ZZP Servicedesk

Lever je met je webshop in de EU? Nieuwe regels per 1 juli 2021

Lever je met je webshop in de EU? Nieuwe regels per 1 juli 2021

Lever je met jouw webshop goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen en behaal je met die webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je levert.

In dit artikel

Wat verandert er precies?
De omzetdrempels per EU-land vervallen. Er komt één omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn en die je levert aan klanten in andere EU-landen die geen btw-aangifte hoeven te doen, zoals particulieren.

Wat verandert er voor jou?
Is de omzet uit jouw webwinkel maximaal € 10.000,-? Dan bereken je de Nederlandse btw, doe je Nederlandse btw-aangifte en betaal je Nederlandse btw.

Is de omzet uit jouw webwinkel (bijgeleverde diensten dienen meegeteld te worden) hoger dan €10.000,-? Dan bereken je de btw van het EU-land waar je de goederen of digitale diensten levert.

Waarom deze nieuwe regels?
Met de nieuwe btw-richtlijn wil de Europese Commissie drie dingen bereiken:

  • De btw-heffing vereenvoudigen
  • Een ‘gelijk speelveld’ creëren voor ondernemers binnen en buiten de EU
  • Btw-fraude op pakketten met een kleine waarde tegengaan

Hoe beperk je de administratieve lasten
Lijkt het je omslachtig om per land afzonderlijk btw aan te geven? Je bent niet de enige! Gelukkig biedt de Belastingdienst een oplossing. Om administratieve lasten te beperken, heb je namelijk de mogelijkheid om via het éénloketsysteem deel te nemen aan de Unieregeling. Binnen dit éénloketsysteem kun je ieder kwartaal je btw-melding (aangifte) doen en de betaling in een keer afhandelen. In onderstaand overzicht van de Belastingdienst zie je de verschillen tussen btw aangeven in het land van je klant en btw aangeven via de Unieregeling.

Wat verandert er nog meer?
De vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met €22,- vervalt. Daarnaast worden platforms in sommige gevallen btw-plichtig voor de verkoop van goederen via deze platforms. Een compleet overzicht van de nieuwe EU btw-regels vind je hier.

Hoe begin je een webshop?
Koop of maak jij fantastische producten die je over de landsgrens zou willen verkopen? Misschien is een webshop ook iets voor jou. Overweeg je er zelf een te maken? Let dan op deze vijf technische zaken. Wil je het bouwen van jouw webshop liever uitbesteden? Weet dat er tegenwoordig partijen zijn, die een volledige webshop bij je kunnen leveren binnen 30 minuten.

Bron: Belastingdienst.nl

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.