ZZP Servicedesk

‘Je eigen weg volgen voelt net alsof je op vakantie bent’: zzp’er Irene inspireert met haar blogs, lezingen en podcast

Interview met Irene onze zzp'ers
Irene van Gent | Foto: Khalid Ouard

‘Je eigen weg volgen voelt net alsof je op vakantie bent’: zzp’er Irene inspireert met haar blogs, lezingen en podcast

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ken je dat gevoel van vakantie hebben? Geen stress of drukte ervaren, niks moeten en doen waar jij zin in hebt. Naar dat gevoel probeert zzp’er Irene van Gent te leven. En hoe ze daar uiting aan geeft? Met het schrijven van boeken en blogs, geven van lezingen en hosten van een podcast. “Het is belangrijk dat er verhalen gedeeld worden over een liefdevolle wereld om mensen te inspireren hun eigen weg te volgen. Ieder persoon heeft dingen te ontdekken om ze vervolgens naar een hoger plan te tillen. Of te zeggen, dit pas niet bij me, ik stop ermee.”

Het was 2009. Terwijl haar vriendinnen allemaal gingen samenwonen, huizen kochten en kinderen kregen, voelde Irene aan alles dat ze weg moest. Daarom verkocht ze haar huis, zegde haar baan op en ging op reis. “Ik zou wel zien waar ik uit zou komen. En daar waar ik dacht dat dit gevoel maximaal een jaar zou duren, leef ik nog steeds zo.”

Want hoewel Irene in 2014 is teruggekomen van haar reis, voelt ze zich nog steeds licht en stressloos. Dat heeft ze op haar reis geleerd door middel van yoga. “Ik heb in India een opleiding tot yogadocent gedaan en dacht: ik wil deze wijsheden gaan overdragen. Ze zijn zo relevant voor het hier en nu in Nederland: een land waar altijd drukte is en veel van je verwacht wordt.”

“Ook wilde ik me niet gaan gedragen als de meeste Nederlanders. Dan bedoel ik de mensen die heel hard werken en in het weekend heel hard vrij zijn. Het is heel makkelijk om daarin mee te gaan, omdat iedereen dat doet en denkt dat anderen dat verwachten.”

Geluk in 8 koppen thee

“Vlak na mijn reis ben ik begonnen met het schrijven van mijn boek ‘Geluk in 8 koppen thee’, voor diegenen die willen leven als een yogi en in het dagelijks leven de rust willen ervaren die je ook op een yogamat voelt. Daar zijn kleine veranderingen voor.”

Verschillende opdrachten

Het ondernemen begon voor Irene al vóór haar reis. “In 2004 werkte ik voor een stichting die ondernemerschap en innovatie stimuleerde en ik werkte voor Hogeschool Utrecht. In die fase realiseerde ik al dat ik best vrij was. Toen dat contract eenmaal afliep, had ik zo’n 4 of 5 opdrachtgevers met leuke opdrachten voor mij. Ik wilde dat gewoon gaan proberen. Als het niet zou lukken, dan heb ik die ervaring ook weer meegepakt, dacht ik. Als zzp’er organiseerde ik evenementen en netwerkbijeenkomsten, schreef communicatieplannen, gaf trainingen over hoe je je netwerk kunt vergroten en schreef heel veel teksten.”

Naast het schrijven van een eigen boek heeft Irene na haar reis het zelfstandig ondernemerschap ook weer opgepakt. “Zo heb ik als kok, yogadocent en barista gewerkt, ben ik spreker geweest en heb ik interim werk gedaan. Momenteel werk ik in een boekwinkel en dat doe ik naast de schrijf- en spreekopdrachten en het hosten van mijn podcast. Ik probeer heel veel dingen uit. Waar ik zin in heb, doe ik ook. Alles wat ik wil ga ik visualiseren en vaak gebeurt het daarna ook echt.”

En wat Irene het fijnst vindt aan deze activiteiten? “Zo kan ik al mijn talenten inzetten. Schrijven is een inside job, dan werk ik in stilte en met focus aan een verhaal. Met mijn podcast ben ik meer naar buiten gericht.”

‘Volg je eigen weg’ Podcast

Het eerste seizoen van Irene’s podcast komt bijna ten einde. De nadruk ligt hierbij op het volgen van je eigen weg, hét onderwerp van haar meest recente boek. “Ik nodig mensen uit met een inspirerend verhaal. Soms komen ze zelf op mijn pad of mensen laten me weten dat ze hun verhaal willen delen. Door deze gesprekken heb ik geleerd welke verhalen ik echt wil brengen, met het doel: mensen inspireren.”

Ook denkt Irene al na over een tweede seizoen. “Nu wil ik echt verhalen gaan delen over en voor een liefdevolle wereld. Het gaat dan meer over onderwerpen als duurzaam leven en minimalisme. De planning is uiterlijk volgend jaar weer verder te gaan.”

Kijk op de onderneming

“Het ene moment loopt mijn onderneming super, heb ik leuke opdrachten en kan ik me daar prima mee bedruipen. Het andere moment staat alles stil, zoals de afgelopen coronaperiode. Ik ben een gedwongen tijd van bezinning in gegaan. Ik merkte dat ik meer behoefte heb aan contact en onderdeel wil zijn van een groter geheel. Daarom ben ik begonnen in de boekhandel.”

Visie op ondernemerschap

We waren benieuwd naar Irene’s visie op het ondernemerschap. “Ondernemerschap is voor mij: compleet volgen waar ik op een bepaald moment behoefte aan heb. Ik heb geen behoefte om een bedrijf te creëren dat veel mensen in dienst heeft bijvoorbeeld. Dan zit ik vast. Ondernemerschap is voor mij niet zozeer het bouwen van een imperium, maar de vrijheid hebben om mijn creativiteit de ruimte te geven om te laten stromen. En niet vergeten waar ik mijn plezier uithaal.”

Meer weten over Irene? Bekijk dan haar website: irenevangent.com.

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar [email protected] 

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…
optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in 2021 per uur aan hun opdrachtgevers vragen voor hun…
starten in coronatijd
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit de talloze voorbeelden, die in economisch zwaar weer gestart zijn. Is…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.