Blog van Emelie van den Biesen | BVJA
Startkeuze
De meeste startende zzp-ondernemers starten simpel en kiezen voor een eenmanszaak; na een bezoek aan de Kamer van Koophandel en het invullen van een hoop papierwerk is je eigen bedrijf een feit.
Kies je voor een bv dan komt er iets meer bij kijken. Het oprichten moet via de notaris door het laten opmaken van een notariële akte met daarin de statuten (grondregels) van je bedrijf. Stukje ingewikkelder en duurder, maar het kan wel de moeite waard zijn.
Sinds 1 oktober 2012 is het een stuk eenvoudiger om een bv op te richten door de ingevoerde Flex bv wetgeving. Je hebt bijvoorbeeld geen minimumstartkapitaal meer nodig van 18.000 euro en het is mogelijk om je bv meer naar de eigen wensen in te richten.
Aansprakelijk
Een groot verschil tussen de eenmanszaak en de bv is, is dat de bv naast jou bestaat en het een afzonderlijke rechtspersoon is. Dat betekent dat je in privé niet aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schulden van je bedrijf. Dat geldt echter niet wanneer je bewust en met opzet te zware verplichtingen aan bent gegaan of wanneer je je taak als bestuurder niet goed hebt vervult.
Belastingen
Als eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Een bv daarentegen betaalt vennootschapsbelasting over de behaalde winst. Als directeur ben je in dienst van je eigen bv dus moet je ook inkomstenbelasting betalen over je salaris. Daarnaast moet je dividendbelasting afdragen wanneer je winst van de bv aan jezelf uitkeert.
Hoewel de vennootschapsbelasting veel lager is dan de inkomstenbelasting is het niet altijd voordelig om een eenmanszaak om te zetten in een bv. Omdat je dan werknemer wordt, verlies je namelijk de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Bij een lage winst (150.000 euro of minder) is een eenmanszaak daarom (veel) goedkoper.
Omzetten
Lijkt het jou een goede keuze om de stap te nemen, dan kan je je eenmanszaak op twee manieren omzetten in een bv. Met een ‘ruisende overgang’ houdt je bedrijf op papier op te bestaan en wordt de waarde ingebracht in de bv. Er dient hierbij wel met de belastingdienst te worden afgerekend. Met een ‘geruisloze overgang’ wordt de boekhouding van je eenmanszaak voortgezet binnen de bv en schuift de belastingclaim door naar de bv.
Wel of niet?
Als het gaat om belastingen, aansprakelijkheid en status valt er zeker ‘winst’ te behalen door te gaan werken in een bv in plaats van een eenmanszaak.
Bij een bepaalde winst (150.000 euro of meer) worden de fiscale voordelen zeer aantrekkelijk, bij te nemen (financiële) risico’s is je privévermogen veilig wanneer je met schulden of schadeclaims te maken krijgt en in sommige bedrijfstakken komt een bv ook vaak betrouwbaarder over om zaken mee te doen.
Of het tijd is om van zzp naar bv te gaan hangt af van veel omstandigheden. Probeer ééns in de zoveel tijd de balans op te maken of die tijd is gekomen, om zo op de meest optimale manier ondernemer te zijn.
Emelie van den Biesen is juridisch adviseur en mede-eigenaar van Bruikbaar Veelzijdig Juridisch Advies B.V. BVJA is een juridisch advieskantoor voor ondernemers op gebied van juridisch, fiscaal en notarieel advies, werkzaam vanuit verschillende flexkantoren gevestigd in de Randstad. Meer weten over Emelie? Bekijk hier haar profiel.