ZZP Servicedesk

Hoe zorg je dat je krijgt wat je wilt?

Hoe zorg je dat je krijgt wat je wilt?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In mijn trainingen en workshops leer ik mensen altijd dat ze hun boodschap moeten vertalen naar iets wat aantrekkelijk is voor degene die de boodschap moet begrijpen. Vreemd dat ik dat zakelijk helemaal prima lijk te kunnen, maar dat dit privé nog wel eens misgaat. Ik heb deze keer dan ook geprobeerd om dit toe te passen op de communicatie tussen mij en de Grote Meneer.
Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid
Ze roepen wel eens dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. In het  Venusiaans, of wat wij vrouwen dan ook spreken, betekent ‘Ik ga naar bed’ eigenlijk ‘Ik ga het speelgoed opruimen, de vaatwasser inruimen, alle deuren op slot doen, de lampen uit doen, make-up afhalen, tandenpoetsen en in bed piekeren over alles wat er morgen nog moet gebeuren’. Op Mars betekent dit blijkbaar gewoon: Ik ga naar bed. Lees: PUNT.
 
Van het weekend waren de Grote Meneer, de Kleine Meneer en ik op weg naar de stad. Zoals gewoonlijk liep de Grote Meneer binnen no-time vijf meter voor me. Ondanks dat hij een hekel heeft aan winkelen en boodschappen doen, zet hij het wel altijd op een rennen. In plaats van deze keer geïrriteerd te roepen dat ‘ik wel alleen loop, geen probleem, lekker gezellig!’ besloot ik mijn boodschap te vertalen naar een tekst die hij wellicht wel zou begrijpen. In mijn beleving zijn op Mars de rekenkundige vaardigheden goed ontwikkeld, dus het gesprek verliep ongeveer zo:
 

Achterdochtige blik

‘Lief?’ Een verraste blik achterom volgde. In de beleving van de Grote Meneer betekent een gesprek dat op deze manier begint vaak dat hij ergens in gaat tuinen. Een twijfelachtig ‘Ja?’ volgde. ‘Ik zat eens na te denken.’ Waar deze zin normaal een schot voor open doel is voor hem, is hij toch wat voorzichtig wanneer ik de tekst op deze manier toepas. Zijn pas vertraagde en met een achterdochtige blik kwam hij naast me lopen.
 

Hoog intelligent

‘Als je een gelijkbenige driehoek pakt en je verlengt de twee gelijkbenige zijden, dan wordt de afstand tussen die twee benen langer toch?’ Ondanks dat ik dit een hoog intelligent uitgesproken wiskundige zin vond, was de verwarring bijna voelbaar. Of wellicht kwam de blik van extreme confusie door het feit dat ik op zaterdagochtend een wiskundig vraagstuk had. De Grote Meneer ontspande zienderogen. Een wiskundig vraagstuk betekent in ieder geval niet dat ik hem ergens in probeer te luizen. Ik probeer vervolgens op diverse manieren mijn vraag duidelijker uit te leggen. Doordat ik het ondertussen in de lucht uittekende werd ik gelukkig wel begrepen. Mijn kennis van het Marsinees (of is het Marslands, gewoon Mars’s??) is namelijk beperkt.
 
Wat volgde was een eindeloze discussie die tot aan de stad en nog lang daar voorbij duurde. Het punt dat ik wilde maken, namelijk dat mijn benen korter zijn dan die van hem en dat daardoor mijn stappen minder lang zijn, is een beetje verloren gegaan overigens. Ik oefen nog even verder op het Marsiaans…
MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!