ZZP Servicedesk

Je onderneming uitschrijven bij de KvK: ‘turbo’ of toch niet?

Je onderneming uitschrijven bij de KvK: ‘turbo’ of toch niet?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wanneer je wilt stoppen met je onderneming en deze wilt uitschrijven bij de Kamer van Koophandel moeten er twee fasen worden doorlopen: de ontbinding en de vereffening. Deze fasen worden samen ook wel de liquidatie van de onderneming genoemd.
Blog van Emelie van den Biesen | BVJA
Zodra de onderneming in ontbinding is, geeft dit aan dat de onderneming alleen nog bestaat voor zover dit nodig is voor de vereffening van het vermogen. De vereffening bestaat uit het opmaken van een rekening en verantwoording, zodat je weet wat er uiteindelijk overblijft om uit te keren aan eventuele rechthebbenden.
 

Turbo liquidatie

Een turbo liquidatie is een versnelde liquidatie, waarvoor alleen kan worden gekozen wanneer er geen baten en/of schulden meer zijn binnen de onderneming. Oftewel; het moet gaan om een ‘lege onderneming’. In dat geval houdt de onderneming onmiddellijk op te bestaan en is er geen sprake van vereffening.
 
Door turbo liquidatie kan de onderneming sneller en goedkoper worden uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel. Voorzichtigheid hierbij is van groot belang; je moet er o.a. zeker van zijn dat er geen schuldeisers meer zijn, dat alle bankrekeningen zijn opgeheven en aan alle belastingverplichtingen is voldaan.
 
Als een turbo liquidatie niet mogelijk is dan moet je de standaard liquidatieprocedure volgen. Hieronder volgt een kort overzicht van de te nemen stappen.
 

Ontbinding

De liquidatie start met een besluit van de aandeelhouders tot ontbinding van de onderneming en vereffening van haar vermogen, de benoeming van de vereffenaars en het aanwijzen van een bewaarder van de administratie van de onderneming.
 
Van het besluit tot ontbinding wordt opgaaf gedaan bij de Kamer van Koophandel waarbij tevens de liquidatiebalans en de rekening en verantwoording worden gedeponeerd. Deze stukken moeten ook ter inzage worden gelegd op het kantoor van de onderneming.  
 
Vanaf het moment van de ontbinding moeten aan de naam van de onderneming de woorden ‘in liquidatie’ worden toegevoegd in alle stukken, brieven en aankondigingen van of door de onderneming.
 

Dagblad

De liquidatie moet vervolgens worden aangekondigd door het plaatsen van een advertentie in een landelijk verspreid dagblad. Met de plaatsing van de advertentie vangt een termijn aan van twee maanden waarin iedere schuldeiser of rechthebbende kan protesteren tegen de liquidatie.
 
Na afloop van de termijn wordt een verklaring van deponering bij de Kamer van Koophandel en een verklaring geen-protest bij de rechtbank opgevraagd. Vervolgens kan, tenzij protest is aangetekend en dit gegrond is verklaard, de ontbinding worden verwerkt in de Kamer van Koophandel.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

huis
Werk jij als zzp’er vanuit huis? Dan is jouw woonadres als zzp’er voor iedereen te vinden via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK)? De meeste zzp’ers vinden dit geen prettig idee. Als het aan de AP ligt, behoort deze…
Blije zzp'er denkt na achter laptop
Gaaf! Het verkopen van je producten of diensten aan klanten uit het buitenland is een mooie mijlpaal. Je bent met jouw onderneming nu officieel internationaal actief. Maar van welke regels moet je nu allemaal op de hoogte zijn? En welk btw-tarief…
Verplichte AOV voor zzp'ers duurt nog jaren
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp’ers betalen dan maandelijks premie. Een jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de…
zzp'er met stress belt klanten
Voor veel zzp’ers is het vroeg of laat een teleurstellende realiteit: opdrachtgevers die verzuimen (op tijd) te betalen. Onbetaalde facturen kunnen tot veel onzekerheid en frustratie leiden. Het kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je jouw…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.