ZZP Servicedesk

Méér verplichtingen en minder zzp’ers – Alles over discutabel SER-advies

Vrouw berekent tarief

Méér verplichtingen en minder zzp’ers – Alles over discutabel SER-advies

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Afgelopen week presenteerde de Sociaal-Economische Raad (SER) haar visie op de arbeidsmarkt van de toekomst. Via extra verplichtingen voor zzp’ers wil het flexibele arbeidsrelaties terugdringen. Arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd moeten voor werkgevers aantrekkelijker worden. Wat moet jij weten als zzp’er?

Het (discutabele) uitgangspunt

Zonder het met cijfers te onderbouwen, claimt de SER dat structureel werk met contracten voor onbepaalde tijd positief bijdraagt aan de:

  • Duurzame inzetbaarheid van mensen
  • Zekerheid van mensen
  • Ontwikkeling van menselijk kapitaal
  • Verhoging van arbeidsproductiviteit

 De SER lijkt dus te geloven dat een werknemer in loondienst bij één werkgever:

  • op de lange termijn breder inzetbaar is dan een zzp’er die waarde toevoegt voor verschillende klanten in verschillende sectoren
  • financieel minder kwetsbaar is dan een zzp’er met tientallen klanten
  • meer kennis, sociale vaardigheden en creativiteit opdoet dan een zelfstandige die verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen inkomsten
  • meer output levert dan een zelfstandig ondernemer

Voortbordurend op deze discutabele redenatie adviseert de SER in het plan voorstellen om flexibele arbeidsrelaties terug te dringen en het gebruik van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor werkgevers aantrekkelijker maken.

Verplichting 1: Minimum uurtarief

Wanneer je als zzp’er minder dan “30,- á 35,- euro per uur” factureert, moet jouw opdrachtgever voor de rechter kunnen uitleggen dat er geen sprake is van verkapte loondienst. Opdrachtgevers zullen hier vanzelfsprekend geen zin in hebben. In de praktijk betekent dit dus dat je als zzp’er een uurtarief van ten minste 30 Euro moet gaan hanteren.

Verplichting 2: Verzekeren

De STAR adviseert het nieuwe kabinet om het eerder uitgebrachte advies van de Stichting van de Arbeid op te volgen: zelfstandigen moeten zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Aan de vele klachten van zzp’ers over onder andere de hoogte van de verplichte premie, de schijnzekerheid van een dergelijke verzekering en de irrelevantie voor hun unieke situatie lijkt dus geen gehoor te worden gegeven.

Advies: Groeien = Bloeien

Je bent geen ondernemer geworden om extra regels opgelegd te krijgen. Grote kans dat je het oneens bent met extra regelgeving over welke verzekeringen je moet afsluiten en welk uurtarief je moet hanteren.

Laat je door deze ergernis echter niet uit het veld slaan. Denk goed na over hoe jij jouw positie als ondernemer verder kunt verbeteren. Hoe succesvoller jij bent, hoe minder deze regels je zullen raken.

Heb je op het moment bijvoorbeeld te weinig klanten om je een ongeschiktheidsverzekering te kunnen veroorloven? Wellicht kun je meer klanten binnenhalen via zoekmachines.

Vind je het lastig om een hoger uurtarief te verantwoorden aan je klanten? Misschien biedt bijscholing geweldige kansen.

Extra: Zo bepaal je als zzp'er jouw uurtarief

Vind je het lastig om je uurtarief te bepalen? Bekijk in dit overzicht welk tarief andere zzp’ers in jouw sector rekenen. In dit artikel vind je meer tips om je uurtarief te bepalen. Ben je zzp’er in de zorg? Lees onze belangrijkste tips in deze special.

 

Maak je je zorgen over de toekomst van je onderneming en wil je persoonlijk advies over jouw unieke situatie? Sluit je aan bij ons netwerk van 12.347 zzp’ers en laat je helpen door een van onze 23 deskundige adviseurs.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

bezorgde zzp'er aan keukentafel
Elke twee jaar houden TNO en het CBS een enquête onder duizenden zzp’ers om hen aan de tand te voelen over hun financiën, gezondheid en tevredenheid. Wat valt op uit de nieuwste editie van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA)? We zetten de…
belasting
Ben je als zzp’er in liquiditeitsproblemen geraakt door de coronamaatregelen, dan kan je uitstel van betaling krijgen tot 1 oktober 2022. Een verzoek daartoe moet voor 1 juli 2021 bij de belastingdienst zijn ingediend. De Tweede Kamer wil echter…
laptop and shopping bags, online shopping concept.
Lever je met jouw webshop goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen en behaal je met die webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je…
zzper berekent btw webwinkel
Lever je met jouw webshop goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen en behaal je met die webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je levert….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.