ZZP Servicedesk

Nieuwe opdrachten vinden via een bemiddelaar

Nieuwe opdrachten vinden via een bemiddelaar

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je net begonnen bent met je bedrijf heb je misschien (nog) geen groot netwerk. En ook wanneer je weinig tijd hebt voor acquisitie kan het lastig zijn aan nieuwe opdrachten te komen. Een bemiddelaar kan dan uitkomst brengen. Maar waar moet je op letten als je van plan bent om je in te schrijven?
Een bemiddelaar is de schakel tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en zorgt dat opdrachten naar de juiste opdrachtnemers worden doorgespeeld. Het bureau vergoot je bereik zonder dat je zelf acquisitie hoeft te plegen. Ook kom je sneller in contact met grote bedrijven waar je als zelfstandige normaal gesproken niet snel binnenkomt.

Soorten bemiddelaars

Er bestaan drie soorten bemiddelaars.
  • Websites waar je een profiel kunt aanmaken en vervolgens zelf kunt reageren op opdrachten. Je moet er wel rekening mee houden dat de website niet actief bemiddelt, maar fungeert als een platform om opdrachtgever en opdrachtnemer met elkaar in contact te brengen.
  • Bemiddelingsbureaus die bemiddelen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze bureaus zoeken zelf geschikte kandidaten als een opdrachtgever hun benadert voor een klus. Het bureau draagt zelf geen verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden die worden uitgevoerd door de opdrachtnemer.
  • Detacheringsbureaus/uitzendbureaus gaan een stapje verder. Het bureau bemiddelt niet alleen, maar de opdrachtnemer wordt door het bureau naar een klant gestuurd. Het bureau is de opdrachtgever. De klant kan het bureau aanspreken als de zelfstandige zijn werk niet goed doet.

Waar moet je op letten?

1. Zoek uit welke bemiddelaar bij jou past. Aan ieder bureau/website zijn namelijk andere opdrachtgevers verbonden. Bepaal of het aanbod bij jouw wensen aansluit. Verder zijn er ook bemiddelaars die zich specifiek richten op een bepaalde sector. Hou hier rekening mee.

2. Schrijf je bij meerdere bemiddelaars in. Er zijn veel zzp’ers die zich hebben ingeschreven bij deze bureaus, daarom is het slim om je kansen te spreiden. Een bemiddelaar kan namelijk geen garantie bieden waardoor het lang kan duren voordat je een opdracht krijgt.

3. Als je een dienst hebt gekozen, maak dan duidelijke afspraken over het tarief, deadlines, voorwaarden, aansprakelijkheid en concurrentiebeding. Leg vervolgens alles vast, zo voorkom je eventuele onduidelijkheden. Vergeet niet om ook jouw eigen voorwaarden op te nemen in het contract.

4. Stel ast wat voor jou de prettigste manier is om geld uitgekeerd te krijgen. Bij sommige bureaus geldt de afspraak dat je alleen betaald krijgt mits je de opdracht goed volbracht hebt (no cure no pay). Andere bureaus hanteren een vast bedrag per uur dat je moet betalen. De gemiddelde marge per uur is het afgelopen jaar met 10 procent gestegen, naar 14,1 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van ZZP Barometer onder 1.829 zzp’ers dat 28 juli 2015 is gepubliceerd. Hou hier rekening mee. Sommige bemiddelaars hanteren een eenmalige fee per match. Zet de verschillende mogelijkheden voor jouw branche op een rij en weeg de kosten van de bemiddeling en de kans op een opdracht tegen elkaar af.

5. Controleer of het voor jou nuttig is om een modelovereenkomst op te stellen samen met je opdrachtgever. Hiermee laat je zien dat je als zelfstandige werkt en niet in loondienst. Modelovereenkomsten vervangen sinds 1 mei 2016 de VAR. Lees hier alles over de nieuwe regeling.

6. Lees de contracten met bemiddelingsbureaus goed door en weeg daarbij af of de regels hierin opgenomen de zelfstandigheid beperken. Wees extra alert, omdat er strenger wordt gecontroleerd op schijnconstructie vanaf 1 juli 2015 door de nieuwe wet en regelgeving om schijnconstructie te voorkomen. Omdat een detacheringsbureau veel uit handen neemt kan jouw contract gezien worden als een schijnconstructie. Het is daarom van belang om naast de opdrachten via dit bureau ook zelf actief opdrachten te zoeken. Zorg voor een website, visitekaartjes, ga langs netwerkbijeenkomsten, reageer op opdrachten, enzovoorts. Lees hier de criteria waaraan je je moet houden als je voor een opdrachtgever/bureau gaat werken.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!