ZZP Servicedesk

Is een bv de beste rechtsvorm voor jou?

Is een bv de beste rechtsvorm voor jou?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De keuze voor een bepaalde rechtsvorm heb je als zzp‘er waarschijnlijk gebaseerd op verschillende argumenten: fiscale voordelen, risico/aansprakelijkheid, status, kosten enzovoorts. Net als iedere ondernemer moet een zzp’er zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de belastingdienst. Je kunt je echter niet laten inschrijven als zzp’er maar je kiest een rechtsvorm: eenmanszaak, vof (vennootschap onder firma) of bijvoorbeeld een bv (besloten vennootschap).
Blog van Emelie van den Biesen | BVJA

Startkeuze

De meeste startende zzp-ondernemers starten simpel en kiezen voor een eenmanszaak; na een bezoek aan de Kamer van Koophandel en het invullen van een hoop papierwerk is je eigen bedrijf een feit.
 
Kies je voor een bv dan komt er iets meer bij kijken. Het oprichten moet via de notaris door het laten opmaken van een notariële akte met daarin de statuten (grondregels) van je bedrijf. Stukje ingewikkelder en duurder, maar het kan wel de moeite waard zijn.
 
Sinds 1 oktober 2012 is het een stuk eenvoudiger om een bv op te richten door de ingevoerde Flex bv wetgeving. Je hebt bijvoorbeeld geen minimumstartkapitaal meer nodig van 18.000 euro en het is mogelijk om je bv meer naar de eigen wensen in te richten. 
 

Aansprakelijk

Een groot verschil tussen de eenmanszaak en de bv is, is dat de bv naast jou bestaat en het een afzonderlijke rechtspersoon is. Dat betekent dat je in privé niet aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schulden van je bedrijf. Dat geldt echter niet wanneer je bewust en met opzet te zware verplichtingen aan bent gegaan of wanneer je je taak als bestuurder niet goed hebt vervult.
 

Belastingen

Als eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Een bv daarentegen betaalt vennootschapsbelasting over de behaalde winst. Als directeur ben je in dienst van je eigen bv dus moet je ook inkomstenbelasting betalen over je salaris. Daarnaast moet je dividendbelasting afdragen wanneer je winst van de bv aan jezelf uitkeert.
 
Hoewel de vennootschapsbelasting veel lager is dan de inkomstenbelasting is het niet altijd voordelig om een eenmanszaak om te zetten in een bv. Omdat je dan werknemer wordt, verlies je namelijk de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Bij een lage winst (150.000 euro of minder) is een eenmanszaak daarom (veel) goedkoper.
 

Omzetten

Lijkt het jou een goede keuze om de stap te nemen, dan kan je je eenmanszaak op twee manieren omzetten in een bv. Met een ‘ruisende overgang’ houdt je bedrijf op papier op te bestaan en wordt de waarde ingebracht in de bv. Er dient hierbij wel met de belastingdienst te worden afgerekend. Met een ‘geruisloze overgang’ wordt de boekhouding van je eenmanszaak voortgezet binnen de bv en schuift de belastingclaim door naar de bv.
 

Wel of niet?

Als het gaat om belastingen, aansprakelijkheid en status valt er zeker ‘winst’ te behalen door te gaan werken in een bv in plaats van een eenmanszaak.
 
Bij een bepaalde winst (150.000 euro of meer) worden de fiscale voordelen zeer aantrekkelijk, bij te nemen (financiële) risico’s is je privévermogen veilig wanneer je met schulden of schadeclaims te maken krijgt en in sommige bedrijfstakken komt een bv ook vaak betrouwbaarder over om zaken mee te doen.
 
Of het tijd is om van zzp naar bv te gaan hangt af van veel omstandigheden. Probeer ééns in de zoveel tijd de balans op te maken of die tijd is gekomen, om zo op de meest optimale manier ondernemer te zijn.
 

Emelie van den Biesen is juridisch adviseur en mede-eigenaar van Bruikbaar Veelzijdig Juridisch Advies B.V. BVJA is een juridisch advieskantoor voor ondernemers op gebied van juridisch, fiscaal en notarieel advies, werkzaam vanuit verschillende flexkantoren gevestigd in de Randstad. Meer weten over Emelie? Bekijk hier haar profiel.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Aan het buitenland webshop producten verkopen
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is immers internationaal. Maar zo’n bestelling roept wel vragen op. Want hoe zit het eigenlijk met de btw als je aan een…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
stoppen met eenmanszaak recht op uitkering stoppen
De coronacrisis hakt er flink in. Hoewel je als zzp’er wellicht aan het heroriënteren bent en hard op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden om je omzet te redden, kan het zijn dat je noodgedwongen moet stoppen. Zijn er mogelijkheden voor een…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.