ZZP Servicedesk

Liesbeth brengt Zeeuws sap naar Kopenhagen

Liesbeth brengt Zeeuws sap naar Kopenhagen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De Nederlandse Liesbeth Zonnevijlle woont en werkt sinds 1987 in Kopenhagen. Ze wil niet meer weg uit de Deense hoofdstad, maar in haar hart blijft ze altijd Zeeuwse. Daarom besluit ze nu een stukje Zeeland naar Denemarken te brengen: de sapjes van De Appelaere. Maar een product importeren, hoe doe je dat?
Hoe importeer ik een product naar Denemarken?
Liesbeth Zonnevijlle komt uit Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Op haar zeventiende gaat ze naar Amerika als uitwisselingsstudent en ontmoet daar haar toekomstige man: een Deen. Ze keert terug naar Nederland, maakt haar secretaresseopleiding af en vertrekt naar Denemarken. Daar krijgt ze al snel werk bij een Engelstalig transportbedrijf en later bij luchtvaartmaatschappij KLM. Op dit moment verzorgt ze zakenreizen bij een reisbureau en daarnaast is ze bezig met haar eerste, eigen onderneming.

Importeren

“Ondernemen is helemaal nieuw voor mij,” vertelt ze. “Ik ben nu bijna anderhalf jaar bezig en heb enorm veel geleerd. Een product importeren en verkopen, daar komt meer bij kijken dan je denkt.”
Liesbeth verkoopt in Denemarken natuurzuiver appel-, peren- en sinaasappelsap van het Zeeuwse bedrijf De Appelaere. Ze gaat zo’n vier keer per jaar terug naar Zeeland, waar haar ouders wonen. “Van mijn ouders hoorde ik dat het bedrijf goed groeide”, vertelt ze. “Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Ik dacht ‘misschien is dat ook iets voor Denemarken’.”

De Appelaere

Het familiebedrijf De Appelaere wordt gerund door Henk Tazelaar en zijn dochters Carin en Janine. Zij verkopen honderd procent natuurlijk sap in een recyclebare verpakking. “Ik ben spontaan naar Janine gegaan en vroeg of ze het zag zitten om hun producten in Denemarken te verkopen. Ze was enthousiast: ‘laten we het maar gewoon proberen’.”

Importeren naar Denemarken

Zo gezegd, zo gedaan. “Ik moest een btw-nummer aanvragen en de import moest goedgekeurd worden. Het is geen gecompliceerd product. Gewoon papieren invullen en gaan,” vertelt Liesbeth. “Janine heeft me goed geholpen. Zij had natuurlijk al meer ervaring en ze kon alle informatie geven over bijvoorbeeld verpakkingsproducenten.”

Samen of alleen?

Liesbeth werkt nauw samen met Janine van De Appelaere. Daarnaast had ze tot 1 oktober een zakenpartner. Zij waren samen gestart met eigen, gezond product van noten en chocola dat ze maakten in een professionele keuken. Ook organiseerden ze evenementen en workshops en ze waren samen begonnen met de import van het De Appelaere-sap.
“Het was te veel,” vertelt Liesbeth. “Events organiseren, producten maken, importeren, verkopen. En dan nog mijn baan bij het reisbureau. Wat wilde ik nou eigenlijk? De sappen van De Appelaere, daar stond ik echt achter. Het past bij mij, zo’n Zeeuws familiebedrijf. Dus ik heb het partnerschap opgezegd en focus me nu in mijn eentje op de import.”

Voedsel en Waren Autoriteit

De import gaat makkelijk, maar bij het verkopen krijgt ze te maken met de Deense Voedsel en Waren Autoriteit. “Zodra je start komt een inspecteur langs,” vertelt Liesbeth. “Voldoe je niet aan de regels dan krijg je een boete. Als ze nog een keer langskomen, moet alles op orde zijn.”
Liesbeth heeft zich ingelezen: ze moet een boekje maken over hoe ze omgaat met de verse producten en de sapjes moeten voorzien zijn van een Deens etiket. “Engels is niet genoeg, er moet Deens op, of een andere Scandinavische taal,” vertelt ze. “Dat hebben we opgelost met een label aan een elastiekje. Zo hoeven er geen aparte flesjes voor Denemarken gevuld te worden, want dat is duurder.”

Meedenkende inspecteur

Verder moet ze een boekje maken waarin staat hoe ze omgaat met het product: van verscheping naar ontvangst, opslag en verkoop. “Ik had een begin gemaakt, maar het was nog niet helemaal af. Het is vrij ingewikkeld voor een startende ondernemer. Dat gaf de inspecteur ook toe. Hij stuurde mij een zelfgemaakte, extra handleiding toe. Heel handig!”

Combinatie met loondienst

Inmiddels verkoopt ze haar sapjes bij lokale bakkers, scholen, sportclubs en een advocatenbureau. “Biologisch voedsel is heel populair in Denemarken,” vertelt ze. Ze vindt het verkopen en contact met de klanten heel leuk. Toch behoudt ze haar baan bij het reisbureau. “Het is belangrijk om verschillende dingen te doen: dat helpt je vanuit meerdere perspectieven naar je product te kijken. En dankzij mijn vaste baan kan ik rustig aan doen: er zit minder druk op en zo blijft het leuk.”
MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!