ZZP Servicedesk

‘In 100 dagen verdubbelde ik mijn omzet’

‘In 100 dagen verdubbelde ik mijn omzet’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Door de economische crisis daalde de omzet van het tekstbureau ASP (Alexandra Smith Productions) van Alexandra Smith (40). Ze besloot daarom in 100 dagen haar jaaromzet te verdubbelen en schreef het boek: ‘100 dagen dankbaarheid, dagboek van een zzp’er in crisistijd.’ Alexandra: “Door erachter te komen wat mijn tekortkomingen zijn, kon ik groeien.”
Interview met Alexandra Smith | Verhaalcoach, model/actrice en schrijver
Alexandra Smith besloot op 26-jarige leeftijd haar passie te volgen en verruilde haar baan als accountmanager voor de studie Nederlands. “Die verliep soepel waardoor ik Theaterwetenschappen ernaast ging doen. Op 32-jarige leeftijd rondde ik mijn master Nederlands af en op mijn 35e de master theaterwetenschap (cum laude). Tijdens deze studie startte ik mijn tekstbureau ASP (2008). In het begin kon ik ervan rondkomen, maar in 2012 brak een crisisjaar aan: ik had de minste omzet ooit te voren! Hierdoor was ik genoodzaakt om te reflecteren op mijn werk en mijn markt. Ik kwam erachter dat ik nieuwe diensten moest ontwikkelen en veranderde ASP in Fabel, van waaruit ik schrijftrainingen ging geven en presentatiecoaching voor ondernemers. In 2013 huurde ik een carrièrecoach in om mij verder te ondersteunen.”
 
Door mijn achterblijvende omzet was ik genoodzaakt om te reflecteren op het werk wat ik tot dusver had verricht. Ik kwam erachter dat ik nieuwe diensten moest ontwikkelen en zodoende ging ik schrijftrainingen geven en werd presentatiecoach voor ondernemers. Tijdens deze periode huurde ik een carrièrecoach in om mij te ondersteunen.”
 

Omzet verdubbelen in 100 dagen

“Tegelijkertijd schreef ik een boek over wat ik als ondernemer ontbeerde en zocht ik daar al schrijvende oplossingen voor. In mijn boek ging ik de uitdaging aan om in 100 dagen mijn maandinkomen te verdubbelen. Om dit te kunnen realiseren, moest ik al mijn tegenslagen verwerken en kwetsbaarheden op tafel leggen. Ik besefte dat ik zelf veel aan de situatie kon veranderen en kwam erachter dat ik niet overgeleverd was aan marktontwikkelingen. Het was moeilijk om al mijn negatieve gedachten op te schrijven, maar ik besefte ook dat ik op die manier een inspiratiebron voor andere zzp’ers kon zijn.”
 

Grootste valkuilen

“Tijdens het schrijven van het boek kwam ik achter mijn vier grootste valkuilen.
  1. Ten eerste had ik veel te weinig opdrachtgevers. De oplossing bleek simpel: actie ondernemen! De meeste nieuwe opdrachtgevers vond ik binnen mijn eigen netwerk en ik heb daarnaast allerlei bureau’s gemaild. Mailen bleek voor mij effectiever dan bellen. De lezer kan dan zelf bepalen wanneer hij/zij tijd heeft.
  2. Ten tweede kwam ik erachter dat ik helemaal geen ondernemingsplan of duidelijke focus had. Ik zorgde voor een helder plan en een duidelijke communicatie voor zowel Fabel als alexandrasmith.nl. Het resultaat was twee websites die afzonderlijke doelgroepen bedienen. De ervaring van mijn werk als model/actrice neem ik mee in mijn werk als verhaalcoach en trainer en vice versa.
  3. En dan kom ik op mijn derde valkuil: tijd. Vrijheid vraagt om structuur en soms heb je even geen zin. De oplossing was voor mij simpel: drie doelen per dag stellen die haalbaar waren en in het grote plan passen.
  4. De belangrijkste: je stip op de horizon bepalen, waar je als ondernemer naartoe gaat binnen welk tijdsbestek.

 

En het is me uiteindelijk gelukt!

“En het is me uiteindelijk gelukt! Na 100 dagen was mijn omzet verdubbeld. Doordat ik erachter ben gekomen wat mijn valkuilen zijn en daar bewust mee om ga is mijn omzet verdubbeld. Mijn boek werd gepubliceerd en ik kreeg zo veel positieve reacties, met name van andere zzp’ers. Ik moet nog steeds hard werken om mijn nieuwe omzet vast te houden, maar dat lukt tot nu toe goed. Ondernemers moeten altijd gefocust blijven. Wat ik iedere zzp’er wil meegeven: kwetsbaarheid is niet hetzelfde als zwak zijn. Het delen van je falen kan ook de sleutel zijn voor je succes. Mensen begrijpen tegenslagen en willen je helpen.”
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…
optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in 2021 per uur aan hun opdrachtgevers vragen voor hun…
Jaarrekening uitgelegd
Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een onderneming, stichting of andere type organisatie. Er zijn twee soorten, de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening. De bedrijfseconomische variant wordt ook…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.