ZZP Servicedesk

Hoge Raad: ‘zzp-overeenkomst niet langer leidend inzake arbeidsrelatie’

Hoge Raad: ‘zzp-overeenkomst niet langer leidend inzake arbeidsrelatie’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zzp’er en opdrachtgever kunnen niet meer zelf in een overeenkomst afspreken dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat heeft de Hoge Raad op vrijdag 6 november besloten.

Al jaren werken zzp’ers en opdrachtgevers met overeenkomsten waarin staat dat er geen arbeidsovereenkomst is. Dit was altijd leidend voor de rechtbank om te bepalen of iemand wel of niet in dienst is. Nu is dat niet meer, meldt RTL Nieuws:

De zogenoemde ‘bedoeling van partijen’ is niet meer van belang, besloot de Hoge Raad. “De wet bepaalt of je een arbeidsovereenkomst hebt, en niet de partijen zelf”, zegt Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Rotterdam.

En dat kan grote impact hebben. “Veel zzp’ers moeten opnieuw gaan bekijken wat voor contract ze hebben”, zegt hij. “Belangrijk is dat dat wat je doet, ook kwalificeert als overeenkomst”, zegt hij.

Gevolgen voor zzp'ers die zelfde werk doen als loondienst

Het maakt namelijk wel uit wat voor werk je doet. En of dit voldoet aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst. “De uitvoering is beslissend voor de vraag of er wel of geen dienstverband is”, legt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS uit.

Is iemand ingebed in de organisatie? Doet hij of zij exact hetzelfde werk als anderen en is dat niet onafhankelijk? Dan kan er sprake zijn van een dienstverband, ook al zeggen de afspraken van niet. De Raad volgt hierin deels het advies van advocaat-generaal Ruth de Bock. Die legde eerder een potentiële bom onder het personeelsbeleid.

Volgens Besselink kan deze uitspraak vooral gevolgen hebben voor die groep zzp’ers die vrijwel hetzelfde werk doen als collega’s in loondienst. “Bijvoorbeeld in de zorg of in de bouw”, zegt hij. “Voor hen kan dit betekenen dat ze toch in loondienst zijn. De wet is nog altijd bedoeld om te beschermen tegen schijnzelfstandigheid.”

Praktijk minder duidelijk

Toch is de praktische uitwerking van de uitspraak minder duidelijk. Want als sprake is van tevredenheid tussen de partijen, dan hoeft weinig te veranderen, weet Houweling. Pas als er problemen ontstaan en een van beiden naar de rechter stapt, dan kan deze uitspraak houvast bieden voor eisen die worden gesteld.

“Denk aan een ontslagvergoeding”, zegt de hoogleraar. Maar ook andere partijen kunnen om de hoek komen kijken. “Pensioenfondsen, die vinden dat werkgevers meer moeten afdragen omdat ze meer werknemers hebben. Of de fiscus die vindt dat een zzp’er geen zzp’er is en dus geen recht heeft op voordelen.”

Food for court

Met deze uitspraak kom je dan sneller in de knel, weten de juristen. Wat deze zaak echter vooral oplevert is “food for thought and for court”, zegt Houweling. Het zal leiden tot flinke discussies en twistpunten in de rechtszaal.

Vakbond FNV laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak, maar wil ook dat er strenger gehandhaafd wordt. Volgens de vakbond zou de bal niet bij de zzp’er moeten liggen, maar bij het kabinet. 

Bijvoorbeeld bij maaltijdbezorgers zoals Deliveroo, tegen wie de bond een zaak voert over het onderwerp.

Bron: RTL Nieuws

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

belasting
Ben je als zzp’er in liquiditeitsproblemen geraakt door de coronamaatregelen, dan kan je uitstel van betaling krijgen tot 1 oktober 2022. Een verzoek daartoe moet voor 1 juli 2021 bij de belastingdienst zijn ingediend. De Tweede Kamer wil echter…
Mike Verbruggen aan bureau
Opgroeiende met ondernemende ouders werd Mike Verbruggen van jongs af aan continu blootgesteld aan ondernemersprikkels. Sinds de middelbare school had hij de vurige wens een succesvolle ondernemer te worden. Zijn wens is niet veranderd. Zijn…
zzper berekent btw webwinkel
Lever je met jouw webshop goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen en behaal je met die webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je levert….
pexels-karolina-grabowska-4472059
Sinds 7 juni 2021 zijn er nieuwe regels over auteursrecht toegevoegd aan de al bestaande Europese regels. De nieuwe regels maken de verschillen tussen de landen van de EU kleiner en sluiten beter aan bij het groeiend digitaal gebruik van beschermd…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.