ZZP Servicedesk

Moederschap en ondernemerschap gaan niet samen

Moederschap en ondernemerschap gaan niet samen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een tijdje geleden mocht ik als spreker op een inspirerend netwerkevenement een workshop verzorgen over Succesvol en Authentiek Ondernemerschap. Na deze workshop was er gelegenheid elkaar onder het genot van een borrel en wat lekkers beter te leren kennen.
Blog van Nanette van Wezel | Wezenlijk Veranderen
Ik raakte aan de praat met Bram. Bram is directeur van een trainingsbureau en hij geeft samen met zijn team veel salestrainingen binnen grote internationale bedrijven. Een leuke spontane man met hart voor zijn zaak. We kwamen op het onderwerp moederschap en ik vertelde dat ik onlangs moeder ben geworden van ons eerste kindje. Ik vertelde hoe ik geniet van onze zoon Noud, maar dat ik het ook heerlijk vind om naast mama zijn, ook nog de ondernemer Nanette te mogen zijn.
 

Belachelijk

Het bijzondere was dat ons spontane, prettige gesprek ineens een wat andere wending nam. Bram had namelijk een heel andere visie op moederschap en ondernemerschap dan ik. Hij gaf aan het vreemd te vinden dat ik mezelf en mijn zaak verkoos boven de zorg voor onze zoon Noud. Eigenlijk vond hij het belachelijk: We hadden toch niet voor niets voor een kind gekozen? Wij wilden toch kinderen? Dan moesten we er goed voor zijn ook. Zijn rustige, bedeesde voorkomen veranderde. Hij verhief zijn stem en gebruikte veel armgebaren. Kortom: moederschap en ondernemerschap gingen echt niet samen volgens Bram.
 
Ik heb geluisterd en aangegeven zijn visie te waarderen. Maar ik heb ook eerlijk gezegd dat ik me er prettiger bij voelde om het gesprek af te ronden en verder te gaan om nog wat andere ondernemers te spreken.
 

Intrigerend

Bram fascineerde me. Hij intrigeerde me. Wat zorgt er nu voor dat hij er zo’n ontzettend andere kijk op heeft dan ik?  Wat zou erachter zitten? Waarom zou hij dit vinden? Ach… het maakt ook niet uit. Ik deel zijn visie in ieder geval totaal niet. 
 

Leuker, liever en grappiger

Ik vind het namelijk belangrijk mijn eigen ding te blijven doen naast het feit dat ik moeder ben. Ik geniet van elke minuut dat ik samen met mijn zoon ben, maar ik vind het ook echt fantastisch als het opa-, oma- of papadag is zodat ik VIP-dagen en workshops kan verzorgen en ondernemers mag inspireren op netwerkevents. Ik ben echt een veel leukere, lievere en grappigere moeder als ik lekker mag doen waar ik goed in ben: andere ondernemers inspireren met mijn succesverhaal en ze te helpen zichzelf nog succesvoller op de markt te zetten.
 
En toch blijven de woorden van Bram me achtervolgen. Wat zou hij er nu precies mee bedoeld hebben? Wat is zijn exacte visie nu eigenlijk? Ik ga er waarschijnlijk nooit achter komen. Ik heb namelijk niet de behoefte gevoeld om hem toe te voegen aan mijn professionele netwerk. Ik houd niet van oordelen en met vingers wijzen. Bram wel. Dat is prima, maar dat is niet wie ik wil zijn.
 
Meer weten over Nanette en haar bedrijf? Bekijk hier haar profiel.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Verplichte AOV voor zzp'ers duurt nog jaren
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp’ers betalen dan maandelijks premie. Een jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de…
Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid
Slechts een klein deel van de zzp’ers is verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Heb je je inkomsten als zzp’er  nodig om je levensstandaard te kunnen handhaven? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de…
4 belangrijke juridische documenten voor zzp'ers
Als zzp’er ben je het liefst inhoudelijk met je werk bezig. Op de juridische kant van ondernemerschap zit je niet te wachten. Maar ‘gedoe’ achteraf wil je al helemaal niet. In dit artikel vind je de vier belangrijkste juridische documenten…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.