ZZPSERVICEDESK

Je boekhouding in de cloud. Hoe veilig is dat?

Je boekhouding in de cloud. Hoe veilig is dat?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Steeds meer zzp’ers gaan voor de gemakken van het online boekhouden. Ze delen hun gegevens met hun accountant in de cloud. Maar hoe veilig is die cloud nu eigenlijk?
Waar moet je op letten?
Veiligheid is voor veel ondernemers de voornaamste reden om in de cloud te gaan werken. Het maakt het leven bovendien een stuk makkelijker als je altijd en overal bij je gegevens kunt. Toch weet 50 procent van de ondernemers die in de cloud zit, helemaal niet waar de data dan zijn opgeslagen. Driekwart van hen denkt dat dat in Nederland gebeurt, maar nog niet eens de helft van de data is hier opgeslagen.
 

Transparantie

De cloud blijft een abstract begrip. En dat geldt helemaal voor de veiligheid. Hoe kun je nu oordelen of de cloud waarin jij werkt met je online boekhoudprogramma veilig genoeg is? Welke veiligheidsmaatregelen neemt de cloudaanbieder? Hoe zit het met de privacy? Het vaak om honderden technische, maar ook juridische en organisatorische maatregelen. Die wil je toch niet allemaal uitpluizen? Eigenlijk wil je dus dat jouw cloudleverancier duidelijk communiceert over hoe hij zijn beveiliging heeft geregeld en hoe hij deze dagelijks bewaakt, laat controleren en hier verantwoording over aflegt. Gelukkig zijn daar veiligheidsstandaarden voor, die worden gecontroleerd door externe accountants, maar ze zeggen de gemiddelde gebruiker niet heel veel.
 

Zelf op zoek gaan naar de veiligheid

Toch is het belangrijk beter op deze standaarden te letten, stelt André Salomons, CIO van Financial Suite, die twee jaar geleden onderzoek deed naar hoe transparant cloudaanbieders zijn over hun security. “Een betrouwbare cloudleverancier, heeft geïnvesteerd in deze certificaten. Je moet de communicatie over die certificaten terug kunnen vinden op hun website, bijvoorbeeld in de vorm van een pdf.”
Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat maar één van de onderzochte cloudleveranciers de informatie over de wijze waarop de klantendata is veiliggesteld op orde had. Salomons: “Zoek daarom voordat je in zee gaat met een cloudaanbieder altijd op zijn website of je hierover iets kunt terugvinden. Neem geen genoegen met loze kreten als ‘Wij zijn 100 procent veilig’, als daar geen verdere uitleg bij zit. Is er verder niks over te vinden, zoek dan een andere aanbieder.”
Toch is de cloud veiliger dan wanneer je je gegevens op de thuiscomputer bij je boekhouder hebt staan. “Ik heb tien jaar gewerkt als zzp’er en vind het ideaal om de boekhouding in de cloud te doen. De cloud voldoet aan allerlei securityregels, mechanismen en regels. Je koopt een stuk veiligheid. Maar die moet je dus wel zelf toetsen.”
 

Keurmerk

Gelukkig is er een initiatief om je wat meer inzicht te geven: het Keurmerk Zeker-OnLine. Door online leveranciers van administratieve diensten te certificeren, hoopt de stichting Zeker-OnLine de betrouwbaarheid en veiligheid in de cloud beter zichtbaar te maken voor ondernemers. Om het keurmerk te verkrijgen moeten de leveranciers voldoen aan allerlei eisen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, functionaliteit, uitwisselbaarheid van gegevens en juridische aspecten als privacy en continuïteit. Het initiatief is opgezet door accountants, het Platform voor de Informatiesamenleving (ECP), de Belastingdienst en een groep leveranciers van online boekhoudpakketten.
Zo moet de aanbieder bijvoorbeeld de gegevens van een ondernemer minimaal een half jaar bewaren als de overeenkomst door faillissement van de ondernemer wordt beëindigd. Als hij failliet gaat moet de dienstaanbieder voorzieningen treffen om de dienst nog een maand beschikbaar te stellen om zo de gegevens naar een andere provider over te zetten. Verder moet de ondernemer eigenaar blijven van alle door hem ingevoerde data en wanneer de aanbieder privacy gevoelige gegevens opslaat in de cloud, moet deze zich daarbij houden aan wettelijke eisen.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Urenregistratie
Uren registreren is van groot belang | Keeping Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…
Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben. Met alleen een geldig paspoort kun je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.