ZZP Servicedesk

Ilona begeleidt in bewustwording: ‘Bij jezelf zijn geeft houvast in tijden van conflict en crisis’

Onze zzp'ers interview Ilona Kuis
Ilona Kuis | Foto: Dani van Oeffelen

Ilona begeleidt in bewustwording: ‘Bij jezelf zijn geeft houvast in tijden van conflict en crisis’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Jaren geleden volgde Ilona Kuis een opleiding tot trainingsacteur, waarbij ze, een beetje typisch voor haar carrièrepad, tegen het einde van de opleidingsperiode aanvoelde ‘klaar’ te zijn met dat vak en juist iets anders wilde gaan doen. Voor vele andere zzp’ers is dit vast een herkenbare situatie. “Ik voelde sterk dat ik mijn eigen dienstverlening wilde ontwerpen, zelf regie wilde voeren…” We vroegen Ilona waar dit gevoel haar heeft gebracht.

Het was 2014 toen we Ilona voor het eerst spraken. In een eerder interview vertelde ze hoe ze voor zichzelf is begonnen vanuit de ziektewet. Ze heeft ontzettend grote stappen gemaakt in haar carrière. “Mijn werkzaamheden zijn veranderd als in: doorontwikkeld. Destijds was ik in te huren als trainingsactrice voor communicatietrainingen. Nu werk ik als begeleider in bewustwording en aanvullend als presentatrice in bedrijfsfilms en fotomodel in reclamecampagnes.”

Een keer niet de leiding hebben

Ilona vertelt over de balans tussen die werkzaamheden. “Het voelt relaxed en evenwichtig om, naast het meer complexe en intensieve begeleidingswerk, ook af en toe op de set te staan en niet de leiding te hebben. Dan ben ik zelf even het middelpunt van de aandacht en daar geniet ik van. Na ‘it’s a wrap’ trek ik de deur van de studio achter me dicht, hoef ik er niet verder over na te denken en kan ik meestal opgeladen nagenieten van de positieve sfeer en het spel met de camera en mede-acteurs.”

"Mijn ervaring is dat bewustzijn er altijd is, of je je nu fantastisch of ellendig voelt."

Van trainingsacteur tot begeleider in bewustwording

Tot 2016 legde Ilona die intensiteit in het werken als trainingsacteur. “Het was toentertijd mijn taak om in te spelen op de leerwensen van de deelnemers en hen geloofwaardige, voelbare conflicten te laten ervaren, waar ze vervolgens mee konden oefenen. In die vele ervaringen als ‘levend oefenmateriaal’ begon ik naar meer diepgaande waarheden te verlangen in de persoonlijke ontwikkelingsprocessen. Ik wilde mensen intensief begeleiden in de omgang met zichzelf en de wereld. Daarnaast kostte het me steeds meer energie om een personage te zijn”, vertelt Ilona.

En zo ontstond eind 2015 Ilona’s eigen begeleidingspraktijk ‘Begeleiding in bewustwording’. Hier begeleidt ze jongeren en volwassenen in hun zelfkennis en zelfbewustzijn, wat voor elk van hen weer net iets anders betekent.

Het gevoel van authenticiteit en vrijheid overbrengen

Ilona wil een bijdrage leveren aan bewustzijnsgroei. “Bewustwording stelt je in staat daadwerkelijk te veranderen, of juist te blijven wie jij bent, en te rusten op de momenten dat geen van beide wil lukken. Zo door de jaren heen vertelden mensen mij dat ze in (kalmer, intenser) contact komen met zichzelf via mij, ook als ik niets actiefs ‘coach-achtigs’ doe. Dat heb ik ter harte genomen. Als we kunnen bereiken dat mensen zich geliefd, ontspannen, authentiek, vrij en gekend weten, dan stijgt de levensstandaard.”

Kwaliteit gaat boven kwantiteit

“Het is me alles waard om kwaliteit te blijven bieden. Als dat betekent dat ik dit mag doen voor een bescheiden groep mensen en via-via aan mijn cliënten kom, dan is dat wat dienstbaarheid betekent. Als ik als spokeswoman en procesbegeleider een groter podium kan bereiken, dan zie ik mijzelf nu al gelukzalig stuntelen en hopelijk wat wijze woorden oplepelen…”

Iedereen is welkom

Iedereen die zich aangesproken voelt door Ilona, is welkom. “Die vrijheid is er, die openheid is er. Bewustwording is er voor iedereen. Het is aan geïnteresseerden om in te schatten of ze mij willen benaderen en ik ben dankbaar voor elke persoon die zich bij mij meldt.”

Energie is de key

“Ik haal ontzettend veel energie uit mijn werk. Als ik na een dag cliënten begeleid te hebben thuiskom, ervaar ik een kalme, rijpe compleetheid. Ik voel me vervuld en dienstbaar aan iets zinvols. Zorgen, twijfels en onzekerheden hebben dan minder vat op me, omdat ik in hoge concentratie de dag heb kunnen doorbrengen, in bewustzijn. In nabijheid van mensen met wie er een wederzijds voedende wisselwerking is. De openheid, creativiteit, aandachtigheid, herkenning, eigenheid, fijngevoeligheid, energie… dat zijn echte opkikkers. Het kennen van onszelf en van elkaar zou je liefde kunnen noemen en dat gezamenlijk ervaren is zo voedend, heilzaam en bevestigend. Het besef dat ik leef, dat we leven, geeft me instant energie. Ook krijg ik veel energie door als ondernemer creatieve plannen succesvol uit te voeren en puur natuur zijn.”

Een hoop dingen in het leven zijn tijdelijk

“Het is mij van jongs af aan duidelijk dat het leven in essentie een bewustwordingsproces is. Het leven kan over van alles gaan. Het lijkt over uiterlijkheden te gaan, zoals geld, bezit, ambities, populariteit en huisje-boompje-beestje, maar ook over positief denken, positieve emoties en diagnoses. En die zijn ook heel fijn, waardevol en bruikbaar, maar ze zijn tijdelijk en leggen maar een stukje van de puzzel. Mijn ervaring is dat bewustzijn er altijd is, of je je nu fantastisch of ellendig voelt. Er worden ook andere benamingen aan gegeven: stilte, gewaarzijn, licht, leven. Groeien in bewustzijn heeft vele lagen, inzichten en opbrengsten. Kunnen waarnemen, voelen, reflecteren, focussen, ontspannen en ervaren, zijn vaardigheden voor de rest van je leven, ook in tijden van conflict en crisis.”

Meer weten over Ilona of over Begeleiding in bewustwording? Kijk dan op www.begeleidinginbewustwording.nl

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar [email protected] 

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Onze zzp'ers Naomi Gezius
Zzp’er Naomi Gezius helpt kleine en grote ondernemers uit de juridische zorgen. Naast het opstellen en nakijken van verschillende belangrijke contracten, begeleidt ze ondernemers ook in verschillende juridische trajecten. Hoe zorg je ervoor dat…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…
Janneke van Bemmel
Of je nou een website maakt, een boek schrijft of een nieuwsbrief stuurt, je tekst laten redigeren en corrigeren is een must. Want een goede tekst bevat geen fouten, heeft de juiste lengte én moet begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Zzp’er…
Diane Stinissen | Foto door: Caroline Abbink
Veel startende ondernemers hikken tegen het gevoel aan dat ze ergens meteen goed in moeten zijn. Eerst alles helemaal klaar hebben én dan pas beginnen. Volgens transformatie- en lifecoach Diane Stinissen leggen ze zich daarmee veel belemmeringen en…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.