ZZP Servicedesk

Jonge ondernemer Nikki barst van de energie: ‘Ik vind zoveel leuk, dat maakt keuzes maken soms best lastig’

Interview met jonge ondernemer Nikki Pommer
Nikki Pommer | Foto: Femke Meijboom

Jonge ondernemer Nikki barst van de energie: ‘Ik vind zoveel leuk, dat maakt keuzes maken soms best lastig’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een alleskunner in haar branche, zo zou je zzp’er Nikki Pommer best kunnen noemen. Met haar 22 jaar valt ze onder de categorie ‘jonge ondernemers’, maar haar ervaringen doen daar zeer zeker niet ten onder. Op haar 17e kwam ze in een burn-out terecht, is deze gelukkig nu ‘te boven’, en de lessen die hieruit zijn getrokken blijven waardevol in al haar activiteiten. Met het schrijven van boeken, optreden als spreker en coach én host van een eigen podcast heeft ze haar “ideale baan” gecreëerd.

Waar de afgelopen periode voor veel zzp’ers in het teken stond van stress, angst en omzetverlies, heeft het Nikki positief aan het denken gezet. “Het was én is zo’n vruchtbare tijd voor mij. Bij andere sprekers ontstond een blinde paniek – en dat begrijp ik -, want veel inkomen viel weg. Veel ging online. Maar ik wilde niet met de massa meegaan. Ik ben van mezelf altijd al eigenwijs geweest en heb een bepaalde visie. Dat heeft me tot mooie inzichten gebracht.”

Schrijver van inspirerende boeken

De coronaperiode bleek namelijk wel een vruchtbare tijd voor het schrijven van boeken. “Ik kreeg veel verzoeken om te helpen bij het schrijven, redigeren of uitgeven van een eigen boek.” Want boeken schrijven: dat heeft Nikki ook gedaan. Zo schreef ze ‘De wijze lessen van een twintiger’, waarin ze beschrijft hoe het is om een stapje terug te doen in een wereld waarin iedereen gericht is op prestatie. Ook het boek ‘Indie’ staat op haar naam. Een boek met tips voor het uitgeven in eigen beheer. “Mede door dit boek besteed ik nu 65 procent van mijn tijd aan het coachen van mensen die dezelfde drive hebben als ik toen had. Dat is echt ontzettend tof.”

Ik schat mezelf op waarde, maar ben ook bereid om het werk te doen, want dat loont.”

Coachingstrajecten

“Hoe zo’n traject er precies uitziet is lastig van tevoren te zeggen. Het is bovendien heel specifiek, want de één heeft al een half boek geschreven en de ander begint met een idee. Coaches van de oude stempel willen je nog weleens vertellen wat je moet doen, maar zo wil ik niet zijn. Een boek schrijven is zo’n creatief en uniek proces; het is niet op één manier vorm te geven. De ene schrijver heeft structuur nodig en de ander niet. Ik leer hierdoor ook van anderen en dat geeft me zoveel energie.”

Workshops en spreeksessies

Haar eerste boek ‘De wijze lessen van een twintiger’ heeft er mede voor gezorgd dat ze ook veel aanvragen binnenkrijgt voor workshops en spreeksessies. Ik heb, in de tijd voor corona, veel sessies en workshops gegeven voor jongeren. En juist die afwisseling in doelgroepen vind ik heel tof. Meestal gaat het met jongeren specifiek over stress, burn-outs en preventie, maar ook creativiteit vinden scholen nu echt belangrijk. Ook met ondernemers doe ik verschillende sessies. Dan ga ik in gesprek over het netwerken en de psychologie daarachter, ook wel beïnvloedingspsychologie genoemd. Langzamerhand kan ik de workshops en sessies weer gaan oppakken.”

Wanneer ben je een expert?

En of dit alles Nikki nu een boeken-, burn-out- of spreekexpert maakt? “Door mijn boeken noemen mensen mij zo, maar ik ben daar nooit zo mee bezig geweest. Ik geloof in het opbouwen van je onderneming met energie. En of mensen je dan een expert vinden moeten ze zelf weten. Ik schat mezelf op waarde, maar ben ook bereid om het werk te doen, want dat loont.”

Succesvol Falen de podcast

Ook heeft Nikki vrij recent haar eigen podcast online gezet. “Al langer speelde ik met het idee om een derde boek te schrijven over succesvol falen. Door omstandigheden kwam dit er maar steeds niet van en heb ik besloten om dit onderwerp in een podcast te verwerken.”

En wat succesvol falen inhoud? “Succes is iets waar we best veel over praten, maar falen hoort daar voor mij zeker bij. Je mag succesvol willen zijn, als je daar maar niet aan onderdoor gaat. Over het algemeen hoor ik dat mensen het fijn vinden dat die nuance wordt gebracht. De podcasts zijn nu voor een groot deel solo en ben van plan om interessante gasten te gaan interviewen die met dit onderwerp te maken hebben gehad.”

“Wat ik vooral wil meegeven, is dat mensen moeten weten dat ze hun eigen leven kunnen vormgeven. Haal er echt uit wat voor jou belangrijk is, geef jezelf de ruimte. Ga niet proberen om alle informatie als een spons op te zuigen en kijk heel selectief wat jou helpt en wat niet.”

Bomvol energie

Als je zoveel doet, vragen wij ons af waar Nikki nou de meeste energie van krijgt. “Het is moeilijk om die vraag te beantwoorden. Het coachen vind ik fijn omdat ik dan lekker thuis kan blijven, maar als ik een training geef kom ik vaak met zoveel energie van zo’n plek af. Uiteindelijk denk ik dat mensen me daarom inhuren. Toch blijft het voor mij belangrijk om te bedenken waar ik de focus op wil leggen. Ik vind zoveel leuk, dat het maken van keuzes soms best lastig is.”

Wil je meer weten over Nikki en over haar activiteiten? Bekijk dan hier haar website.

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar [email protected] 

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Knopen doorhakken
Als je in loondienst werkt worden belangrijke beslissingen vaak genomen en knopen doorgehakt door de manager of baas. Als zzp’er dien je dit echter helemaal zelf te doen. Dagelijks neem jij je eigen beslissingen en maak je keuzes voor je…
Sjanne Marie van den Groenendaal promoveert
Sommige zzp’ers maken de tocht naar de Kamer van Koophandel, omdat zij diep van binnen altijd al eigen baas hebben willen zijn. Voor anderen voelt het als de enige manier om te ontsnappen aan de vervelende sfeer op werk. In haar promotieonderzoek…
Powerwoman Diana Yussupova lacht
Voor sommige ondernemers is het een uitdaging helder te verwoorden welke verandering zij met hun onderneming willen realiseren. Powerwoman Diana Yussupova behoort duidelijk niet tot die categorie. De passie voor haar onderneming spat door de…
pexels-josh-sorenson-976866
Voor jezelf beginnen kan een spannende stap zijn. Als ondernemer heb je wat minder zekerheden en juist meer verantwoordelijkheden. Maar juist de vrijheid vinden veel ondernemers heel fijn. Én het kan ook nog eens je portemonnee een plezier doen….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.