ZZP Servicedesk

Kan ik na de coronacrisis nog door als zzp’er en waar vind ik hulp?

Kan ik na de coronacrisis nog door als zzp’er en waar vind ik hulp?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Voor welke ondersteuning kun je als zzp’er in zwaar weer door Corona bij je gemeente terecht? In het kader van de TOZO-regelingen bieden gemeenten zzp’ers gratis hulp. Als gevolg van de crisis spelen bij een flinke groep zzp’ers vragen als: (hoe) ga ik het redden na de crisis? Moet ik op een andere manier gaan ondernemen of zelfs in loondienst? Jouw gemeente biedt je hierbij gratis hulp in de vorm van coaching, bedrijfsadvies en heroriëntatie.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Je doorloopt een intake om te kijken of je in aanmerking komt voor gratis ondersteuning bij je gemeente. Per gemeente verschilt het hoe je gebruik kan maken van deze zgn. heroriëntatie. Als je een TOZO-uitkering ontvangt is de kans groot dat je snel hulp kunt krijgen. 

Voor wat voor soort ondersteuning kun je bij je gemeente terecht?
1. Je wilt door met je onderneming en ziet kansen, ondanks de problemen door de coronacrisis.
Je omzet is bijvoorbeeld sterk teruggevallen doordat opdrachten zijn afgezegd en/of er geen nieuwe opdrachten zijn binnengekomen.
In persoonlijke (online)sessies met een ondernemerscoach bespreek je óf, en zo ja, wélke weg je kunt inslaan om je onderneming winstgevender te maken. Denk bijvoorbeeld aan een ander businessmodel of het bedienen van andere marktsegmenten in combinatie met aangepaste producten of diensten. Of aan de mogelijkheid om je als zzp’er op een andere business te gaan richten.
De gemeente werkt samen met ervaren ondernemerscoaches van wie je, als een richting is bepaald, praktische handvatten krijgt om je onderneming weer rendabel te maken.   

2. Je bent in acute (financiële) problemen gekomen door de crisis en komt er zelf niet uit.
Wanneer je uitgaven hetzelfde blijven en je omzet flink terugvalt, kun je snel schulden gaan opbouwen zoals huur, achterstallige betalingen aan leveranciers en belastingschulden, zoals btw. Het helpt als een op financieel gebied ervaren coach samen met jou kijkt naar wat je kunt doen om deze acute schulden op te lossen. Denk onder andere aan betalingsregelingen met de fiscus.

Maar er kunnen ook andere urgente praktische problemen spelen, zoals het niet kunnen vinden van financiering. En het kan zijn dat de zorgen over (niet kunnen) ondernemen in de crisis zo groot zijn geworden dat je het psychisch moeilijk hebt gekregen. Ervaren coaches via de gemeente kunnen je helpen bij het oplossen van praktische zaken. En ze kunnen je, indien nodig en gewenst, ook helpen of doorverwijzen bij psychische klachten.   

3. Je overweegt om deels of helemaal te stoppen als zzp’er en een (deeltijd)baan te zoeken.
Parttime zzp-schap (dus in combinatie met deeltijdwerk in loondienst) kan je financiële zekerheid geven terwijl je óók ondernemer blijft.
Samen met een coach bekijk je wat past bij jouw kennis/ ervaring en op welk gebied je graag een baan wilt vinden. Je bespreekt hoe je dat gaat doen en welke mogelijkheden er zijn voor eventuele om- of bijscholing.

Hulp nodig?

Wil je méér weten, neem dan contact op met je gemeente of stel je vragen via een e-mail naar [email protected]

ZZP Servicedesk heeft een ondersteuningspakket voor zzp’ers ontwikkeld voor heroriëntatie en ondersteuning na de coronacrisis. Onderdeel daarvan vormen diverse coachingtrajecten op alle bovengenoemde terreinen uitgevoerd door ervaren ondernemerscoaches en bedrijfsadviseurs en deelname aan diverse workshops en trainingen om je sterker en weerbaarder te maken als ondernemer.

Je gemeente kan je doorsturen naar ZZP Servicedesk om gebruik te kunnen maken van het ondersteuningspakket. Klik voor meer informatie op: 

Hulp bij heroriëntatie

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

huis
Werk jij als zzp’er vanuit huis? Dan is jouw woonadres als zzp’er voor iedereen te vinden via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK)? De meeste zzp’ers vinden dit geen prettig idee. Als het aan de AP ligt, behoort deze…
zzp'er tankt in buitenland
Heb jij als zzp’er in 2020 zakelijke kosten gemaakt in een ander EU-land? Bijvoorbeeld toen je voor overleg op bezoek ging bij een zakenrelatie in Duitsland of België? Betaalde buitenlandse btw kun je terugkrijgen. Mits je op tijd in actie…
pexels-josh-sorenson-976866
Voor jezelf beginnen kan een spannende stap zijn. Als ondernemer heb je wat minder zekerheden en juist meer verantwoordelijkheden. Maar juist de vrijheid vinden veel ondernemers heel fijn. Én het kan ook nog eens je portemonnee een plezier doen….
pexels-marcus-aurelius-4064174
Iedereen weet hoe belangrijk een goede nachtrust en voldoende slaap is. De vele studies en onderzoeken naar slaap beamen dit. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en brein zich van de dag, zodat je de volgende ochtend weer fris wakker wordt en…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.