ZZP Servicedesk

‘‘Liever een grote knecht dan een kleine baas’’

‘‘Liever een grote knecht dan een kleine baas’’

Informatie-analist Rick Kegel van ihupani zit al bijna twintig jaar in het vak, maar heeft pas in 2012 de stap naar het zelfstandig ondernemerschap gemaakt. ‘‘Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze en ik geniet nu iedere dag van mijn vrijheid.’’

Rick Kegel over zijn overstap naar zelfstandig ondernemerschap
‘‘Ik help mensen met het vertalen van complexe problemen naar overzichtelijke modellen of programma’s,” vertelt Rick. “Op deze manier probeer ik de zakenwereld en de technologische wereld dichterbij elkaar te brengen. Voor veel zakenlui lijkt de technologische wereld ingewikkeld en daarom nog heel ver weg. Met mijn werk schep ik helderheid en laat ik zien dat technologie geen rocketscience is.’’

Passie

Al op jonge leeftijd kreeg Rick affiniteit met technologie. ‘‘Ik ben in de jaren tachtig geboren, dus toen ik jong was kwamen net de eerste thuiscomputers uit. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat er wel brood viel te verdienen in deze branche. Toch heb ik vlak voor de internetexplosie even getwijfeld. Ik dacht dat het helemaal niks meer ging worden qua werk. Maar toen het internet doorbrak merkte ik dat ik inderdaad in de juiste branche zit en heb ik van mijn passie mijn werk kunnen maken.’’

Omslag

Voordat Rick aan de slag ging als zelfstandige werkte hij in loondienst. ‘‘Pas in 2012 heb ik de stap genomen om voor mezelf te beginnen. Ik wilde eerst veel leren en was liever een grote knecht dan een kleine baas. Helaas ging het bedrijf waar ik in 2012 werke over op een andere bedrijfsstrategie. De opdracht waar ik op dat moment aan werkte kon ik afmaken als zelfstandige. Dat was de aanleiding om voor mezelf te beginnen. Na een bezoekje aan de KvK kon ik weer verder waar ik was gebleven.’’

Emotionele voordelen

Achteraf heeft Rick geen moment spijt van zijn keuze. ‘‘Ik had deze stap misschien eerder moeten nemen, maar dat is makkelijk gezegd achteraf. Het ondernemerschap heeft voor mij vooral emotionele voordelen. Ik ben iemand die houdt van vrijheid en dingen uitproberen. De laatste jaren in loondienst moest ik voor alles toestemming vragen aan het management. Door de crisis was er namelijk veel angst om fouten te maken. Daar heb ik nu geen last meer van. Als ik een leuk idee heb, kan ik dat gewoon uitproberen. Daarnaast voer ik een gedisciplineerd financieel management en heb ik een prima uurtarief. Hierdoor kan ik nu vier dagen per week werken en doe ik de vijfde dag lekker waar ik zin in heb. Ik werk bijna altijd op locatie en de enige kosten die ik heb zijn voor mijn laptop.’

Netwerken

Rick is niet alleen gek op het werk dat hij uitvoert, hij is ook graag aan het netwerken, al noemt hij dat liever niet zo. ‘‘Ik vind dit leuk om te doen, waardoor het bijna vanzelf gaat. Soms huur ik een flexplek om met anderen in contact te komen of ga ik even langs bij een klant, ex-collega als ik in de buurt ben. Ik noem dit ‘gezellig koffiedrinken’. Het kost mij heel weinig moeite en het levert veel energie op. Ik ben oprecht geïnteresseerd in de ondernemers in mijn netwerk, maar ik ga niet vissen naar opdrachten. Ik merk dat dit veel effectiever is dan kaartjes uitdelen op een doorsnee netwerkborrel.’’
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.