ZZPSERVICEDESK

Mogelijk verplicht pensioen voor zzp’ers

Mogelijk verplicht pensioen voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In tegenstelling tot mensen in loondienst, ben je als zzp’er zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen. Volgens Nibud denken te weinig mensen goed na over hun financiële situatie na hun 66e levensjaar. Daarom vindt het instituut dat iedere zelfstandige ondernemer automatisch moet sparen voor een pensioen.
Nibud streeft naar automatisch pensioenstelsel

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting laat op 4 oktober in hun rapport ‘Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst’ weten dat zij de zzp’er willen verplichten een pensioen op te bouwen. Hierdoor zou iedere werkende Nederlander automatisch geld sparen voor hun oude dag, om te voorkomen dat zij later in financieel zwaar weer zullen belanden.
 

Volgens het onderzoek van Nibud hebben gepensioneerde zzp’ers het een stuk zwaarder met rondkomen dan andere gepensioneerden. Bijna de helft van de gepensioneerden heeft niet genoeg geld om te kunnen sparen of een onverwachte uitgave te doen.
 

Het zal aantrekkelijker blijven om als zzp’er je verdiende geld nu uit te geven, dan het op zij te leggen voor jaren later. Volgens Nibud wordt er te vaak gedacht dat het later wel goed zal komen. Ook vinden veel zzp’ers het pensioen afsluiten te duur. Maar helaas betekent geen opgebouwd pensioen, ook echt geen inkomen.
 

Automatisch pensioenstelsel

Omdat een groot deel zelfstandige ondernemers dus niet uit zichzelf actief aan de slag gaat met het regelen van de oudedagsvoorziening, is het cruciaal het pensioen te verplichten. Nibud streeft ernaar om in de toekomst alle werkende Nederlanders onder een automatisch pensioenstelsel te laten vallen. Zo heeft iedereen zekerheid op een inkomen wanneer je stopt met werken, zonder ernaar om te hoeven kijken.
 

Opt-out mogelijkheid

Daarnaast pleit Nibud ook voor een opt-out mogelijkheid. Zonder tegenbericht doe je automatisch mee, maar de mogelijkheid om er vanaf te zien is er wel, mits je dat zelf aangeeft. Een opt-out is een goede manier om keuzevrijheid te behouden en gunt zzp’ers de mogelijkheid hier persoonlijk vanaf te wijken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als iemand zelf over voldoende financiële redzaamheid beschikt om de uitgaven na pensionering te dekken.

Fiscale Oudedagrekening

BrightPensioen haakt in op bovenstaande met de zogenoemde ‘fiscale oudedagrekening’: als zzp’er mag je ieder kwartaal bijvoorbeeld 10% van je netto winst fiscaal vriendelijk op een oudedagrekening storten. Dit wordt gekoppeld aan de BTW aangifte die jij als zzp’er elk kwartaal doet. Daarom kan dit als ‘automatisch’ worden gezien.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september 2019, zijn de maatregelen die gevolgen hebben voor jou als zzp’er bekend gemaakt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste…
Begin 2019 heeft 41 procent van de zzp’ers aangegeven geen enkele voorziening te hebben voor eventuele arbeidsongeschiktheid. De verzekeringen zijn duur en er wordt…
Op 22 juni stond ZZP Servicedesk op de KVK Startersdag in Den Haag en Utrecht. Wij vonden het een succes! …

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.