ZZP Servicedesk

‘Ik vond het gek om mezelf ineens ‘illustrator’ te noemen’

‘Ik vond het gek om mezelf ineens ‘illustrator’ te noemen’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Kunstenaars en andere creatieve professionals zijn vaak zelfstandig ondernemer. Het is niet de makkelijkste branche om je brood in te verdienen, maar zeker niet onmogelijk. Illustrator Kim Welling (34) is in 2007 voor zichzelf begonnen. ‘Gezellig spammen’ heeft haar veel opdrachtgevers opgeleverd en een nare ex-vriend heeft ervoor gezorgd dat zij een succesvol product op de markt heeft gebracht.
Illustrator Kim Welling over starten als zzp’er in de creatieve sector
Kim is na een opleiding Modevormgeving in loondienst gaan werken als kledingontwerpster. “Ik vond het vreselijk en leefde van weekend naar weekend. Op een gegeven moment kreeg ik RSI en dat zag ik dat als een teken dat het tijd was om iets anders te gaan doen. Ik ben toen begonnen met een opleiding tot illustrator aan de Kunstacademie in Utrecht.”
 

Studio Paprika

Tijdens deze opleiding was het voor Kim al snel duidelijk dat ze voor zichzelf wil beginnen. “We moesten een stage-opdracht doen en kregen de keuze dat bij een bedrijf te doen of zelf een bedrijf te starten. Samen met een klasgenoot koos ik voor het laatste. Wij hebben samen het bedrijfje Studio Paprika opgezet.”
 

Eerste opdrachtgevers

Via dat bedrijfje is Kim aan haar eerste opdrachtgevers gekomen. “Voor een studieopdracht moesten wij een tijdschrift benaderen en vragen of wij op vrijwillige basis iets voor hen mochten illustreren. Wij hebben contact opgenomen met Genoeg, een magazine over duurzaam leven. Zij waren toevallig net op zoek naar manieren om een jongere doelgroep aan te spreken en daarom mochten wij de opdracht bij hen uitvoeren. Dat beviel en ik heb daarna nog vijf jaar lang betaalde opdrachten voor hen gedaan.”
 
Nadat ze de opleiding tot illustrator had afgerond, moest ze echt aan de bak als zelfstandige. “Ik vond dat ontzettend leuk, maar wel raar om mezelf ineens ‘illustrator’ te noemen. Het voelde in het begin nog alsof ik een beetje deed alsof. In de loop der tijd ben ik er wel aan gewend geraakt dat ik de titel mag dragen.”
 

WWIK

In de periode dat Kim startte met haar eenmanszaak, was dat een stukje makkelijk dan het nu is. Tot 2012 bestond de Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) namelijk nog. Dankzij de WWIK kregen startende kunstenaars 70 procent van een basisinkomen op bijstandsniveau. “Dat maakte het voor mij makkelijk om mijn werk uit te bouwen. Ik had al een aantal opdrachtgevers overhouden aan Studio Paprika en ben hard op zoek gegaan naar nieuwe klanten. Ik had een boekje gemaakt met een verzameling van mijn werk en dat heb ik naar ieder tijdschrift gestuurd dat ik kon bedenken. Ik deed er een persoonlijk briefje bij en belde er heel actief achteraan. Ik was ze op een gezellige manier aan het spammen en dat werkte. Zelfs op de lange termijn. Een van de tijdschriften waar ik nu nog voor werk, Flow, belde mij pas twee jaar nadat ik ze benaderd had. Er was een illustrator uitgevallen en ze hadden mij onthouden.”
 

Troostdoosjes

Kim illustreert niet alleen voor tijdschriften, ze verkoopt ook ‘Comfort Pocket Boxes’. Dat zijn kleine doosjes met illustraties en een opbeurende boodschap. “In 2010 ging het uit met mijn Canadese vriend. Hij bleek een soort psychopaat te zijn. Ik was een paar weken bij hem geweest in Canada en kwam volledig gesloopt en depri terug in Nederland. Toen bedacht ik me dat het heel fijn zou zijn als je altijd iets bij je kon hebben dat je even een oppepper zou kunnen geven. Zo ontstonden de Comfort Pocket Boxes. Gek genoeg haal ik mijn inspiratie vaak uit verdrietige momenten.”
 
Deze doosjes is ze gaan aanbieden via Etsy. “Ze werken opgepikt door bloggers en daardoor gingen de verkopen ontzettend goed. Momenteel haal ik een kwart van mijn inkomen uit de verkoop van de doosjes. Ik heb klanten van over de hele wereld. Het gaat zo goed dat ik zelf geen tijd meer heb om de doosjes in elkaar te zetten. Mijn schoonzus doet dit nu voor me.”
 
Een van de Comfort Pocket Boxes.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

zzp'er aan de telefoon
Veel zzp’ers vervloeken het, maar tegelijkertijd is het voor velen een cruciale stroom van nieuwe klanten: koud bellen. Vanaf 1 juli 2021 verbiedt de nieuwe Telecommunicatiewet jou als zzp’er deze koude manier van acquisitie toe te passen. Wat…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Onze zzp'ers Naomi Gezius
Zzp’er Naomi Gezius helpt kleine en grote ondernemers uit de juridische zorgen. Naast het opstellen en nakijken van verschillende belangrijke contracten, begeleidt ze ondernemers ook in verschillende juridische trajecten. Hoe zorg je ervoor dat…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.