ZZP Servicedesk

Mijn naam is Helma en ik ben werkverslaafd

Mijn naam is Helma en ik ben werkverslaafd

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ik vind zelfstandig ondernemer zijn het einde. Behalve tijdens de vakantieperiodes. Ik lijk geen vrij te kunnen nemen. Uiteraard kán ik het wel, ik ben ervan overtuigd dat mijn klanten er begrip voor zouden opbrengen, maar… ja ik kan het gewoon niet. Afgelopen week was daar een mooi voorbeeld van. Mijn zwager ging trouwen in Griekenland. Heerlijk, we gingen een lang weekend naar Griekenland. Achteraf gezien viel dat tegen. Nadat ik voor de zoveelste keer mezelf langer dan nodig was op de wc verstopt had om stiekem mijn e-mails te lezen en te beantwoorden heb ik besloten dat dit voortaan anders moet. En aansluitend vroeg ik me af hoeveel zzp'ers eigenlijk last hebben van deze werkverslaving?
Blog van Helma Lensen-Aertssen | Goacid
Aan de planning lag het niet. Ik heb in de dagen voorafgaande aan de vakantie enorm veel werk verzet. Ik hóéfde niets te doen tijdens de vakantie. Ik heb keurig een afwezigheidassistent ingeschakeld bij de e-mail, ik hóéfde ook geen e-mails te beantwoorden. En al mijn klanten waren geïnformeerd over de vakantie, met contactgegevens voor eventuele noodgevallen. Dus waarom leek ik dan toch mijn telefoon niet weg te kunnen leggen? Ben ik een controlefreak? Ehh, ja, dat sowieso. Ben ik verslaafd aan werken? Geen idee, ik denk het niet, ik heb dit gedrag in ieder geval nog niet eerder vertoond. Wanneer ik voor een werkgever werkte, huppelde ik de dag voor mijn vakantie altijd zorgeloos en gelukkig het kantoor uit. Om pas weer aan werk te denken wanneer ik op de eerste dag na mijn vakantie alweer een kleine vier uur hersenloos naar mijn beeldscherm had zitten staren om te acclimatiseren.
 

Trillende handen

En als je verslaafd bent heb je afkickverschijnselen, die had ik niet. Ten minste dat denk ik. Ik heb de trillende handen geweten aan het koude zwembad water. Het klamme zweet was gemakkelijk te verklaren door het warme weer. De rusteloze nachten kwamen toch doordat dat de kleine man op onze hotelkamer sliep en blijkbaar praat in zijn slaap? Het idee dat ik mijn telefoon kon uitzetten bezorgde me kleine paniekaanvallen. Het volle besef kwam tijdens de derde dag in Griekenland, toen we na de bruiloft midden in de nacht in de hotelkamer aankwamen. Het maakte me niets uit dat het drie uur ’s nachts was, ik moest écht nog even mijn e-mails checken. Okay, toen werd ik zelfs een beetje moe van mezelf. Vanaf nu dus anders. Ik ga een betere balans tussen werk en privé creëren. Ik heb mezelf even ferm toegesproken.
 

Doseren

Mijn goede gedrag heb ik precies 48 uur volgehouden. Toen waren we weer thuis en ondanks dat we nog tot 2 juni vakantie hadden, zag ik er absoluut geen kwaad in om even mijn e-mails te lezen. Ik zou echt niet aan het werk gaan, ik kan het écht doseren. Op dinsdag om 12:00 uur las ik mijn eerste e-mail, ’s avonds om negen uur sloot ik de pc af. Okay, dat doseren heb ik nog niet helemaal onder de knie dus. Maar is het probleem toegeven niet de eerste stap? Nu ik mijn probleem onder ogen zie moet het uiteindelijk beter gaan toch? Hallo mijn naam is Helma en ik ben werkverslaafd…
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…
burn out voorkomen
Uit onderzoek is gebleken dat zzp’ers minder burn-out klachten ervaren dan werknemers. Toch kan het ondernemerschap veel van je vergen. Hoe voorkom je dat je als zzp’er in een burn-out…
Parttime ondernemen en in loondienst werken
Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.