ZZP Servicedesk

Kan ik na de coronacrisis nog door als zzp’er en waar vind ik hulp?

Kan ik na de coronacrisis nog door als zzp’er en waar vind ik hulp?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Voor welke ondersteuning kun je als zzp’er in zwaar weer door Corona bij je gemeente terecht? In het kader van de TOZO-regelingen bieden gemeenten zzp’ers gratis hulp. Als gevolg van de crisis spelen bij een flinke groep zzp’ers vragen als: (hoe) ga ik het redden na de crisis? Moet ik op een andere manier gaan ondernemen of zelfs in loondienst? Jouw gemeente biedt je hierbij gratis hulp in de vorm van coaching, bedrijfsadvies en heroriëntatie.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Je doorloopt een intake om te kijken of je in aanmerking komt voor gratis ondersteuning bij je gemeente. Per gemeente verschilt het hoe je gebruik kan maken van deze zgn. heroriëntatie. Als je een TOZO-uitkering ontvangt is de kans groot dat je snel hulp kunt krijgen. 

Voor wat voor soort ondersteuning kun je bij je gemeente terecht?
1. Je wilt door met je onderneming en ziet kansen, ondanks de problemen door de coronacrisis.
Je omzet is bijvoorbeeld sterk teruggevallen doordat opdrachten zijn afgezegd en/of er geen nieuwe opdrachten zijn binnengekomen.
In persoonlijke (online)sessies met een ondernemerscoach bespreek je óf, en zo ja, wélke weg je kunt inslaan om je onderneming winstgevender te maken. Denk bijvoorbeeld aan een ander businessmodel of het bedienen van andere marktsegmenten in combinatie met aangepaste producten of diensten. Of aan de mogelijkheid om je als zzp’er op een andere business te gaan richten.
De gemeente werkt samen met ervaren ondernemerscoaches van wie je, als een richting is bepaald, praktische handvatten krijgt om je onderneming weer rendabel te maken.   

2. Je bent in acute (financiële) problemen gekomen door de crisis en komt er zelf niet uit.
Wanneer je uitgaven hetzelfde blijven en je omzet flink terugvalt, kun je snel schulden gaan opbouwen zoals huur, achterstallige betalingen aan leveranciers en belastingschulden, zoals btw. Het helpt als een op financieel gebied ervaren coach samen met jou kijkt naar wat je kunt doen om deze acute schulden op te lossen. Denk onder andere aan betalingsregelingen met de fiscus.

Maar er kunnen ook andere urgente praktische problemen spelen, zoals het niet kunnen vinden van financiering. En het kan zijn dat de zorgen over (niet kunnen) ondernemen in de crisis zo groot zijn geworden dat je het psychisch moeilijk hebt gekregen. Ervaren coaches via de gemeente kunnen je helpen bij het oplossen van praktische zaken. En ze kunnen je, indien nodig en gewenst, ook helpen of doorverwijzen bij psychische klachten.   

3. Je overweegt om deels of helemaal te stoppen als zzp’er en een (deeltijd)baan te zoeken.
Parttime zzp-schap (dus in combinatie met deeltijdwerk in loondienst) kan je financiële zekerheid geven terwijl je óók ondernemer blijft.
Samen met een coach bekijk je wat past bij jouw kennis/ ervaring en op welk gebied je graag een baan wilt vinden. Je bespreekt hoe je dat gaat doen en welke mogelijkheden er zijn voor eventuele om- of bijscholing.

Hulp nodig?

Wil je méér weten, neem dan contact op met je gemeente of stel je vragen via een e-mail naar [email protected]

ZZP Servicedesk heeft een ondersteuningspakket voor zzp’ers ontwikkeld voor heroriëntatie en ondersteuning na de coronacrisis. Onderdeel daarvan vormen diverse coachingtrajecten op alle bovengenoemde terreinen uitgevoerd door ervaren ondernemerscoaches en bedrijfsadviseurs en deelname aan diverse workshops en trainingen om je sterker en weerbaarder te maken als ondernemer.

Je gemeente kan je doorsturen naar ZZP Servicedesk om gebruik te kunnen maken van het ondersteuningspakket. Klik voor meer informatie op: 

Hulp bij heroriëntatie

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

pexels-karolina-grabowska-4472059
Sinds 7 juni 2021 zijn er nieuwe regels over auteursrecht toegevoegd aan de al bestaande Europese regels. De nieuwe regels maken de verschillen tussen de landen van de EU kleiner en sluiten beter aan bij het groeiend digitaal gebruik van beschermd…
zzp'er aan de telefoon
Veel zzp’ers vervloeken het, maar tegelijkertijd is het voor velen een cruciale stroom van nieuwe klanten: koud bellen. Vanaf 1 juli 2021 verbiedt de nieuwe Telecommunicatiewet jou als zzp’er deze koude manier van acquisitie toe te passen. Wat…
pexels-pixabay-259100
De vooruitzichten op economisch herstel na corona zijn positief en de economie gaat langzaam weer open. Toch gaat het niet voor iedereen even snel en zijn er nog veel onzekerheden. Om zelfstandig ondernemers ruimte te geven zich te herpakken wordt…
Vrouw berekent tarief
Afgelopen week presenteerde de Sociaal-Economische Raad (SER) haar visie op de arbeidsmarkt van de toekomst. Via extra verplichtingen voor zzp’ers wil het flexibele arbeidsrelaties terugdringen. Arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd moeten…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.