ZZP Servicedesk

Hoge Raad: ‘zzp-overeenkomst niet langer leidend inzake arbeidsrelatie’

Hoge Raad: ‘zzp-overeenkomst niet langer leidend inzake arbeidsrelatie’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zzp’er en opdrachtgever kunnen niet meer zelf in een overeenkomst afspreken dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat heeft de Hoge Raad op vrijdag 6 november besloten.

Al jaren werken zzp’ers en opdrachtgevers met overeenkomsten waarin staat dat er geen arbeidsovereenkomst is. Dit was altijd leidend voor de rechtbank om te bepalen of iemand wel of niet in dienst is. Nu is dat niet meer, meldt RTL Nieuws:

De zogenoemde ‘bedoeling van partijen’ is niet meer van belang, besloot de Hoge Raad. “De wet bepaalt of je een arbeidsovereenkomst hebt, en niet de partijen zelf”, zegt Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Rotterdam.

En dat kan grote impact hebben. “Veel zzp’ers moeten opnieuw gaan bekijken wat voor contract ze hebben”, zegt hij. “Belangrijk is dat dat wat je doet, ook kwalificeert als overeenkomst”, zegt hij.

Gevolgen voor zzp'ers die zelfde werk doen als loondienst

Het maakt namelijk wel uit wat voor werk je doet. En of dit voldoet aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst. “De uitvoering is beslissend voor de vraag of er wel of geen dienstverband is”, legt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS uit.

Is iemand ingebed in de organisatie? Doet hij of zij exact hetzelfde werk als anderen en is dat niet onafhankelijk? Dan kan er sprake zijn van een dienstverband, ook al zeggen de afspraken van niet. De Raad volgt hierin deels het advies van advocaat-generaal Ruth de Bock. Die legde eerder een potentiële bom onder het personeelsbeleid.

Volgens Besselink kan deze uitspraak vooral gevolgen hebben voor die groep zzp’ers die vrijwel hetzelfde werk doen als collega’s in loondienst. “Bijvoorbeeld in de zorg of in de bouw”, zegt hij. “Voor hen kan dit betekenen dat ze toch in loondienst zijn. De wet is nog altijd bedoeld om te beschermen tegen schijnzelfstandigheid.”

Praktijk minder duidelijk

Toch is de praktische uitwerking van de uitspraak minder duidelijk. Want als sprake is van tevredenheid tussen de partijen, dan hoeft weinig te veranderen, weet Houweling. Pas als er problemen ontstaan en een van beiden naar de rechter stapt, dan kan deze uitspraak houvast bieden voor eisen die worden gesteld.

“Denk aan een ontslagvergoeding”, zegt de hoogleraar. Maar ook andere partijen kunnen om de hoek komen kijken. “Pensioenfondsen, die vinden dat werkgevers meer moeten afdragen omdat ze meer werknemers hebben. Of de fiscus die vindt dat een zzp’er geen zzp’er is en dus geen recht heeft op voordelen.”

Food for court

Met deze uitspraak kom je dan sneller in de knel, weten de juristen. Wat deze zaak echter vooral oplevert is “food for thought and for court”, zegt Houweling. Het zal leiden tot flinke discussies en twistpunten in de rechtszaal.

Vakbond FNV laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak, maar wil ook dat er strenger gehandhaafd wordt. Volgens de vakbond zou de bal niet bij de zzp’er moeten liggen, maar bij het kabinet. 

Bijvoorbeeld bij maaltijdbezorgers zoals Deliveroo, tegen wie de bond een zaak voert over het onderwerp.

Bron: RTL Nieuws

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in 2021 per uur aan hun opdrachtgevers vragen voor hun…
Als je als zzp’er btw-plichtig bent per kwartaal, dan moet je voor einde van deze maand de btw-aangifte indienen over het eerste kwartaal van 2021, dus over de maanden januari, februari en maart. Doe dit op tijd, want uiterlijk 30 april moet de…
ZZP Schema tegemoetkomingen financiële regelingen zzp servicedesk
Het kabinet heeft de regelingen uit het noodpakket voor zzp’ers gepresenteerd. Welke regelingen zijn dit en hoe kom je er als zzp’er voor in aanmerking?…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.