ZZP Servicedesk

Navigatiesysteem versus navigatie-app

Navigatiesysteem versus navigatie-app

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zzp’ers zijn zo’n drie kwartier per dag onderweg om op tijd op de juiste plaats te komen, dus dan komt een routeplanner goed van pas. Welke oplossing past beter bij jou: een app op je smartphone of een navigatiesysteem van bijvoorbeeld Garmin of TomTom? Een vergelijking.
Welke routeplanner past bij jou?

1. Scherm

Navigatiesystemen hebben over het algemeen een groter, duidelijker scherm dan smartphones. Logisch, want deze navigatie-apparaten zijn speciaal ontworpen om goed zichtbaar te zijn op een armlengte afstand. Er past ook meer informatie op je scherm. Op de navigatiesystemen van TomTom, Garmin en Grundig zie je naast je route bijvoorbeeld ook info over je aankomsttijd, huidige maximumsnelheid en flitsers.
 
Ook al worden smartphones steeds groter, ze zijn toch vooral ontworpen om dichtbij te gebruiken. De knopjes zijn kleiner en het scherm is wat gevoeliger. Het touchscreen van een navigatiesysteem heeft over het algemeen grotere knoppen en is daardoor eenvoudiger te bedienen terwijl je rijdt.
 

2. Kwaliteit van de kaart

Bij de meeste smartphone-apps, zoals Google Maps, en Wave, worden de kaarten gedownload terwijl je rijdt. Op deze manier heb je altijd de meest actuele routeinformatie. Het nadeel van deze apps is dat je altijd een netwerkverbinding nodig hebt. 
Er bestaat ook een mogelijkheid om kaarten vooraf te downloaden. Deze kunnen vervolgens offline gebruikt worden. Hier is maps.me een goed voorbeeld van. 
 
TomTom is vooral bekend van de navigatiesystemen, maar sinds een tijdje biedt de navigatiespecialist ook een smartphone-app aan. Deze navigatie-app heeft dit probleem niet, want je kunt kaarten downloaden en offline te gebruiken. Ook met de apps CoPilot en Sygic kun je kaarten downloaden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Maps moet je wel betalen voor deze apps.
 
Bij navigatiesystemen zitten alle kaarten standaard in het apparaat. Daardoor valt je navigatie niet ineens uit in een gebied met slechte ontvangst. Maar om je systeem van de laatste updates te voorzien, moet je het aansluiten op je computer en een nieuw pakket downloaden vanaf de website van de fabrikant. Dat kost dus een beetje extra moeite, en soms ook geld.
 

3. Verbinding en extra opties

Het grote voordeel van smartphone-apps is dat ze altijd verbonden zijn met internet. Hierdoor zijn niet alleen je kaarten up-to-date, maar krijg je ook extra actuele informatie. Denk aan file-informatie en brandstofprijzen. Bij navigatiesystemen krijg je ook dit soort extra informatie, maar deze is vaak gebaseerd op oudere informatie of op gps-signalen. Voor een internetverbinding op je navigatiesysteem betaal je vaak een extra bedrag per maand of per jaar.
 

4. Gemak

Wat betreft gemak wint de smartphone-app, omdat je je telefoon simpelweg altijd bij je hebt. Een navigatiesysteem is weer een extra apparaat om mee te nemen, tenzij het systeem zit ingebouwd in de auto. Je moet er bovendien altijd aan denken om het veilig op te bergen tegen diefstal. Wat wel handig is aan een navigatiesysteem, is dat er een bevestigingssetje bij zit. Zo kun je het apparaat makkelijk op je dashboard of voorruit bevestigen en opladen terwijl je rijdt. Gebruik je een smartphone-app, dan moet je zo’n setje los aanschaffen. Een oplader voor in de auto is geen overbodige luxe, want navigatie-apps zijn batterijvreters.
 

5. Kosten

Het goedkoopste navigatiesysteem (Grundig) kost zo’n 60 euro, een TomTom of Garmin heb je al vanaf 100 euro. Wil je meer opties en een uitgebreider kaartenpakket, dan ben je duurder uit. De meeste smartphone-apps zijn gratis (Google Maps, Waze, CoPilot), maar er zijn ook betaalde varianten met meer opties en de mogelijkheid om kaarten offline op te slaan (TomTom, 50 euro; Sygic, vanaf 25 euro). Verder moet je bij smartphone-apps denken aan kosten voor je netwerkverbinding. Als je bijvoorbeeld naar het buitenland rijdt kunnen die nogal oplopen zonder offline kaarten.
MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!