen, wie is je doelgroep, wat wil je met de website bereiken, wat kun je zelf en wat wil je laten doen? Dat zijn maar een paar simpele vragen, maar die zijn heel belangrijk. Zonder gedegen onderzoek kun je nooit de juiste mensen bereiken. Zonder gedegen ontwerp ben je nooit uniek en zonder de juiste tools, heb je niets aan de website.

Sluit altijd een onderhoudscontract af

Net als een huis heeft ook je website onderhoud nodig. Het is daarom ook verstandig een onderhoudscontract aan te gaan met de webbouwer. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten en weet je zeker dat je website altijd up-to-date is, tegen een laag maandtarief.

Snel groeiende trend: lease websites

Een zeer snel groeiende trend in website-land is de opkomst van de lease-website. Deze vorm is met name populair onder starters en kleine bedrijven. Zonder meteen heel hoge kosten te maken, heb je een goede website met al het onderhoud en de hosting met domeinnaamregistratie inbegrepen. Je betaalt een vast starttarief en daarna in een vast aantal maanden de rest van het bedrag. De tarieven verschillen sterk per aanbieder en zijn afhankelijk van de functionaliteiten en duur van het contract.
 

Vaak inbegrepen in het contract :

 • Domeinnaamregistratie
 • Hosting
 • Maandelijks onderhoud van de software
 • Jaarlijks abonnement voor plugins en extenties (afhankelijk van het aantal stijgt de prijs)
 • Maandelijks onderhoud aan de inhoud van de site
 • Telefonische ondersteuning wanneer men zelf de inhoud wil wijzigen

 

Na de looptijd is er de mogelijkheid tot verlenging en vaak kun je dan ook het uiterlijk van de website volledig laten vernieuwen. Zo heb je elke twee jaar een geheel nieuwe website!
 

Websites bouwen doe je samen

Ik zelf werk met meerdere zzp’ers samen om ervoor te zorgen dat de website van mijn klanten ten alle tijden in topconditie is. Want ook ik kan dat niet allemaal alleen en gelukkig hoeft dat ook niet.

Mijn kracht ligt in de vormgeving en het adviseren over, en onderhouden van, websites. Mijn partners zijn goed in het schrijven van codes, teksten en zoekmachinemarketing. Mijn klanten worden gewoon goed geholpen en hebben maar één aanspreekpunt over alles wat met de website te maken heeft en ik regel de rest. Wel zo makkelijk!

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in…
Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…
creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
Zo bepaal je als zzp'er je tarief
Het is een vraag waar iedere zzp’er mee worstelt: hoe bepaal ik mijn tarief? Je wil jezelf niet uit de markt prijzen door te…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.