ZZP Servicedesk

In 6 stappen naar de ideale werkplek

In 6 stappen naar de ideale werkplek

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Aan een goed bed wordt vaak flink wat geld uitgegeven. ‘Je brengt er immers een derde van je dag in door’, is een veelgehoord argument. Maar hetzelfde geldt voor je werkplek. Je zit er vaak minstens acht uur per dag. Genoeg reden om een beetje aandacht te besteden aan de inrichting. Dat is niet alleen goed voor je creativiteit en concentratie, maar ook voor je lichaam. Zes stappen om de voor jou perfecte werkplek te creëren.
Van de perfecte kamerplant tot de plaats van je prullenbak

1. Kies meubels en hulpmiddelen die RSI helpen voorkomen

Als je de hele dag achter je computer zit te tikken en te muizen, heb je kans RSI of andere lichamelijke klachten te krijgen. Daarom is het echt belangrijk goed na te denken over het bureau dat je aanschaft en de stoel die je kiest. Ze moeten niet alleen mooi zijn en lekker zitten, maar ook verstelbaar zijn zodat jij in een goede houding kunt zitten. Daarnaast moet je ook nadenken over je toetsenbord en muis. De hele dag achter een laptop werken kan daarnaast voor nekklachten zorgen. Meer over RSI lees je hier.
 

2. Maak het jezelf niet te gemakkelijk

Wanneer je lekker bezig bent of keihard je best doet een deadline te halen, vergeet je soms dat je zo nu en dan van je stoel af moet komen. Deel je werkruimte daarom zo in dat je prullenbak ver weg staat en zorg dat je op moet staan om bij jouw kast met documenten en boeken te komen. Zo kom je vaker uit je zittende houding en dat is een stuk beter voor je lichaam.
 

3. Zorg dat je voldoende daglicht binnenkrijgt

Je zit overdag veel binnen dus je ziet – zeker in de winter – maar weinig daglicht. Zorg dat er op jouw werkplek voldoende daglicht naar binnen komt. Plaats je bureau bij voorkeur bij een raam. Dit helpt ook je dag- en nachtritme op peil te houden. Dat kan nog wel eens lastig zijn als je je eigen werktijden mag bepalen.
 

4. Zet planten neer

Planten maken je werkplek niet alleen gezelliger, ze zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Slechte luchtkwaliteit op je werkplek kan ervoor zorgen dat je last krijgt van klachten als droge ogen, hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen en vermoeidheid. Om de aandacht hierop te vestigen heeft Bloemenbureau Holland zelfs een aantal jaar de verkiezing voor de Bureauplant van het Jaar gehouden. Winnaars waren onder andere de Flamingoplant (2010), de Vingerplant (2011) en de Livistona (2012). Uit onderzoek van TNO uit 2011 blijkt dat je productiever bent als je planten op je werkplek hebt. Het beste kun je per 12 vierkante meter twee planten neerzetten.
 

5. Zorg voor genoeg opruimmogelijkheden

Een opgeruimde werkplek zorgt ervoor dat je niet kan worden afgeleid. Je aandacht kan al snel uitgaan naar dat ene to-dolijstje dat rondslingert of je kunt je de hele tijd ergeren aan de troep. Beide niet echt goed voor je concentratie. Zorg dat je genoeg lades, bakjes, tijdschriftcassettes en ordners op je werkplek hebt. Kies voor dichte kasten, zodat stapels papierwerk en dergelijken uit het zicht liggen.
 

6. Zorg dat je werkplek je creativiteit bevordert

Je moet je op jouw werkplek helemaal prettig voelen om het beste uit jezelf te halen. Zorg dat het niet alleen een functionele, maar ook een creatieve en gezellige plek is. Maak moodboards als dat jouw werk ten goede komt, hang schilderijen, tekeningen, teksten of foto’s op die jou inspireren. Zorg dat het jouw plek wordt door er dingen neer te zetten die jou je fijn laten voelen.
 
(Bronnen: Arboportaal, RSI Vereniging, Bloemenbureau Holland)
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…
Ga na of een aov iets voor jou is
Slechts 1 op de 5 zelfstandigen is verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Voor sommigen is dat niet zo erg, omdat zij bijvoorbeeld ook nog in loondienst werken of een partner hebben die genoeg verdient. Maar heb je je…
Janneke van Bemmel
Of je nou een website maakt, een boek schrijft of een nieuwsbrief stuurt, je tekst laten redigeren en corrigeren is een must. Want een goede tekst bevat geen fouten, heeft de juiste lengte én moet begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Zzp’er…
goede voornemens voor zzp'ers
Hoewel er tussen 31 december en 1 januari feitelijk weinig verandert, voelt de eerste dag van het nieuwe jaar toch altijd als een schone lei. En waarom zou je eigenlijk wachten tot 1 januari? December is hét moment om alvast over veranderingen na…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.