ZZP Servicedesk

Nanno gaf een eigen boek uit: ‘Voor mij bevestigt het opnieuw waarom zzp’er zijn zo fantastisch is’

Interview met Nanno Benninga over zijn boek 'Vrije Jongen'
Nanno Benninga | Foto: Michel Campfens

Nanno gaf een eigen boek uit: ‘Voor mij bevestigt het opnieuw waarom zzp’er zijn zo fantastisch is’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Stel: je bent twintig jaar werkzaam als zzp’er. Hoe vier je zo’n jubileum dan? Een gezellige netwerkborrel, een feestelijk bericht op LinkedIn of misschien doe je wel helemaal niks. Zzp’er Nanno Benninga bedacht iets origineels: hij schreef een eigen boek. ‘Vrije Jongen’ bevat tips en avonturen van zichzelf, maar ook van andere zzp’ers. “Alle begin is moeilijk, maar uiteindelijk bleek het ‘eigen baas zijn’ een schot in de roos”, luidt de achterflap van het boek. Wij zijn benieuwd waarom Nanno en het zzp-schap zo’n perfecte match zijn.

Ervaringen middels een boek overbrengen

Nanno vervult al vijftien jaar opdrachten als tekstschrijver. “Wat begon als hobby is echt mijn baan geworden. Ik haal daar zo ontzettend veel energie uit. Al een tijd speelde ik met de gedachte om een eigen boek te schrijven en van collega-zzp’ers hoorde ik verhalen die het opschrijven waard waren. Het ging van (on)tevredenheid over bepaalde opdrachten tot ‘typische’ zzp-vragen.”

Vanaf dat moment bestond het idee voor het boek. “Ik ben alle lokale boekhandels afgegaan om te onderzoeken of er al een boek ‘voor zzp’ers, ván zzp’ers’ bestond. Er zijn verschillende online platforms en anekdotische boekjes, maar een boek waarin échte ervaringen werden overgebracht was er toen nog niet”, vertelt Nanno.

Vrijheid is een reden waarom veel zzp’ers kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Als zzp’er neem je iedere beslissing in vrijheid. De beslissing om een opdracht wel of niet aan te nemen, de beslissing om je wel of niet te verzekeren, of je een hond neemt, wat je op je boterham smeert, of je ’s ochtends wat langer in je nest wilt blijven liggen. Nog steeds moet je heel goed nadenken of iets wel of niet slim is, wat de kansen en risico’s zijn, maar uiteindelijk is er maar één iemand die je de knoop doorhakt, en dat ben jij. Voor mij is die vrijheid onbetaalbaar. Dus geef mij de keuze tussen voor een baas werken, met een vorstelijk salaris, een gegarandeerde bonus en een dikke leasebak onder m’n kont, of zzp’er zijn met een omzet die niet in de buurt komt van dat vorstelijke salaris, dan kies ik altijd voor dat laatste. Echt waar. Om heel veel redenen, maar boven alles vanwege de vrijheid.

Fragment uit ‘Vrije Jongen’

De tien waarden

Het werk als zzp’er zou je in een tiental kernwaarden kunnen beschrijven: Vrijheid, Liefde, Plezier, Geluk, Avontuur, Goeddoen, Bijdragen, Balans, Gezondheid en Ontspanning. Dat zijn in elk geval dé waarden waar Nanno Benninga zijn levens- en werklust aan ophangt. “Ik besloot om deze waarden als een soort leidraad in het boek te verwerken. Het vormt de basis van alle hoogte- en dieptepunten die ik in die twintig jaar als zzp’er heb meegemaakt. Het schrijven voelde daardoor zo natuurlijk, want dit was ik echt. Door dingen op te schrijven leerde ik ook nog veel over mezelf en kwam ik erachter waarom ik het werk wat ik doe zo leuk vind en waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. Daarnaast zitten die waarden natuurlijk bij zoveel zzp’ers. En die zullen voor alle zzp’ers belangrijk zijn.”

Discipline

Een eigen boek schrijven doe je niet binnen twee weken. “Discipline en tijd zijn belangrijke sleutels naar het schrijven van een boek. Iedere vrijdagochtend had ik geblokt in mijn agenda. Dit was het moment om tijd voor mijn boek te nemen. Ik wilde 1.000 woorden per week verder komen en binnen 40 weken zou het boek dan klaar zijn. Het ging zo makkelijk en vanzelf, ik kwam elke vrijdag blij uit mijn bed. Ik vergeleek het altijd met de deadlines van de verhalen die ik schreef. Hoewel ik daar ook veel plezier aan beleef, was dit toch echt de ultieme werkklus.”

Nanno blokte niet alleen tijd voor zichzelf. “In het boek spreek ik ook tien andere inspirerende zzp’ers met ieder een eigen verhaal. Een paar zzp’ers kende ik al, een deel was voor mij onbekend. Ik heb die mensen opgezocht en heb er, naast mooie verhalen, ook ontzettend leuke contacten aan overgehouden.”

Hoe merk je dat je uit balans raakt? Dat verschilt van persoon tot persoon, maar bij mij (en vele anderen) uit het zich nog wel eens in de vorm van slaapproblemen. Als ik aan teveel opdrachten werk, vaak voor totaal uiteenlopende opdrachtgevers, en er spelen daarnaast nog allerlei privékwesties; teveel dingen die voelen als verplichtingen, dan is mijn brein niet meer in staat om de knop om te zetten als ik in mijn nest kruip. Volgens de planning zou het allemaal moeten kunnen. Die oogt wat vol, maar het past. Toch is de kans groot dat je jezelf daarmee voor de gek houdt, omdat je hersenen lak hebben aan je Outlook-calendar.

Fragment uit ‘Vrije Jongen’

Geen enkele illusie

“Toen ik een literair agent sprak, gaf hij al aan dat ik niet moest verwachten dat mijn boek als een bestseller over de toonbank zou vliegen. Ik heb me vanaf het begin ook geen enkele illusie gemaakt: ik wilde gewoon lekker dat boek schrijven. Ik hoop dat het zzp’ers bereikt en inspiratie geeft aan mensen die overwegen om als zzp’er te starten.”

Zelf uitgeven

Nog een leuk weetje: het boek is door Nanno zelf uitgegeven. Het feit dat je een boek zelf uit kunt geven, is volgens hem één van de vruchten van het zzp-schap. “Er zijn tegenwoordig zoveel online initiatieven waarmee je dit zelf kunt doen. Ik vind dit een prachtige ontwikkeling. Want in hoeverre blijft het boek van jezelf als je dit door een uitgever laat doen? Er wordt voortdurend meegekeken en geschreven. Bij mij heeft er niemand meegekeken, zelfs mijn vriendin niet. Misschien ben ik wel érg eigengereid bezig geweest, had ik toch op z’n minst wat goede bekenden mee kunnen laten lezen…”

Als ‘vrije jongen’ zit Nanno duidelijk het lekkerst in zijn vel. “Zo was het de afgelopen twintig jaar en zo zal het ook altijd blijven. Denk ik…”

Nergens anders is de kans groter om weer op te kunnen staan, nadat je hard op je bek bent gegaan. Nergens anders is de kans groter om je dromen werkelijkheid te laten worden. Waarom zou je het dan niet eens een keer proberen? Bijvoorbeeld als zzp’er in een vakgebied dat goed bij jou past en waar je vrolijk van wordt?

Fragment uit ‘Vrije Jongen’

Benieuwd naar het boek van Nanno? Je kunt ‘m via deze link bestellen. 

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar lisa@zzpservicedesk.nl. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Irene van Gent | Foto: Khalid Ouard
Ken je dat gevoel van vakantie hebben? Geen stress of drukte ervaren, niks moeten en doen waar jij zin in hebt. Naar dat gevoel…
Michel Linthorst | Foto: Alice Bekkering
Zzp’er Michel Linthorst is 25 jaar werkzaam (geweest) in het onderwijs en is sinds 6 jaar fulltime zelfstandig auteur, illustrator, bedenker van spellen, regisseur…
Sabine Klykens
Je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, genoeg opdrachtgevers aan je binden en doen wat je het liefste doet: zorg verlenen. Is dit…
Loes Vork | Foto: Oscar van der Wijk
Wat als je actief bent in twee verschillende branches? Haal je daar winst uit of is dit juist een valkuil? Zzp’er Loes Vork heeft…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.