ZZPSERVICEDESK

Liquiditeitsbegroting? Heb je die als zzp’er dan nodig?

Liquiditeitsbegroting? Heb je die als zzp’er dan nodig?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Voldoende saldo op je rekening om elke maand je rekeningen te betalen geeft rust. Ook als zzp’er zit je immers niet te wachten op betalingsherinneringen en aanmaningen. Kortom, een goed overzicht van welke inkomsten en welke uitgaven je verwacht, voorkomt slapeloze nachten.
Door het maken van een liquiditeitsbegroting geef je jezelf dit overzicht en zorg je ervoor dat er elke maand voldoende geld op je bank staat. Een liquiditeitsbegroting is eigenlijk niets meer dan een duidelijk schema van de geldstromen, de ontvangsten en betalingen, in een bepaalde periode, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Daarmee kun je zien of je de komende zomer met een gerust hart drie weken op vakantie kunt met je gezin, of je die cursus wel kunt betalen of die nieuwe computer eindelijk kunt aanschaffen.
 

Vervelende situaties

Stel dat je bedrijfsauto kapot gaat en voor een fikse reparatie naar de garage moet op het moment dat je eigenlijk net je inkomstenbelasting moet betalen. Dan bestaat het gevaar dat je saldo door die reparatie te laag is om je aanslag te betalen. Terwijl er tegelijkertijd nog allerlei facturen openstaan bij je opdrachtgevers. Door dit soort geldzaken in te schatten, kun je zulke vervelende situaties voorkomen en bijvoorbeeld besluiten de reparatie uit te stellen.
 

Een momentopname

Eigenlijk is een liquiditeitsbegroting niet meer dan een momentopname. Eentje die je continu kunt bijstellen. Immers, de inkomsten en uitgaven zijn elke maand anders. Zo zullen de zomermaanden bijvoorbeeld minder inkomsten hebben, terwijl een andere maand de kosten juist weer extra hoog zijn. Bijvoorbeeld door belastingen of bepaalde jaarlijkse afschrijvingen. Belangrijk is dat je continu je saldo positief houdt op je rekening.
 
Houd daarbij een aantal zaken in je achterhoofd. Houd bijvoorbeeld rekening met betaaltermijnen waar je opdrachtgevers zich aan moeten houden. In ons land wachten ondernemers gemiddeld 36 dagen op hun facturen. Ook goed om rekening mee te houden is dat je de bedragen inclusief btw in je overzicht opneemt. Hou verder rekening met de periodieke betalingen die je doet, zoals je huur, je belastingen en verzekeringen. En houd rekening met de rustige perioden in het jaar, de feestdagen en de zomer.
 

Over het boekjaar

Over welke periode voer je je liquiditeitsprognose? Meestal stel je deze op voor het hele boekjaar en verdeel je het over maanden of kwartalen. Een overzicht maken voor meerdere jaren is niet zo verstandig omdat je nu eenmaal niet ver in de toekomst kunt kijken en omdat prijzen nu eenmaal veranderen. Een prognose per week is ook niet handig. Daar heb je gewoonweg geen tijd voor.
 
De liquiditeitsbegroting gaat dus  verder dan alleen inkomsten en uitgaven. Voor wat er precies in moet en hoe je je overzichten kunt maken, kun je gebruik maken van allerlei online voorbeelden en sjablonen, die je helpen met je liquiditeitsprognose.
 
Door het overzicht te houden heb je je financiën goed op orde. Veel bedrijven gaan failliet aan een tekort aan liquide middelen. Door alles op orde te hebben hoef je ‘s nachts niet wakker te liggen. Dus ‘ja’ is het antwoord. Ook als zzp’er heb je een goede liquiditeitsbegroting nodig.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.