ZZP Servicedesk

Kabinet schrapt plan voor minimumtarief en zelfstandigenverklaring voor zzp’ers

Kabinet schrapt plan voor minimumtarief en zelfstandigenverklaring voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het kabinet ziet af van de plannen voor een minimumtarief voor zzp’ers. Ook de zelfstandigenverklaring die nodig zou worden om een hoger tarief te kunnen vragen komt er niet.

Er komt geen wetsvoorstel voor het beleid, schrijven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Het brengt volgens de bewindsmannen te veel administratieve lasten met zich mee voor zzp’ers om echt effectief te zijn. 

Internetconsultatie

Het besluit volgt op een internetconsultatie van de minister van Sociale Zaken over de komst van de nieuwe zzp-wet, de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

Eerder werd al duidelijk dat veel zzp’ers en organisaties bergen administratie en complexe regels vreesden door de nieuwe wet.

Minimumtarief

Onderdeel van het voorstel was een minimumuurtarief van 16 euro per gewerkt uur. Wie meer dan 75 euro per uur verdient, moest een zelfstandigenverklaring opstellen met de opdrachtgever.

Voor de groep die meer dan 16 euro, maar minder dan 75 euro per uur verdient, zou worden getest met online vragenlijst. Een zogenoemde webmodule moest bepalen of een opdracht kan worden uitgevoerd als zelfstandige.

Het kabinet hoopte met de regels meer duidelijkheid te geven over wanneer iemand zelfstandige is en wanneer er sprake is van een verkapt dienstverband.

'De helft is schijnzelfstandig'

Uit testen met de module blijkt nu dat in bijna de helft van de gevallen geen werk kan worden gedaan als zzp’er en er een dienstverband nodig is. Het gaat hier overigens om een test met opdrachtgevers die zzp’ers willen inhuren voor een dienst en bijvoorbeeld niet om zzp’ers die producten verkopen. 

“In 48 procent van de opdrachten gaf de webmodule de indicatie dienstbetrekking”, schrijft de minister. Hij noemt dat ‘zorgwekkend’. 

Wel duidelijkheid, geen zekerheid

Volgens hem geeft de test wel duidelijkheid, maar geen zekerheid. De uitkomsten van de module kunnen voor bedrijven aanleiding zijn om de werkrelatie met zzp’ers aan te passen.

Om die reden komt de module in het najaar beschikbaar als hulpmiddel om de relatie tussen zzp’er en opdrachtgever te helpen bepalen. Bedrijven kunnen er vrijwillig gebruik van maken.

Armoede tegengaan

Het kabinet zegt hoe dan ook te lage tarieven te willen tegengaan. Daarvoor wordt overlegd met belanghebbenden in het veld. Brancheorganisaties ZZP Nederland en PZO noemden de voorstellen voor een minimumtarief en een zelfstandigenverklaring eerder onwerkbaar en niet te handhaven.

Er moet bovendien bescherming komen voor zzp’er die werken voor platforms zoals Deliveroo, die vaak werken tegen zeer lage tarieven. Hiervoor wordt gekeken naar nieuwe regelgeving.

Stap terug

“We zetten soms zo twee stappen vooruit, en een stap terug zoals met dit wetsvoorstel, wat ontzettend jammer is”, aldus Koolmees. 

“Maar het is geen verloren tijd, we zien steeds beter waar de kwetsbaarheden zitten en daar gaan we weer net zo hard mee verder.”

Dit artikel is afkomstig van rtlnieuws.nl.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

box 3 heffing buitensporig hoog
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord de ambitie uitgesproken om een box 3-stelsel uit te werken op basis van het werkelijk rendement. In…
Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Whitepaper belastingmaatregelen
Gratis premium Download Belastingmaatregelen voor zzp’ers in tijd van corona Belastingmaatregelen op een rij Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven…
Invulmodel bezwaarschrift Tozo
Gratis premium Download Bezwaarschrift afgewezen tozo-aanvraag Invulmodel bezwaarschrift De Tozo-regeling valt onder de werking van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en zzp’ers hebben daarom…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.