ZZP Servicedesk

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Oud en nieuw is voor zelfstandig ondernemers altijd de symbolische afsluiting van een periode. Er wordt een jaar afgesloten en er ligt weer een nieuw fris jaar voor je open, met nieuwe kansen. Ondernemerscoach Bas van Straaten vertelt hoe jij in het nieuwe jaar goed van start gaat.

Zo maak je een goede start in het nieuwe jaar
Het vuurwerk na 31 december is niet alleen erg mooi om naar te kijken, het is ook het symbolische einde van een jaar. ‘‘In het nieuwe jaar kun je weer verdergaan met de dingen die goed gingen in jouw onderneming, maar daarnaast kun je dingen die niet werkten achter je laten’’, vertelt Bas.

Gekozen voor het ondernemerschap

‘‘Wanneer je zelfstandig bent, kun je soms vergeten dat je er zelf voor hebt gekozen te gaan ondernemen. De jaarwisseling is een mooi moment om weer even in de spiegel te kijken en te realiseren dat jíj de persoon bent die een bepaald product in de markt wilde zetten. Je hebt zelf alle touwtjes in handen en bent verantwoordelijk voor de koers die je gaat varen’’, zegt Bas. ‘‘Wanneer dit weer helder is kun je strenger zijn voor jezelf. Kijk welke dingen niet genoeg opleveren in jouw onderneming, al kan dit soms betekenen dat je afscheid moet nemen van bepaalde klanten.’’

Nieuwe doelen

Zonder klanten ben je als zelfstandig ondernemer nergens. ‘‘Om je klanten te behouden, moet je ze tevreden zien te houden. Bedenk waarmee jij jouw klanten in het nieuwe jaar gaat verrassen. Dit kun je doen door nog eens kritisch te kijken naar de toegevoegde waarde die jij voor je klanten hebt’’, vertelt Bas.
‘‘Een ander belangrijk doel ben je zelf. Het is erg belangrijk om ook jouw eigen tevredenheid te onderhouden. Je hebt er immers zelf voor gekozen ondernemer te worden. Ga voor jezelf na hoeveel tijd je in je onderneming wilt steken. Daarnaast moet je er fysiek en mentaal goed voorstaan.’’

Resultaat

Het derde, zeker niet onbelangrijke, doel draait om het financiële plaatje. ‘‘Al ben je als zelfstandige misschien niet gedreven door geld, je hebt er niet voor gekozen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Kijk aan het begin van het jaar hoe het staat met de financiële resultaten van afgelopen jaar en of je jezelf op deze manier draaiende kunt houden.’’

Loslaten

Er zijn ook dingen die je volgens Bas vooral niet moet doen in het nieuwe jaar. “Sommige dingen moet je achter je laten. Zaken waar je geen invloed op hebt, kunnen je een hoop kostbare energie kosten. Een goed voorbeeld is de crisis. Veel ondernemers hebben zich hier onnodig druk om gemaakt. Het heeft geen zin om energie te verspillen aan zaken die jij als zelfstandige niet kunt veranderen. Bepaal hoe je omgaat met deze onbeïnvloedbare dingen, daar ben je immers ondernemer voor.”
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.