ZZP Servicedesk

Hoe word ik zzp’er?

Hoe word ik zzp’er?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Nederland telt veel zzp’ers; begin 2021 waren het er bijna 1,4 miljoen. Een deel is zelfstandig gaan ondernemen vanwege de vrijheden die het biedt, een deel uit noodzaak. Wat jouw reden ook is, voor je van start gaat zijn er een aantal dingen die je moet weten. Hier een overzicht.

TIP!

Een domeinnaam, website of webshop is een must voor elke zzp’er. Onze website bouwer heeft met slimme automatisering een website met eigen domein in 30 minuten online! Je kan dit nu 14 dagen geheel vrijblijvend proberen (loopt automatisch af):

🎁 Kant-en-klare WEBSHOP (kosten indien je wilt verlengen € 45,- p.m.)
🎁 Kant-en-klare WEBSITE (kosten indien je wilt verlengen € 25,- p.m.)

advertorial

Zzp’er?

Een zzp’er voert op basis van een commerciële overeenkomst werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers. Hij of zij werkt in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zzp'er?

Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemerschap, maar in de volksmond wordt de term zzp met name gebruikt in de bouw en de zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer meestal gebruikt wordt in de journalistiek en communicatie of de vormgeving. Uiteindelijk komen de termen op hetzelfde neer.

Hoe begin ik?

Een eigen bedrijf starten is niet niks. Er moet veel geregeld worden en aan het zelfstandig ondernemerschap zitten naast heel veel voordelen, ook nadelen. Laat je goed informeren en denk goed over je beslissing na. Een ondernemingsplan helpt om meer inzicht te krijgen in de levensvatbaarheid van je bedrijf.

Praktische zaken

Allereerst moet je een handelsnaam bedenken en je als eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Denk ook aan een domeinnaam, e-mail adres en vestigingsadres. Dan hoef je later niet je inschrijving te wijzigen.

Klanten vinden

Nu je officieel gestart bent, is het natuurlijk cruciaal om je eerste klanten binnen te halen. Inspiratie nodig? Bekijk deze acht manieren om aan nieuwe klanten te komen.

Administratie

Als ondernemer ben je via de bewaarplicht verplicht je administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Belangrijk is dus om vanaf het begin je boekhouding goed op orde te hebben. Een boekhoudprogramma kan hier enorm bij helpen.

Belastingen

Freelancers / zzp’ers krijgen te maken met omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Belangrijk is je status als freelancer / zzp’er. Voor de btw ben je een ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. De rechtsvorm maakt daarbij niet uit.

Starten in een specifieke branche

Welke kosten kun je verwachten?

In dit overzicht vind je een uiteenzetting kosten die je als startende zzp’er kunt verwachten.

Verzekeringen

Als freelancer / zzp’er moet je je realiseren: geen werk is geen geld. Het is dus verstandig om na te denken over een goede verzekering in het geval van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Als het principeakkoord over pensioenen wordt doorgevoerd, moeten zzp’ers zich in de toekomst zelfs verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Blijf gezond

Ondernemers zijn druk. Vijftig werkuren per week zijn geen uitzondering. Tot slot willen we je daarom deze vijf tips meegeven om als zzp’er gezond te blijven!

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!